Stil de viață

Revista presei cu Cătălina Buzdun-Rafailă: Despre tratarea bolilor sistemului nervos

Sezonul rece ne pune la mare încercare nu doar sănătatea fizică, ci și sănătatea sistemului nervos. Începutul de an are și el o contribuție majoră la agravarea simptomatologiei specifice bolilor sistemului nervos. Astfel că, temperatura de afară dar și lipsa luminii solare afectează în mod hotărâtor starea ta psihică.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când ești copleșit de o stare de nervozitatea sau irascibilitatea este să faci o vizită la un psihoterapeut care îți poate face câteva recomandări în acest sens, pentru a depăși această perioadă. După vizita la medic, trebuie să faci o vizită și într-o farmacie naturistă și să-ți cumperi ceaiurile care te ajută să calmezi episoadele nervoase.

Pentru a afla care sunt cele mai recomandate ceaiuri pentru diferitele afecțiuni ale sistemului nervos specifice sezonului rece, Leac Bun a stat de vorbă cu Cătălina Buzdun-Rafailă, redactor-șef al revistei Tonica.

Mergi la un psihoterapeut!

Nu este de glumit atunci când vine vorba de bolile sistemului nervos, orice dereglare te poate duce către afecțiuni mult mai grave, tocmai de aceea se recomandă consultarea imediată a psihoterapeutului atunci când apar primele simptome de nervozitate, irascibilitate sau tristețe prelungită.

”M-am gândit să discutăm despre așa zisele boli asociate sistemului nervos, cele care includ factori psihologici, respectiv: stări de nervi, irascibilitate, insomnie și chiar depresie, tocmai pentru că există o cantitatea foarte mare de articole extrem de utile. Este o perioadă stresantă, aglomerată, începutul de an, ne facem planuri pentru tot anul. Bineînțeles că și lipsa luminii solare și temperaturile scăzute ne afectează, dar și faptul că am revenit dintr-un concediu prelungit și cantitatea de efort depusă la început de an este semnificativ mai mare. Din momentul în care începem să simțim aceste stări de nervi, de irascibilitate sau avem insomnii trebuie să consultăm un psihoterateut. Apoi, în funcție de recomandările acestuia, putem începe și tratamentele naturiste. Nimic nu trece de la sine, trebuie să apelăm la medicina complementară, integrativă, medicina clasică”, a declarat pentru Leac Bun Cătălina Buzdun-Rafailă, redactor șef al revistei Tonica.

Dacă ești nervos, bea un ceai!

Chiar dacă această recomandare poate fi privită cu scepticism, trebuie să știi că și în cazul nervilor, tot plantele îți vin în ajutor.

”Ceaiurile recomandate în stările de nervi și irascibilitate sunt cele de roiniță, valeriană, flori de portocal, sunătoare, tei și mușețel. Banalul ceai de tei sau de mușețel funcționează și medicii recomandă consumarea acestor ceaiuri pentru că chiar ajută și liniștesc sistemul nervos”, recomandă redactorul șef al revistei Tonica.

Pentru insomnie… tot ceaiurile ajută

Câteva din ceaiurile din plante care favorizează instalarea somnului sunt: ceaiurile din conuri mici de hamei, ceaiuri de luminiță de seară, cele de floarea pasiunii și clasicul ceai de sunătoare.

Oamenii stresați sunt predispuși atacurilor de cord

Stresul prelugit te face vulnerabil în fața bolilor, astfel că un studiu realizat recent a demonstrat faptul că persoanele care au un loc de muncă stresant au cu 25% șanse mai mari să facă un atac de cord.

”Un studiu realizat de britanici, pe parcursul a 4 ani, ce a inclus peste 200.000 de persoane, a demonstrat faptul că oamenii care au un loc de muncă solicitant, unde se confruntă cu stresul zilnic, au cu peste 25% șanse de a face un atac de cord. Așadar, stresul prelungit ne pune în fața unui atac de cord, apariția durerilor de cap, ne poate da insomnie, ne strică digestia”, ne-a vorbit Cătălina, despre cum îți afectează stresul starea de sănătate.

Ceaiul de sunătoare luptă împotriva stresului

Ceaiul de sunătoare este aliatul numărul 1 pentru atenuarea simptomelor asociate bolilor sistemului nervos.

”Soluțiile pe care le avem la dispoziție pentru a contracara efectele stresului ar fi să dormim obligatoriu cele 8 ore pe noapte, apoi să facem mișcare zi, de zi, să mergem prin parc, să stăm în aer liber cât se poate de mult, chiar și acum când orele cu lumină solară sunt reduse. Pentru a contracara efectele stresului, fitoterapeuții recomandă consumul de ceai de sunătoare. Ar mai fi indicat să ronțăim fructe oleaginoase: migdale, caju, măsline. Trebuie să ne luăm pauze scurte din timpul programului de muncă în care să ronțăim diverse alimente sănătoase”, recomandă Cătălina Buzdun-Rafailă, redactor șef al revistei Tonica.

Text: Gabriela Gimbășanu