Studii și cercetări

Cea mai periculoasă perioadă din an pentru sănătatea inimii

Un studiu realizat de Asociația Sănătății Inimii din SUA a anunțat că perioada sărbătorilor de iarnă este un real factor  de risc pentru bolnavii de inimă. Aceștia își cresc riscul de a face un infarct semnificativ din cauza mâncării, a sedentarismului, a pauzei de la orice fel de activitate. 

Autorul studiului, Josh Knight, ne anunță că frigul nu are nicio legatură cu afecțiunile cardiace apărute în această perioadă sau pentru moarte survenită din cauze cardiace. Pentru a ne asigura de asta, s-a realizat și un studiu paralel în Noua Zeelandă, unde în perioada 25 decembrie- 7 ianuarie este cald, iar acesta a demonstrat că și acolo a crescut incidența deceselor cu 4,2% în perioada sărbătorilor, deși acolo temperatura este una de vară și atinge zilnic 30 de grade.

Studiile în SUA și Noua Zeelandă au durat 26 de ani, între 1988 și 2013 și au implicat 738 409 decese în perioada 25 decembrie- 7 ianuarie, dintre care 197 109 decese au fost din cauze cardiace.

Astfel, cercetătorul Josh Knight ne sugerează să avem grijă la alimentație, la alcool, la stres și emoții și să nu facem excese.

Text: Cătălina Buzdun-Rafailă

Sursa: nytimes.com