Rețeta de bitter suedez a vindecătorului Valeriu Popa. Ce afecțiuni tratează unul dintre cele mai vechi leacuri din lume
Rețeta pentru bitter suedez a fost ținută mult timp secretă, beneficiile acestui leac fiind însă recunoscute pe scară largă. Imediat după Revoluție, băutura – în forma sa comercială, a pătruns puternic și în România unde a fost imediat ”îmbrățișată” de cei care nu doresc să trateze afecțiunile ușoare cu medicamente, ci apelează, de regula, la soluții pe bază de plante.
Mulți dintre cei care folosesc de mulți ani bitter-ul suedez spun că ceea ce se vinde acum în comerț nu mai seamănă cu ce producea odinioară, scăzând implicit și efectul terapeutic al băuturii. Din acest motiv a ajuns să se răspândească rețeta pentru bitter, o rețetă cu care oricine își poate prepara propria băutură de leac.
În România, cea mai cunoscută rețetă de bitter suedez este cea a bioterapeutului Valeriu Popa (1924-1997) și chiar dacă nu se mai știe exact formula de la începuturi, acest amestec de plante este testat de-a lungul a zecilor de ani, dovedindu-și eficiența:
Bitter Suedez Original – rețeta vindecătorului Valeriu Popa
Ingrediente:
- 30 g aloe vera – frunze
- 10 g rășină de brad
- 5 g șofran (rădăcină) sau stânjenel (tot rădăcină)
- 10 g flori de salcâm
- 10 g frunze de dafin sau scoțișoară pisată
- 20 g frunze de frasin
- 10 g fenicul sau anason
- 20 g troscot sau rădăcină de rubarbă
- 20 g gențiană (sau 50 g pelin și 5 g anghinare)
- 10 g rădăcină de scaiete
- 10 g angelică
- 20 g boabe pisate de ienupăr
- 20 g soc
- 30 g țintaură
- 20 g tătăneasă
- 20 g rostopască
- 20 g salvie
- 20 g odolean
- 20 g coriandru
- 20 g anghinare
- 30 g gălbenele
- 30 g sunătoare
- 25 g ciuboțica-cucului
- 30 g uzică
- 30 g pufuliță cu flori mici
- 30 g coada-calului
- 30 g coada șoricelului
- 30 g unguraș
- 25 g traista-ciobanului
- 25 g vâsc
- 30 g pedicuță
- 25 g osul iepurelui
- 30 g cimbru
- 30 g pătlagină
Cum se prepară
Amestecul de plante se pune într-un recipient de sticlă peste care se pun trei litri de alcool cu tăria de 38-40 de grade. Se lasă la macerat timp de două săptămâni – 14 zile, amestecându-se zilnic de două ori. La final se strecoară prin tifon și se pun în sticle mai mici, închise la culoare. Se poate pătra ani de zile, efectul său devenind din ce înc e mai puernic pe măsură ce trece timpul.
Cum se administrează bitter-ul suedez
Pentru a preveni îmbolnăvirile, bitter-ul se poate lua profilactic, câte două lingurițe pe zi – una dimineața și una seara. Se bea diluată în 125 de ml de ceai sau apă și se bea înainte de masă cu 30 de minute. Se urmează cure de câte 3-6 săptămâni.
În bolile maligne, se iau 2-3 linguri de bitter suedez pe zi – câte o lingură diluată în 125 de ml apă sau ceai de plante – prima lingură înainte cu 30 de minute de a lua micul-dejun, iar celelalte cu jumătate de oră după masă.
La ce este bun bitterul suedez
– Dacă este mirosit sau inspirat des și dacă se umezește cu bitter baza craniului, dispar durerea de cap și amețeala și se întîresc creierul și memoria.
– Ajutș vederea, inlaturandu-le ochilor roseata, durerea si injectarea. Vindeca cataracta daca se umezeste coada ochilor sau se pune o bucata de panza umezita cu bitter pe ochii inchisi.
– Vindecă exemele de orice fel si bubele din nas daca acestea se umezesc bine si des.
– Calmeazș durerile de dinti tinandu-se in gura un amestec din putina apa si o lingura de bitter, sau se pune o compresa inmuiata pe dintele dureros. Durerea dispare si infectia se retrage.
– Aftele, basicile de pe limba sau alte afectiuni care apar pe limba dispar daca sunt umezite sistematic cu acest bitter.
– Pentru dureri de gât când el este roșu și inflamat, se înghit încet 3 lingurite/zi diluate in ceai.
– Pentru dureri de stomac se ia la o criză o lingură.
– Pentru colici se iau 3 linguri, incet, una dupa alta.
– Elimină neplacerile gazelor intestinale.
– Este de mare ajutor ficatului în toate bolile sale.
– Dureri ale vezicii biliare: se ia câte o lingurî dimineața și una seara și se pun noaptea comprese; durerea dispare repede.
– Ajută in constipatie.
– Pentru hidropizie, se ia câte o lingurâ în puțin vin alb, dimineața și seara, timp de 6 săptămâni.
– Pentru dureri de urechi și vâjâit în urechi se umezește o bucată de vată și se bagă în ureche. Redî chiar și auzul pierdut.
– Elimină viermii intestinali, chiar și tenia.
– Vindecș icterul daca se ia cate o lingura de 3 ori/zi si se aplica comprese pe ficatul inflamat.
– Hemoroizii se umezesc des și se face și cură internă.
– In caz de tuberculoza se iau 3 lingurite/zi timp de 6 saptamani.
– Ajuta la vindecarea secretiilor vaginale.
– Reglează ciclul menstrual.
– Ajută in vindecarea epilepsiei fortificand nervii si intreg organismul.
– Duce la disparitia indispozitiilor.
– Rezultate bune în videcarea paraliziei.
– Foarte eficient in caz de febra.
– Tratează foarte bine cancerul.
– E foarte bun pentru negi, cicatrice, taieturi, rani, umflaturi, vanatai.
– Curață sangele, stimuleaza circulatia si ajuta in anemie si reumatism.
Atenție!
– Toate cantitățile indicate trebuie diluate cu ceai de plante sau apă.
– Nu se consumă lapte înainte și dupa administrarea tratamentului.
Știați că…
…bitter-ul suedez a fost creat în Evul Mediu de renumitul chimist Paracelsus
…la origine, bitter-ul suedez a fost preparat ca un elixir din plante pentru vigoarea și tinerețe
…rețeta de bitter suedez are la bază 20 de plante vindecătoare, însă proporțiile acestora s-au pierdut în negura timpurilor