STUDIU: Vitaminele luate de persoane sănătoase nu au niciun rol de prevenție
SUPLIMENTELE VITAMINICE NU PREVIN BOLI! Suplimentele multivitaminice și multiminerale luate de persoane sănătoase nu au niciun rol de prevenție, se anunță într-un referat redactat în urma unui studiu realizat de cercetătorii americani de la Institutul Național de Sănătate. Pe lângă aceștia, o serie de alți doctori în științe de la societăți academice și-au dat cu părerea. Despre rezultatele studiului lor, citiți pe LEACBUN.RO!
Dacă sunteți clinic sănătoși, economisiți banii pe care îi dădeați până acum pe suplimente!
Societatea Americană a Cancerului, Asociația pentru Sănătatea Inimii și Serviciile de Prevenție în Sănătate ale SUA au ajuns la aceeași concluzie: în loc să cheltuiți banii pe suplimente de vitamine și minerale pe care le luați cu regularitate, mai bine ați apela la o dietă echilibrată, care să vă aducă toți nutrienții necesari. Desigur, asta se aplică persoanelor adulte, fără probleme de sănătate, cu toate analizele la zi și fără niciun deficit de elemente nutritive esențiale.
Suplimentele cu ulei de pește nu reduc rata bolilor de inimă
În 2013, un studiu publicat de New England Journal of Medicine, realizat pe un eșantion de 12.000 de persoane a demonstrat că suplimentele pe bază de ulei de pește nu reduc rata de mortalitate cauzată de boli de cardiovasculare și coronariene. Din contră, în același an un alt studiu anunța că aceste suplimente cresc chiar riscul de apariție a cancerului de prostată, sugerând bărbaților adulți să nu consume mai mult de 2 astfel de suplimente pe săptămână.
Suplimentele cu magneziu pot interfera cu antibioticele
Deși apelează la suplimentele cu magneziu, în general, persoanele cărora le lipsește acest mineral din organism și observă asta pe baza unor analize medicale, sunt dese și cazurile în care pacienții sub tratament de boală Crohn sau probleme cu rinichii, le iau după ureche, deoarece știu că pot dezvolta în timp astfel de carențe.
Însă, același studiu anunță, că fără o recomandare clară, magneziul poate duce la tulburări stomacale, poate interfera cu foarte multe medicamente, inclusiv diuretice și antibiotice.
Glucozamina/condroitina – doar marketing?
În ciuda miilor de reclame la nivel global, care recomandă suplimentele pe bază de glucozamină/condroitină pentru afecțiuni inflamatorii și pentru tratarea bolilor artritice, cel mai mare studiu organizat pe această temă a anunțat că de vină este doar efectul placebo.
Și, totuși, există suplimente utile!
Totodată în zilele noastre, există vitamine pe care le asimilăm cu greu din alimentație, de exemplu, vitamina D este sintetizată cel mai des din soare, iar dacă expunerea noastră va fi minimă, atunci și carența de vitamina D este iminentă. Mai grav e că studiile de specialitate leagă deficitul de vitamina D de apariția fracturilor, dat fiind că fără suficientă vitamina D, organismul nu asimilează nici suficient calciu și fosfor, minerale responsabile cu sănătatea oaselor.
Și calciul poate fi problematic pentru omul modern, care consumă lactate cu indice de grăsime redus sau chiar 0% pentru menținerea siluetei. O altă problemă poate fi ridicată de vegani, care nu consumă produse de origine animală deloc, așa că lactatele și produsele adiacente sunt din fructe oleaginoase sau soia. Totodată, de carențele de calciu se leagă problemele de densitate osoasă și osteoporoza, la femeile în vârstă.
Ana Suia, farmacist, ne recomandă suplimentele la nevoie!
“După studiul permanent de 20 de ani încoace în farmacie și farmacoterapie, pot să spun clar că suplimentele de vitamine și minerale devin utile doar la recomandarea medicului, pe baza unor analize. În rest, absolut toate elementele de care are nevoie corpul și le poate lua dintr-un stil de viață sănătos, cu o alimentație adecvată.
Dacă situația medicală este certificată de analize de sânge sau de urină specifice, în care adultul, sau chiar copilul, are nevoie de suplimente, atunci desigur că acestea sunt necesare și vor avea efectul scontat, indiferent de firma producătoare pe care o alegeți”, declară Ana Suia, farmacist.
Citește și: ASPIRINA- mai este de actualitate?
Text: Cătălina Buzdun-Rafailă