NoutățiRecomandări

Săptămâna Neuropatiei Diabetice 2016

25 de orașe, peste 1000 de participanți, 8 zile de evenimente științifice dedicate îmbunătățirii îngrijirii persoanelor cu neuropatiei diabetică și picior diabetic!

În perioada 17-26 octombrie 2016, Societatea de Neuropatie Diabetică – Neurodiab aduce în prim-plan, pentru al patrulea an consecutiv, problematica neuropatiei diabetice, printr-o serie de simpozioane axate pe dezvoltarea colaborării multidisciplinare, pentru a îmbunătăți îngrijirea persoanelor care se confruntă cu această complicație gravă a diabetului zaharat.

Mai mult de două treimi din românii care au diabet zaharat au dezvoltat și neuropatie diabetică, a arătat un studiu derulat de către Societatea de Neuropatie Diabetică pe un eșantion de circa 25.000 de persoane.

Simptomele neuropatiei diabetice includ amorţeli, funicături, senzaţii de slăbiciune şi dureri ale picioarelor, dar acestea se pot manifesta şi la nivelul membrelor superioare. Totuși, în majoritatea cazurilor, neuropatia diabetică poate să nu prezinte simptome, ceea ce o face greu de diagnosticat şi de tratat. Un control deficitar al afecțiunii poate determina o evoluție nefavorabilă, caracterizată prin deficienţe ale circulaţiei sângelui și apariția piciorului diabetic, crescând astfel riscul amputaţiilor la nivelul piciorului.

Sesiunile științifice vor fi susţinute de medici diabetologi, neurologi și chirurgi – membri în echipa de îngrijire a persoanelor cu diabet, care vor avea o abordare extinsă a problematicii acestor două complicații ale diabetului zaharat, cu accent pe necesitatea îngrijirii podiatrice specifice acestor patologii.

„Obiectivul nostru este să tragem un semnal de alarmă asupra problemelor provocate de neuropatia diabetică, mai ales că foarte multe persoane cu diabet nici nu ştiu că suferă şi de neuropatie, iar evoluția înspre piciorul diabetic poate avea consecințe grave. Medicii de familie au un rol crucial în această chestiune, având în vedere că ei au primul contact cu pacienţii, aşa că trebuie să fie la curent cu actualitățile din managementul neuropatiei diabetice pentru a putea, împreună cu ceilalți specialiști din echipa de îngrijire să asigure un control eficient al afecțiunii. Neuropatia diabetică este extrem de complexă şi trebuie abordată din perspectivă multidisciplinară, de aici şi schimbul de experienţă pe care îl propunem în Săptămâna Neuropatiei Diabetice. Ne bucurăm pentru că reuşim şi la ediţia din acest an să includem un număr cât mai mare de oraşe din România pe lista meselor rotunde și a simpozioanelor, a declarat Conf. dr. Ioan Andrei Vereşiu, preşedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică.

Text: Cătălina Buzdun