Uncategorized

Sărbătorile vin la pachet cu băuturi alcoolice și multe deserturi. Iată cum ameliorați mahmureala sau toxiinfecția!

Nimic nu e mai neplăcut decât ca, în perioada Sărbătorilor, să te trăsnească vreo durere, vreo răceală, vreun guturai. Sigur, supărător este oricând, însă, de Crăciun sau de Revelion nimănui nu-i arde de medici, tratamente, ceaiuri. Și totuși, două dintre cele mai mari neplăceri, în această perioadă, sunt mahmurelile sau intoxicatiile alimentare.  Dr. Laura Velicu, Specialist Naturopat ne învață cum să le ținem piept.

 

Ceaiuri împotriva mahmurelii

“Din păcate, perioada sărbătorilor se defineşte şi prin excese de tot felul. Unul dintre cele mai frecvente efecte ale exceselor este, fără doar şi poate mahmureala. Dureri de cap, stare generală proastă, ameţeală, stări de vomă – toate acestea vin la pachet după o petrecere în care nu se ţine cont de cantitate. În aceste cazuri, recomand hidratarea intensă şi consumul de ceaiuri”, explică specialistul naturopat.

Ceaiul de coajă de banană este, de departe, cel mai bun remediu împotriva mahmurelii. 60 de grame de coajă de banană se fierb în 250 ml de apă. Ceaiul rezultat se consumă imediat după preparare.

Ceaiul verde este chiar mai eficient decât cafeaua sau zeams de varză. Pregătiţi un preparat din trei linguriţe de ceai verde la un litru de apă, o lămâie şi o cincime de apă minerală. Pentru un efect şi mai intens puneţi un vârf de sare iodată şi o linguriţă de miere.

“Ceai de coada-şoricelului şi afine. Se prepară o infuzie din două linguriţe din fiecare plantă şi se bea călduţ. De asemenea, foloseşte un ceai din cimbrişor, anghinare şi afin sau un ceai din gălbenele şi coada-şoricelului”, explică în continuare Laura Velicu.

Toxiinfecție alimentară? Consumă ceai de mentă!

Dacă aţi mâncat prea mult sau prea gras, sfatul nostru este să apelaţi tot la ceaiuri. Care sunt acestea ne explică specialistul.

Ceaiul de mentă este recomandat în toxiinfecţiile alimentare şi în cazuri de balonare. “Este indicat să-l consumăm după fiecare masă pentru că stimulează foarte bine digestia. De asemenea, face minuni în cazurile de toxiinfecţie alimentară şi în ameliorarea tulburărilor gastrointestinale”, explică specialistul.

Ceaiul de muşeţel calmează durerile şi arsurile stomacale. “Efectul calmant al ceaiului de muşeţel poate fi cu greu egalat de altul. Ceaiul de muşeţel are proprietăţi antispastice,ameliorează sindromul de intestin iritabil, îmbunătăţeşte tranzitul intestinal şi reglează secreţia sucurilor digestive”, explică specialistul.

Text: Ileana Voicu Ghinea