Recomandarea specialistuluiRecomandăriStil de viață

Dieta cu TAVARLIN Keto-Drink, noi şanse aduse în lupta cu cancerul

În România, riscul de a face cancer până la vârsta de 75 de ani este de 23%. Anual apar peste 78 de mii de noi cazuri de cancer şi astfel în prezent, aproximativ 1 milion de romani sunt diagnosticaţi cu o formă a acestei boli nemiloase.

Malnutriţia, sarcopenia şi caşexia sunt evenimente comune în evoluţia pacienţilor cu cancer şi de multe ori, atunci când nu sunt identificate sau nu pot fi tratate devin ireversibile. Din această cauză, în prezent, în prognosticul de supravieţuire al pacienţilor cu cancer ne bazam şi pe apariţia, existenţa şi evoluţia acestor modificări în statusul nutriţional al pacientului”, a explicat dr. Horaţiu Albu, master în biologia moleculară a cancerului şi oncologie moleculară, membru al Societăţii Europene de Nutriţie Clinică şi Metabolism (ESPEN) în conferinţă susţinută în fata medicilor, nutriţioniştilor, cadrelor universitare, masteranzilor şi studenţilor participanţi la Conferinţa Naţională „Nutriţia – Medicina viitorului” organizată sub inatul patronaj al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca, la finele lui noiembrie.

TAVARLIN Keto-Drink – suportul nutriţional ideal în chimioterapie şi radioterapie

Diagnosticul de malnutriţie neoplazicail pune medicul sau dieteticianul, odată cu apariţia la un pacient cu cancer a unuia dintre următoarele criterii: indice de masă corporală sub 18,5 kg/m²; pierderea a mai mult de 10% din greutatea corporalain ultimele 6 luni; pierderea a mai mult de 5% din greutatea corporalain ultimele 3 luni.

TAVARLIN Keto-Drink este o băutură nutritivă bine echilibrată și gata de a fi utilizată, în care distribuţia nutrienţilor energetici corespunde cerinţelor unei diete ketogenice. Astfel, printr-o alimentaţie temporară exclusivă cu Keto-Drink apare o stare de cetozain 2-3 zile. Datorită conţinutului mare de proteine vegetale, vitamine, minerale, formele cele mai antioxidante şi utile în cancer ale vitaminei E, vitamina D3 în combinaţie cu K2, acizi graşi esenţiali Omega-3, grăsimi de tip MCT (trigliceride cu lanţ mediu) şi lactat, Keto-Drink este cel mai updatat aliment destinat nutriţiei speciale a pacientului cu cancer. Keto-Drink a fost special conceput pentru a lupta eficient cu malnutriţia, sarcopenia şi caşexia din cancer şi se va fi disponibil în câteva luni într-un număr important de farmacii dar până atunci poate fi comandat direct, şi pe www.farmaciaortomoleculara.ro”, afirma dr. Horaţiu Albu.

Ce spun specialiştii?

Medici din diferite clinici, dar şi foarte mulţi oameni de ştiinţă au observat că postul ţinut cu puţin timp înainte de chimioterapie sau radioterapie îmbunătăţeşte efectul terapeutic al acestor terapii tumoricide şi le poate reduce reacţiile adverse. Totuşi renunţarea completă la hrana constituie în cazul pacienţilor cu cancer un risc suplimentar, mai ales că deteriorarea stării de nutriţie este considerată a fi printre cei mai importanţi factori de prognostic.

„Cetoza indusă de dietă ketogenica instituita de Keto-Drink creează un status metabolic similar postului, aducând o parte din efectele acestuia, atât la nivelul celulelor normale ale organismului, cât mai ales la cel al celulelor canceroase. Însă, contrar postului, Keto-Drink aduce celulelor sănătoase energia şi ceilalţi nutrienţi, ajutându-le să supravieţuiascăafirma dr. Horaţiu Albu care ne povesteşte şi de experienţă importantă în domeniu a specialiştilor de la Leopoldina Hospital din Schweinfurt – Germania care arată ca o astfel de dietă ketogenica este o măsură sigură de sprijin a terapiilor anticancer. Ea contribuie şi la conservarea masei musculare şi este bine acceptată de pacienţi.

Cum acţionează TAVARLIN Keto-Drink în lupta cu cancerul

Celulele canceroase agresive (cancere avansate, celule moderat şi slab diferenţiate, recidivele post terapie, formaţiunile metabolic active decelate la PET-CT, celule cu mutaţii ale TKTL1 sau alţi biomarkeri ai intensificării metabolismului glucozei) şi, în mod deosebit, cele ale cancerelor aflate în faza metastatică, etalează un metabolism energetic modificat al glucozei faţă de cel al celulelor normale. Această schimbare survine în urma selecţiei unor mutaţii ce conferă acestor celule canceroase protecţie împotriva radicalilor liberi, precum şi o mare rezistenţă la chimioterapie şi radioterapie.

„Această particularitate extrem de frecvent întâlnită în cancerele avansate, conduce la o dependentă de glucoză și de zahăr şi limitează totodată capacitatea acestor celule canceroase să se adapteze precum celulele sănătoase şi să evolueze într-o cetoză uşoară. Aceste celule neoplazice nu mai pot utiliza grăsimile ca şi sursă energetică, beta-oxidarea mitocondriala a acizilor graşi fiind practic suprimată. Depletionarea fluidelor circulante şi interstiţiale de glucozain urma dietei cu Keo-Drink slăbeşte celulele canceroase şi le face mult mai sensibile la chimioterapie sau radioterapie”, explică dr. Horaţiu Albu.

Dieta cu TAVARLIN Keto-Drink

Keto-Drink se foloseşte în cure repetate limitate la 4 zile şi se utilizează ca atare, fiind gata de consumat. Însă el mai poate fi şi diluat cu apă, cafea sau ceai, dar fără zahăr, sau aromatizat cu diferite condimente, sau sub forma unei supe, obtinute prin amestecarea lui cu unul dintre sucurile de legume supuse prealabil fermentaţiei lactice şi existente în unele magazinele specializate şi farmacii”, afima dr. Albu.

Indiferent de forma aleasă, pacientul trebuie să ţină cont de următoarea schema:

Perioada de adaptare. Este necesară doar la prima cură sau atunci când o indică în mod expres medicul sau dieteticianul şi are rol de adaptarea aparatului digestiv la o alimentaţie mai bogatain grăsimi. Astfel, cu 2 zile înainte de dietă propriu-zisă, înlocuiţi 1 masain prima zi şi 2 mese în cea de a doua zi cu câte 1 flacon.

Perioada pre-terapeutica. Pentru a trece organismul într-un metabolism ketogenic se consuma pentru 3 zile exclusiv Keto-Drink. Sunt cele 3 zile dinaintea celei în care pacientul primeşte tratamentul tumoricid. De regulă sunt necesare 4 flacoane pentru fiecare dintre cele 3 zile.

Perioada de terapie. Zilele de terapie pot să fie exact ca şi zilele din perioada pre-terapeutica(în exclusivitate 4 flacoane de Keto-Drink) sau se pot utiliza doar 3 flacoane, ca şi completare a unui regim alimentar fără zahăr şi extrem de sărac în carbohidraţi.

Perioada post-terapeutică. În cele 3 zile următoare administrării terapiei tumoricide, recomandăm reducerea drastică și chiar eliminarea din dietă a alimentelor bogate în carbohidraţi, iar pe termen lung a tuturor acelor alimente cu indice glicemic mare.

Text: Cătălina Buzdun-Rafailă