Bun sau rău pentru sănătateFarmacia naturiiGhid practic de preparate naturiste

ULEIUL DE RICIN- Terapii cu ulei de ricin pentru sănătate şi frumuseţe

ULEIUL DE RICIN! Uleiul de ricin este un derivat extras din seminţe de ricin, de culoare gălbuie, cunoscut de secole în special pentru proprietăţile de regenerare a părului, însă avantajele utilizării sale sunt complexe și multiple. Folosit atât pentru uz extern, cât și în uz intern, pentru frumusețe sau starea de sănătate, uleiul de ricin este un veritabil remediu curativ. LEACBUN.RO vă expune cum acționează uleiul de ricin, ce recomandări are, dar și ce cointraindicații.

Uleiul de ricin folosit, pentru uz extern

Uleiul de ricin tratează constipaţia

O linguriţă de ulei de ricin luată în fiecare dimineaţă pe stomacul gol are efect laxativ şi tratează constipaţia uşoară. În cazul în care suferiţi de constipaţie cronică, este recomandat să consumaţi două-trei linguriţe pe zi într-un pahar de lapte,dimineața, la prima oră, dar nu mai mult de 7 zile. Substanţele din uleiul de ricin stimulează pereţii intestinali şi astfel ajută conţinutul din intestine să alunece mai repede prin colon, de asemenea, reduce crampele şi balonarea, asociate stărilor de constipație.

Uleiul de ricin luptă împotriva viermilor intestinali

Este cunoscut de secole ca fiind adjuvant în eliminarea viermilor intestinali şi teniei,  cel mai des întâlnit parazit intestinal. Dacă suferiţi de astfel de afecțiuni este indicat să consumaţi în fiecare seară o lingură de ulei de ricin cu un pahar de lapte călduţ sau ceai de lămâie îndulcit cu miere.

Beneficiile uleiului de ricin pentru uz extern

Uleiul de ricin pentru hemoroizi

Cea mai simplă metodă de a scăpa de hemoroizi este aceea de a tampona un disc de vată cu ulei de ricin şi a aplica în zonele afectate. Timp de o săptămână, maxim două, faceți asta în fiecare seară. Datorită proprietăţilor antimicrobiene şi antiinflamatoare ale uleiului de ricin, hemoroizii se reduc, iar uneori chiar dispar.

Uleiul de ricin reduce febra musculară

Pentru masaj adăugaţi două linguriţe de ulei de ricin şi opt linguriţe de ulei de migdale dulci. Folosiți zilnic pe zonele afectate, masând viguros. Astfel, se pot reduce durerile provocate de tensiunea musculară și chiar de artrită.

Uleiul de ricin vă scapă de negi

Pentru a elimina un neg inestetic de pe piele, aplicaţi pe un tampon din bumbac ulei de ricin amestecat cu bicarbonat de sodiu şi fixaţi-l cu ajutorul unui pansament de tip leucoplast. Este recomandat să schimbaţi pansamentul de două până la patru ori pe zi până când negul va dispărea complet. Uleiul de ricin este recomandat şi în cazul chisturilor externe, masaţi zona timp de cinci minute pe zi până când acesta intră în piele.

Uleiul de ricin grăbeşte vindecarea infecţiilor urechii

Atunci când aveţi dureri provocate de otită ori infecţii ale urechilor, introduceţi în ureche un tampon de vată pe care aţi pus câteva picături de ulei de ricin. Se poate folosi cu succes și la copii, în caz de nevralgii.

Beneficiile uleiului de ricin pentru frumusete

Tratează pielea uscată

“Uleiul de ricin este foarte bogat în nutrienţi şi pătrunde rapid în piele. Atunci când aveţi călcâiele crăpate, masaţi-le în fiecare zi cu o cantitate mică de ulei de măsline, amestecat cu 2-3 picături de ulei de ricin până când acesta intră în piele. Este valabil și pentru zonele sensibile: coate, genunchi, buze” ne explică specialistul LEACBUN.RO, Mihela Gavrilă, expert în frumusețe la salonul Invy Beauty.

Este util în demachiere

Atunci când folosiţi produse de make-up rezistente la apă, uleiul de ricin vă ajută să le îndepărtaţi rapid și eficient de pe faţă. Totuși, aveți grijă ca apoi să clătiți foarte bine cu apa pentru a evita riscul de alergii.

Curăţă porii şi îndepărtează punctele negre

Uleiul de ricin folosit împreună cu uleiul de jojoba vă scapă de punctele negre. Cele două tipuri de uleiuri se amestecă în funcţie de tipul de ten, pentru un ten normal adăugaţi ¼ ulei de ricin şi ¾ ulei de jojoba. Iar pentru un ten gras, adăugaţi 1/3 ulei de ricin şi 2/3 ulei de jojoba. Masați zilnic înainte de culcare cu aceasta soluție, apoi clătiți fața și aplicați crema preferată de noapte.

Îndepărtează cearcănele

O cantitate de ulei de ricin alături de puţin ulei de cocos se amestecă şi se aplică zilnic pentru a înlătura semnele de oboseală din jurul ochilor. Folosit în mod regulat, amestecul oferă rezultate vizibile.

Uleiul de ricin vă alungește genele și vă regenerează sprâncenele

Dacă vă doriţi gene mai lungi, apelaţi la uleiul de ricin în fiecare seară timp de o lună de zile şi veţi obţine rezultate garantate. În cazul sprâncenelor, atunci când sunt netede şi nu sunt egale, tot uleiul de ricin aplicat în fiecare seară favorizează creşterea. Indicat să folosiți pentru aplicarea uleiului de ricin pe gene și sprâncene o periuță ca de mascara.

Uleiul de ricin tratează părul degradat

Folosit în mod regulat, previne deteriorarea firului de păr, previne apariţia vârfurilor despicate şi ajută la creşterea părului. Ajută la îngroşarea firului de păr atunci când acesta începe să se subţieze, din cauza utilizării prea dese a produselor de styling, a plăcilor sau a ondulatoarelor sau a vopselurilor chimicale folosite. Poate fi aplicat simplu pe păr, înainte de fiecare spălare sau în combinație cu ulei de măsline, ulei de argan, ou sau zeamă de lămâie.

Menține unghiile lungi

“Unghiile sensibile, casante, care se rup repede se pot trata tot cu ulei de măsline. La fel și dacă aveți probleme cu cuticulele. Masați unghia cu  tot cu cuticulă de două ori pe săptămână cu câte o picătură de ulei de ricin”, continuă specialistul în frumusețe Mihela Gavrilă.

Contraindicații și precauții

“La femeile gravide, folosirea uleiul de ricin extern sau intern, se va face doar sub acordul medicului specialist, deoarece excesul de ulei de ricin poate induce travaliul. De asemenea, este interzis în uz intern femeilor care alăptează. Opriți administrarea uleiului de ricin dacă observați stări de greață, amețeli, migrene, dureri în piept sau mâncărimi ale pielii” conchide Mihela Gavrilă.

Citește și Erupțiile cutanate. Cum le identificăm și cum le tratăm corect

Text: Camelia Diaconu