ERUPŢII CUTANATE- cum le identificăm și cum le tratăm corect
Erupţia cutanată este o inflamaţie la nivelul pielii ce poate fi determinată de o varietate de afecţiuni. Pot apărea la orice vârstă, dar diferă mult ca aspect şi extindere, sunt vizibile pe orice zonă a corpului afectând parţial sau total, în funcţie de cauză. LEACBUN.RO vă ajută să le diagnosticați și să le tratați.
Care sunt cauzele erupţiilor cutanate
Erupţiile nu ridică întotdeauna probleme majore, dar dacă persistă mai mult de câteva zile trebuie să vă adresaţi medicului pentru a afla cauza principală.
De cele mai multe ori, erupţiile prezintă afecţiuni dermatologice cum ar fi:
Psoriazis– este o afecţiune dermatologică ce se prezintă sub forma unor pete, uneori inflamate, care provoacă mâncărimi şi, în stadii avansate, pot deveni dureroase.
Pitiriazis rozat– are un aspect solzat şi uneori poate semăna cu un brad, tocmai din acest motiv, în termeni populari este denumit şi „erupţia pomului de Crăciun”. De cele mai multe ori îşi face apariţia pe piept, abdomen sau spate, dar poate avansa şi către membre. Nu este o erupţie cronică şi în urma tratamentului medicamentos, cedează.
Dermatite de contact– se dezvoltă atunci când altă substanţă iritantă vine în contact cu pielea, este o erupţie uscată care se extinde pe suprafeţe mari şi poate provoca mâncărimi severe.
Lichenul plan– erupţia apare pe interiorul antebraţului, pe gleznă, încheietura mâinii, pe gât, gambe şi în partea de jos a spatelui. Provoacă mâncărimi, sub forma unor vezicule purpurii iar în cele mai multe cazuri dispare de la sine după câteva luni.
Acneea rozacee– provoacă o roşeaţă de-a lungul feţei şi apar mici vezicule roşii asemănătoare unor coşuri, dar pentru care nu există un tratament precis, cremele pot reduce doar gravitatea simptomelor.
Herpesul Zoster– este consecinţa virusului varicelei care se reactivează la maturitate. Sunt vezicule mici pe piele iar în jurul lor pielea este iritată şi roşie.
Cauze banale ale erupțiilor pe piele
Transpiraţia– atunci când tranpiraţia rămâne mai mult timp pe piele poate apărea un tip de erupţie cutanată numită erupţie miliară, provoacă mâncărimi şi apare sub forma unor viezicule mici şi roşii.
Medicamentele – erupţia cutanată apare atunci atunci când organismul nu primeşte în mod corespunzător medicamentaţia, cele mai comune medicamente sunt antiinflamatoarele nesteroidiene, dar dacă există antecedente de alergii, persoana în cauză poate face de la orice substanță.
Alergiile la produse cosmetice, de îngrijire sau chiar de curățenie (detergenți, produse de întreținere a casei)- apar la persoanele care sunt alergice la un ingredient dintr-un produs specific. Simptomele includ: înroșire, tumefiere, mâncărime sau crăparea pielii. Fața, buzele, ochii, urechile, gâtul sunt cele mai frecvente locuri unde apar alergiile cosmetice, deși reacțiile pot apărea oriunde pe corp.
Alergia la metale sau bijuterii– se manifestă în special pe abdomen, pe pleoape, organe genitale, pe pielea dintre degete şi pe gât. Explicaţia? În aceste zone, pielea este mai subţire și mai sensibilă. De aceea, apar extrem de des la persoanele sensibile și alergiile la bijuterii (coliere, brățări, inele)
Dacă apar simptome precum dureri în piept, febră mare, cefalee severă, rigiditatea gâtului, creşterea ritmului cardiac, atunci trebuie să consultaţi de urgenţă medicul specialist.
Leacuri pentru erupții cutanate
Puteți aplica pe zona afectată: ulei de măsline de 3 ori pe zi, praf de cop, gel de aloe vera, comprese cu ceai de mușețel, cataplasme cu păpădie, ceai de tătăneasă, băi cu bicarbonat de sodiu.
Pentru ameliorarea efectului de căldură şi arsură, folosiţi un amestec de oţet şi apă. Pentru tratarea erupțiilor cutanate minore care provoacă mâncărimi, se aplică suc de usturoi zdrobit. Pustulele apărute la acnee sau rozacee se tratează cu zeamă de varză fiartă, aplicată de 3 ori pe zi pe zonele afectate. Și gheața este un remediu pentru a trata erupțiile faciale și ameliorarea pruritului neplăcut.
Citește și Românii preferă tratamentele naturiste
Text: Camelia Diaconu