26 noiembrie este Ziua Internațională a Carenței de Fier. Nu o serbăm, dar ne informăm corect și ne facem analizele
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, carența de fier afectează până la o treime din populația globală şi este cel mai des întâlnită la populația în vârstă şi în rândul pacienților care suferă de boli cronice precum boală cronică de rinichi, insuficiență cardiacă sau boli inflamatorii intestinale.
Carența de fier este o afecțiune des întâlnită în rândul pacienților cu afecțiuni cronice. Are un impact major asupra calității vieții şi poate influența rezultatele tratamentului, un motiv de îngrijorare atât pentru pacienți, cât şi pentru medici.
Prof. Maria Cappellini, Universitatea din Milano, declară: ,,Carența de fier este o afecțiune des întâlnită care, mai ales în cazul pacienților cu afecțiuni cronice, este de multe ori ignorată. Carența de fier este o afecțiune medicală determinată de nivelul de fier insuficient în organism pentru a răspunde nevoilor acestuia. Diagnosticarea timpurie şi administrarea tratamentului optim sunt esențiale pentru că fierul este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organelor.”
SIMPTOMELE DEFICITULUI DE FIER
- slăbiciune fizică;
- oboseală cronică;
- stări de somnolență;
- nivelul energiei este la minimum;
- dureri de cap;
- amețeli;
- probleme digestive;
- dereglări menstruale;
- ten palid;
- căderea părului;
- deformări ale unghiilor.
SURDE IMPORTANTE DE FIER DACĂ ȚINEȚI POST
- Ceapa;
- Rădăcina de brusture;
- Cireșele;
- Urzica;
- Pătrunjelul;
- Spanacul;
- Verdețurile închise la culoare;
- Majoritatea fructelor de pădure;
- Algele de mare;
- Boabe de cacao.
ANALIZE PE CARE TREBUIE SĂ LE FACEȚI DACĂ OBSERVAȚI MAI MULT DE 3 SIMPTOME MENȚIONATE MAI SUS
- Fier seric (sideremie)
- Capacitatea totală de legare a fierului (CTLF)
- Coeficientul de saturație al transferinei
DE CE SE RECOMANDĂ ANALIZELE DE FIER ANUAL
Analizele de fier verifică nivelul de fier din sânge și cum acesta este metabolizat în corp.
- pentru a verifica o posibilă anemia
- pentru a verifica existența hemocromatozei
- pentru a verifica starea de nutriție
- pentru a verifica dacă tratamentul cu fier și cel alimentar au rezultate favorabile
Vifor Pharma susține numeroase inițiative la nivel global pentru a atrage atenția asupra impactului major al carenței de fier:
- irondeficiency.com: Un site internațional care oferă pacienților, aparținătorilor şi medicilor informații privind cauzele, consecințele şi simptomele carenței de fier;
- ,,Symptom browser”: O nouă aplicație cu informații despre carența de fier, care poate fi descărcată din Apple App Store sau Google Play;
- Sondajul european privind carența de fier: Rezultatele sondajului, aplicat unui număr de 10.000 respondenți din 7 țări europene, subliniază faptul că simptomele asociate carenței de fier sunt foarte puțin cunoscute deşi, peste 50% din pacienți confirmă că această afecțiune are un impact negativ major asupra calității vieții. 1 din 3 respondenți şi-au descris afecțiunea ca fiind severă sau foarte severă la momentul diagnosticului. Studiul subliniază şi faptul că principalele simptome care i-au determinat pe pacienți să apeleze la un specialist au fost oboseala, primul simptom resimțit de respondenți, paloarea şi lipsa de concentrare.
Datele arată că o treime din populație nu este conştientă de riscurile carenței de fier sau anemiei feriprive. Mai mult, o treime dintre cei care cunosc această afecțiune, nu ştiu să recunoască simptomele.
Cu ocazia marcării celei de-a doua ediții a Zilei Internaționale a Carenței de Fier, în data de 26 noiembrie 2016, Vifor Pharma subliniază angajamentul ferm al companiei de a contribui la educarea populației şi a profesioniştilor din domeniul medical cu privire la simptomele acestei afecțiuni.
###
Vifor Pharma, o companie a grupului Galenica – Elveția, este un lider mondial în descoperirea, dezvoltarea, producția și comercializarea de medicamente pentru tratamentul deficitului de fier. Compania oferă de asemenea un portofoliu diversificat de medicamente cu prescripție sau fără prescripție (OTC). Vifor Pharma, cu sediul la Zurich, Elveția are o prezență globală în continuă dezvoltare și o rețea largă de filiale și parteneri la nivel mondial.
Citește și ASPIRINA- mai este de actualitate?
Text: Cătălina Buzdun-Rafailă