Farmacia naturiiTerapii pentru frumusețe

Suferi de rozacee? Tratament și soluții naturale pentru tenul cuperozic

 

Acneea rozaceea este cunoscută şi sub denumirea de cuperoză şi reprezintă o afecţiune dermatologică des întâlnită la femei, în special după vârsta de 30 de ani, şi mai rară la bărbaţi. Rozaceea este localizată la nivelul feţei şi se manifestă prin dilataţii ale capilarelor, înroșirea pielii sau apariția unor mici bubițe, asemănătoare acneei clasice. Iată ce tratamente naturiste eficiente au găsit reporterii LEACBUN.RO pentru tratarea acestei afecțiuni neplăcute.

Care sunt cauzele apariţiei rozaceei?

Alimentaţia este una dintre cauze, iar alimentele, preparatele şi băuturile fierbinţi, alcoolul, condimentele și grăsimile sunt total contraindicate dacă aveți un ten sensibil.

Și expunerea repetată la factori de mediu agresivi poate cauza apariţia cuperozei. Schimbările bruşte de temperatură, vântul, ploaia sau canicula pot face parte din factorii declanşatori.

Stresul prelungit, oboseala cronică, perioadele de depresie și insomnie pot fi, de asemenea, factori agravanți.

Cum se manifestă rozaceea?

Aspectul rozaceei este variat şi diferă în funcţie de caz și de gradul de afectare. Pot fi semne de acnee rozacee: înroşirea tranzitorie sau permanentă a feţei, apariția vinişoarelor dilatate pe nas sau la nivelul obrajilor, leziuni proeminente mici şi roşii cu un conţinut galben, identice acneei clasice. Totodată semne de alarmă pot da și ochii, aceștia devin sensibili la lumină, poate interveni senzaţia de lăcrimare sau înţepătură dureroasă.

Ce tratament este indicat pentru tenul afectat de rozacee?

În prima fază, evitaţi expunerea la temperaturi extreme, trecerea bruscă de la cald la frig, precum şi alimentele picante sau alcoolul. Încercaţi să evitaţi, de asemenea, şi efortul fizic intens şi emoţiile care v-ar putea provoca tulburări.

Local se pot folosi creme, geluri sau loţiuni cu efect calmant, cu rol de fotoprotecţie, dar şi tratament medicamentos ce acţionează la nivel local, prescris de medicul dermatolog.  Ca şi tratament benefic regăsim lumina intens pulsată IPL, ce acţionează la nivelul componentei vasculare şi astfel reduce aspectul maximizat al vaselor capilare.

Din fericire și natura are aliații ei, recomandați în tratamentul cuperozei în stadiu mediu, fără afectare majoră. Iată câteva plante care ajută:

  • Extractul de castan. Are efecte benefice asupra tenului prin proprietățile sale astringente și tonice. Se folosește zilnic, seara, după demachiere.
  • Ceaiul de gălbenele. E bun de băut pentru afecțiuni ale pielii, dar și mai bun este aplicat în comprese pe tenul afectat.
  • Uleiul de semințe de in. Este un puternic antiinflamator și cicatrizant și e recomandat pentru folosință zilnică. Stimulează sinteza de proteine, îmbunătățind vizibil aspectul pielii.
  • Uleiul de jojoba conține un tip de acid gras cu proprietăți antiinflamatoare. Conține, de asemenea, iod, care poate fi secretul acțiunii sale antiseptice.

În cazul unui ten afectat de rozacee este foarte importantă îngrijirea zilnică şi mai ales importanţa acordată produselor cosmetice adecvate pentru tipul de ten sensibil, chiar dacă tenul poate deveni grasă pe parcursul tratamentului, în funcţie de anotimp sau alimentaţie.

Citește și Remedii naturiste pentru ochii umflați

Text: Camelia Diaconu