Farmacia naturiiRecomandarea specialistuluiȘtiai că...Suplimente inteligente

ASPIRINA – mai este de actualitate? Iată ce spune farmacistul

Asprina sau acidul acetilsalicilic este medicamentul cunoscut din toate timpurile, folosit cu precădere pentru a combate afecţiuni inflamatorii. Dar mai este aspirina de actualitate? Pe ce criterii o alegem şi mai ales care sunt contraindicaţiile aspirinei? LEACBUN.RO a stat de vorbă cu Diana Iacob, specialist în farmacie şi vă oferă detaliile.

Mai este aspirina de actualitate?

„Eu în continuare consider de actualitate aspirina, încă se mai administrează frecvent. Aceasta este folisită încă din antichitate, fiind descoperită cu mult înaintea erei noastre, iar în secolul XIX a fost oficial declarată existenţa ei. În acel moment, oamenii şi-au dat seamă că din coaja de salcie pot scoate o pulbere amară care atunci când este consumată are proprietăţi de reducere a durerii locale, dureri de cap, ori de spate”, a declarat pentru LEACBUN.RO Diana Iacob, farmacist.

Care sunt cele mai frecvente afecţiuni pentru care se foloseşte aspirina

Pentru început, aspirina trebuie încadrată într-un tip de medicamente, iar aceasta se încadrează în categoria antiinflamatoarelor nesteroidiene, ceea ce o face să poată fi utilizată pentru durere, inflamaţie şi în febră, dar pentru dureri sau afecţiuni minore, nu majore. În inflamaţie se foloseşte în doze mai mari, dar tocmai din acest motiv au apărut şi alte ajutoare mai noi pentru aspirină, care se folosesc în concentraţii mai mici, dar au efect mai mare şi mai puternic decât aspirina.

Cum alegeţi corect aspirina

“Eu aş alege aspirina doar la recomandarea medicului, iar dacă ar fi să o aleg fără părerea unui specialist, aş alege-o doar pentru dureri uşoare şi febră. Eu am întotdeauna în casă aspirină şi o folosesc atunci când am frisoane sau când am dureri minore de cap, dureri uşoare pe care ştiu sigur că aş putea să le rezolv cu aspirină”, continuă farmacistul Diana Iacob.

Cu ce nu este indicat să asociaţi aspirina

“Avem pe piaţă câteva medicamente cu care aspirina nu ar trebui asociată. În primul rând există un medicament care se cheamă metotrexat, el se foloseşte în anumite forme de cancer şi boli reumatice, iar consumul de aspirină îi poate creşte toxicitatea.

Nu se foloseşte aspirina alături de anticoagulante, adică medicamentele care subţiază sângele pentru că există un risc crescut de sângerare.

Nu se foloseşte aspirina cu insuline deoarece creşte efectul de hipoglicemie, mai exact scade nivelul de zahăr din sânge.

Nu se foloseşte aspirina cu diuretice, acestea sunt medicamente care elimină excesul de apă din organism, iar consumul de aspirină le scade efectul dacă este administrată în acelaşi timp.

Nu se foloseşte împreună cu barbiturice, sunt medicamentele care se folosesc în tulburări de somn şi nu este recomandată aspirina deoarece le creşte efectul. Sunt şi medicamente folosite în depresie pentru care nu se indică consumul de aspirină deoarece poate creşte riscul de sângerare gastrointestinală.

Dacă este consumată în doze mari, aspirina poate irita mucoasa gastrică şi duodenală şi poate produce hemoragii digestive, pot apărea sângerări”, ne anunță specialistul LEACBUN.RO Diana Iacob, farmacist.

Jumătate de aspirină pe zi… e utilă sau nu?

“Eu sunt de acord cu administrarea aspirinei, cât timp este recomandată de medic. Dacă doza administrată de adult este cea corectă, atunci nu poate implica niciun risc.

Dar, există şi acea categorie de oameni, cei în vârstă, care sunt de părere că dacă iau o asiprină pe zi, îi fereşte de boală sau îi previne de accidente vasculare sau le fluidifică sângele. Nu doza de aspirină normală este cea care se foloseşte în aceste cazuri.

Pentru a trata aceste afecţiuni, a apărut aspirina cardiacă, acesteia i s-a redus mult doza pentru că, din studiile efectuate, s-a demonstrat că doza de anticoagulante este între 75 de mg şi 300 de mg.  Au apărut pe piaţă aspirine cu concentraţii mult mai mici, de 75 mg sau de 100 mg, faţă de aspirina clasică de 500 de mg. Dacă pacientul doreşte să ia dintr-o aspirină clasică, ar trebui să o împartă în cinci, nu este recomandat să ia o jumătate pe zi.

ATENŢIE- Copiii până în 12 ani nu au voie să consume aspirină!

Copiii nu au voie să consume aspirină, s-a demonstrat că acest medicament dacă este administrat la copii, poate să dea un sindrom numit sindromul Orei, o afecţiune care îi poate pune viaţa în pericol pentru că se manifestă prin afectarea creierului, a ficatului, sau prin vărsături persistente. În orice situaţie, aspirina este interzisă copiilor până în 12 ani”, ne atenționează doamna farmacist.

Contraindicaţiile si atenţionările consumului de aspirină

“Nu folosiţi aspirină dacă sunteţi alergici la antiinflamatoare nesteroidiene precum Ibuprofen şi alte inflamatoare. Dacă sunteţi alergici la Nurofen, sunt şanse mari să fiţi alergici şi la aspirină.

Nu folosiţi aspirină dacă aveţi astm bronşic, rinită alergică, polipi nazali, ulcere ale stomacului sau intestinelor, dacă urmaţi tratamente cu anticoagulante, sau dacă urmează să faceţi o intervenţie chirugicală, există risc de sângerare masivă în timpul operaţiei.

Nu consumaţi aspirină dacă aveţi insuficienţă renală, hepatică sau cardiacă, nu consumaţi nici în sarcină mai ales în trimestrul trei, ori în alăptare.

Nu se administrează aspirină nici cu alcool. Doar aspirina efervescentă vă poate ajuta a două zi, după ce nu mai există alcool în sânge, vă poate scapă de mahmureală.

Există substitute naturiste pentru aspirină?

În plafar sau în magazine de specialitate, veţi găsi diverse variante de extract din scoarţă de salcie sub formă de aspirină organică, aspirină vegetală. Toate sunt în combinaţie cu salcie, cu mentă, cu rozmarin, cu cimbru, cu pin  şi au efect antiinflamator, antipiuretic, antireumatic”, conchide specialistul LEACBUN.RO Diana Iacob.

Citește și Paracetamol VERSUS IBUPROFEN

Text: Camelia Diaconu