Farmacia naturiiRecomandarea specialistuluiRecomandăriSuplimente inteligente

Atenţie la simptomele premenopauzei! Iată cum le recunoașteți

În România, vârsta medie de instalare a menopauzei este de 48 de ani, acesta fiind un proces natural pe care fiecare femeie îl experimentează, la încetarea perioadei fertile. Trebuie reţinut că menopauza, momentul instalării menopauzei, nu apare brusc, fiind precedat de premenopauză, o perioadă ce durează între 1 – 2 ani şi este urmat de postmenopauza, perioada care continua până la finalul vieţii. Întreg acest proces poartă numele de perimenopauza şi implică numeroase procese şi transformări care au loc în organism din cauza modificării nivelurilor de hormoni, în special ale celor de estrogen şi progesteron.

În timpul premenopauzei, funcţia ovariană şi producţia de estrogen încep să devină haotice (nivelul de estrogen începe să scadă) şi, prin urmare, perioada de instalare a menopauzei devine de neocolit. Multe femei pot intra la menopauza înainte de vârstă de 40 şi ceva de ani, însă în aceste cazuri, este vorba despre o menopauză timpurie, care se poate cauza fie factorilor genetici, fie unor dereglări autoimune. Simptomele resimţite de către femeile care se apropie de instalarea menopauzei pot fi cu uşurinţă combătute cu EstroPlus, tratamentul natural care conţine fitoestrogeni extraşi din germeni de Soia nemodificată genetic şi doi antioxidanţi puternici: extract din sâmburi de struguri şi vitamina E”, afirmă dr. Virgil Popescu, director medical al companiei Hyllan Pharma, producătorul EstroPlus.

Iată care sunt cele mai frecvente semne şi simptome ale perimenopauzei:

Schimbări şi tulburări ale ciclului menstrual. Ca prim simptom al începerii tranziţiei către menopauza, ciclurile menstruale îşi schimbă frecvenţa şi devin neregulate. De asemenea, abundenta menstrelor variază, în unele luni vor fi mai abundente, iar în cele finale, vor deveni din ce în ce mai moderate.

Bufeuri şi transpiraţii nocturne. Numite ştiinţific tulburări vasomotorii, bufeurile şi transpiraţiile nocturne sunt printre cele mai supărătoare, dar şi cel mai frecvent întâlnite simptome ale menopauzei. Termenul de bufeuri este asociat cu înroşirea unor suprafeţe mari de piele, cauzată, la rândul ei, de o creştere bruscă a temperaturii corpului. În timpul unui astfel de bufeu, vasele se dilată pentru a putea permite sângelui să ajungă cât mai aproape de suprafaţa pielii, inima pompează mai repede, pentru că sângele să poată circula mai repede către suprafaţă, pentru a se răcori. Pe măsură ce sângele „se grăbeşte” să „iasă”, apare roşeaţa pe faţă, gât şi piept, în cele mai multe cazuri.

Insomnie. Multe femei încep să aibă probleme cu odihna în timpul nopţii. Bufeurile pot apărea şi noaptea şi sunt însoţite, de regulă, de transpiraţii nocturne reci, generatoare de disconfort. Agitaţia şi bufeurile sunt responsabile pentru somnul neliniştit, uneori chiar pentru lipsa totală a acestuia întreaga noapte.

Fluctuaţii de greutate. Nu există o legătură directă între menopauza şi fluctuaţiile de greutate. Scăderea nivelului producţiei de estrogen are, însă, efecte indirecte asupra fluctuaţiilor de greutate. Lipsa somnului, scăderea nivelului de serotonină (hormonul fericirii) şi  stările specifice instalării menopauzei modifica stilul de viaţă al femeilor şi le poate determina să-şi găsească „alinarea” în mâncare.

Subţierea firului de păr şi pielea uscată. Multe femei vor observa în perimenopauza că pielea lor începe să prezinte semne accentuate de îmbătrânire, cum ar fi ridurile, petele întunecate, uscăciunea, scăderea elasticităţii şi, uneori, senzaţiile de mâncărime, ca urmare a scăderii nivelului de estrogen (care are, printre altele, un rol important în menţinerea sănătăţii pielii).

Modificări ale dispoziţiei.Transformările fizice sunt, adesea, însoţite de labilitate psihică. Cele mai neplăcute manifestări pot include senzaţia continua de oboseală, iritabilitate crescută, schimbări bruşte de dispoziţie, anxietate şi, în situaţiile cele mai grave, stări depresive. S-a dovedit că femeile aflate în perimenopauza au un nivel crescut de MAO-A, enzima care descompune serotonină, noradrenalina şi dopamină (toate trei, substanţe corelate cu echilibrul psihic şi starea de bine) şi este legată de tulburarea depresivă majoră şi depresia postpartum.

Palpitaţii ale inimii. Acest lucru este cauzat de modificări ale vaselor de sânge, ale inimii şi sistemului nervos vegetativ. Palpitaţiile pot să apară în timpul bufeurilor sau pot fi asociate cu stări de anxietate, spasme musculare şi dureri de cap.

Migrene şi dureri de cap frecvente. Reducerea fluxului sangvin, lipsa de somn, anxietatea şi alte probleme pot contribui la dureri de cap frecvente. În perimenopauza, femeile suferă frecvent de astfel de migrene, care îşi modifica intensitatea în funcţie de simptomele prin care trec, de la caz la caz.

Risc mai mare de apariţie a afecţiunilor şi complicaţiilor. Studiile arată că, după instalarea menopauzei, creşte riscul ca unele femei să dezvolte afecţiuni ale inimii sau osteoporoza. Acest lucru este cauzat de scăderea nivelului de estrogen, hormonul responsabil de menţinerea sănătăţii a vaselor de sânge şi a densităţii osose.

Ameliorarea simptomelor

Până relativ recent, medicina convenţională a avut puţine soluţii de oferit femeilor care suferă de simptome ale schimbărilor hormonale produse în periomenopauza. În general, acestora li se prescria un tratament de substituţie hormonală, cu efecte pozitive şi de durată, însoţite, însă, adesea, de reacţii secundare dintre cele mai nedorite. Hyllan Pharma propune o alternativă naturală, cu eficienţa dovedită, la acest tratament clasic.

Estroplus reprezintă soluţia naturală contra simptomelor neplăcute ale perimenopauzei, în special bufeuri, dureri articulare, oboseala, incontinenta urinară. Tratamentul cu fitoestrogeni poate fi aplicat şi după menopauza indusă chirurgical, aducând beneficii prin diminuarea intensităţii instalării simptomatologiei. Este suficientă o singură administrare zilnică, fără riscuri secundare în utilizarea pe termen lung”, afirma dr. Popescu, în baza rezultatelor obţinute de studiul menţionat mai sus.

Estroplus este soluţia ideală pentru combaterea simptomelor apărute odată cu instalarea perioadei de perimenopauza, deoarece conţine 45 de grame de izoflavone, obţinute din germeni de Soia nemodificată genetic. Aceşti compuşi ocupa receptorii de estrogen (aflat în continuă scădere), simulând acţiunea acestuia şi „păcălind” astfel întreg organismul, determinându-l să-şi păstreze toate funcţiile în parametri normali.

Text: Cătălina Buzdun-Rafailă