De ce ne îmbolnăvim de Sărbători?
Așteptăm tot anul perioada Sărbătorilor de iarnă, iar în ultima lună ne-am tot făcut planuri. Și, totuși, de cum începe febra pregătirilor și a cumpărăturilăr încep și simptomele neplăcute: dureri de cap, amețeli, extenuare, stare generală alterată, probleme cu stomacul, cu gâtul, cu musculatura. Ce s-a întâmplat? Cum prevenim bolile din această perioadă? Iar dacă s-au instalat, cum le tratăm? LEACBUN.RO vine cu cele mai bune sfaturi, ca întotdeauna.
Dr Ad Vingerhoets de la Tilberg University afirmă că de vină ar fi “Sindromul timpului liber”, care permite organismului obișnuit cu stresul îndelungat și oboseala cronică să se relaxeze peste măsură. Organismul făcând asta, efectele negative ale unui stil de viață haotic încep să apară. Orele nenumărate în fața televizorului sau a laptopului își spun cuvântul, iar ochii și capul ne dor. Pozițiile incomode la birou timp de 8-10 ore sau stilul de viață sedentar își pun amprenta și ele și încep să ne deranjeze coloana, gâtul sau membrele. Sistemul imunitar cedează și el sub presiune și acceptă cu ușurință orice viroză, astfel apare și gâtul inflamat, tusea, febra șa.m.d.
Explicația e foarte simplă “Aceste persoane care se îmbolnăvesc în timpul liber sunt persoane pe care le consumă eforturile intense și stresul, dar care nu își dau seama de asta decât după câteva zile de repaus, când observă stări de extenuare sau gripale, insomnii sau din contră stări de somnolență excesivă, uneori chiar stări depresive, pentru că nu sunt obișnuite cu timpul liber și caută să aibă în permanență activitate”, a afirmat Profesorul Ad Vingerhoets, de la Universitatea Tilburg din Olanda. Studiul a fost realizat pe 1700 persoane, femei și bărbați, cu poziții de conducere și program de muncă stresant.
Pentru a evita bolile sezoniere, mențineti-vă un stil de viață activ
Chiar dacă intrați în concediu pentru câteva zile, nu vă luați repaus de la toate activitățile. Este normal să vă relaxați, dar nu intrați într-un ritm de bolnav, ci mențineți-vă orele de somn, fără a dormi excesiv, pauzele de masă la orele apropiate de cele de la birou, minutele zilnice de sport și chiar alimentația. De exemplu, dacă la birou mâncați zilnic un fruct-două, odată cu apariția preparatelor grele de Crăciun, nu uitați de ele! Făceți-vă un obicei de a respecta regulile pe care le respectați la birou, și acasă, pentru a nu vă debusola organismul.
Încercați să preveniți răcelile
Pentru că sunt afecțiuni de sezon, răceala și gripa își fac apariția extrem de rapid, mai ales pe fond de stres și imunitate scăzută. Ar fi păcat să vă petreceți Sărbătorile tușind! Vă recomandăm pentru prevenție să evitați întâlnirile cu persoane deja afectate de viroze și să aveți mare grijă la alimentație urmărind zilnic să consumați alimente bogate în vitamina C, fier și magneziu. Alegeți cu încredere fructe și legume verzi, citrice, ceaiuri cu ghimbir, preparate cu scorțișoară, fripturi de vită și pește. Înlocuiți băuturile reci și acidulate cu băuturi calde, făcute în casă, iar dimineața încercați să luați zilnic o linguriță de cătină uscată cu miere, este un puternic vitaminizant.
Text: Cătălina Buzdun-Rafailă