Ghid practic de preparate naturisteRecomandarea specialistuluiRecomandăriSuplimente inteligente

Afecțiunile lunii IANUARIE. Cum le preveniți și cum le tratați

Pentru că suntem în cea mai rece perioadă a anului, răceala, gripa sau viroza sunt afecţiunile cel mai des întâlnite. Cum prevenim apariţia unei viroze? De ce este bine să ne expunem la soare chiar şi în perioada rece a anului? Echipa LEACBUN.RO a stat de vorbă cu Laurenţiu Petre, medic specialist în medicină de familie pentru a vă transmite care sunt afecţiunile momentului, dar şi cum le puteţi preveni.

“Viroza este de sezon şi este prezentă în foarte multe cazuri, dar în acest an este mai agresivă decât în ani precedenţi. Sunt infecţii care apar în fiecare an, dar de care ne putem feri prin două maniere, medicamentoasă, dar şi pe cale naturală. Cea medicamentoasă fiind legată de vaccinare, iar eu recomand acest lucru. Iar cea naturală, cea mai indicată metodă de prevenţie este vitamina C pe care o puteţi procura din fructe şi legume, sau chiar dacă o luaţi ca şi supliment, aduce beneficii organismului, în rezistenţa celulară la acţiunea virusului.

Pneumonia este şi ea o afecţiune de sezon, dar aceasta apare de obicei ca o complicaţie a unei viroze sau a unei suferinţe bacteriene iniţial pe căi aeriene superioare. Mai rar se dezvoltă direct pneumonie. O pneumonie plecată de la început, de obicei atacă un organism uşor slăbit imunitar. Altfel se pleacă de la o viroză necorespunzător tratată şi care poate ataca plămânul. Este un grad de severitate mai mare decât celelalte afecţiuni”, a mărturisit pentru LEACBUN.RO, Laurenţiu Petre, medic de familie.

„A doua categorie de suferinţe care apar la începutul primăverii, sunt suferinţele gastrice, gastritele acute, cronice sau ulcerele. Prevenţia în cazul acestor afecţiuni ţine foarte mult de un regim corect igieno dietetic, de o alimentaţie echilibrată, săracă în condimente, în special condimente iuţi, alimente acre, acide, dar şi fumatul care reprezintă un factor dăunător. Ca protecţie gastrică se foloseşte foarte des aloe vera, sucul de aloe vera cumpărat sau preparat în casă, dar şi bicarbonat.

Suferinţa pe care am întâlnit-o mai des, prin meseria mea, în ultima perioadă şi mult mai rar înainte, mai ales în rândul copiilor cu vârsta până în 5 ani, care are o cauză puţin atipică, este carenţa de vitamina D la copii.
Deficitul de vitamina D este foarte întâlnit, din cauza faptului că majoritatea copiilor mici pe perioada verii sunt unşi cu creme de protecţie solară cu factor ridicat, din abundenţă. Trebuie făcut un echilibru între cât protejăm şi cât lăsăm natura să îşi urmeze cursul. Eu ca medic de familie, este o situaţie cu care, de aproximativ doi ani de zile, mă întâlnesc mai des. Pe perioada iernii, există mai puţin o expunere la soare, iar atunci singura manieră este administrarea suplimentului de vitamina D. Tot spectrul legumelor este indicat pentru a preveni deficitul de vitamina D.
În cazul tuturor afecţiunilor discutate, fructele şi legumele aduc beneficiu garantat. În suferinţele gastrice, atenţie la consumul de roşii, sunt puţin acide.
Orice simptomatologie a unei răceli care nu trece în trei-patru zile cu tratamentul obişnuit, antiinflamator, antitermic ori ceaiuri, este bine să ajungă la medic pentru o opinie avizată. Termenul este de 4 zile. La o viroză termenul de 7 zile este perioada în care se autolimitează, dar nu puteţi aştepta 7 zile deoarce în această perioadă, la un copil evoluţia poate duce către o pneumonie garantată”, conchide medicul Laurenţiu Petre.

Text: Camelia Diaconu