Ghid practic de preparate naturisteTerapii pentru sănătate

Probleme cu nervii? Scapă de ele cu ceaiuri!

Stress

Probleme cu nervii pot avea diferite cauze, iar înainte de a recurge la tratamente medicamentoase scumpe și cu numeroase efecte adverse, ar fi bine să iei în calcul o serie de remedii naturiste, tratamente cu plante care îți vor calma stările și te vor ajuta să îți recapeți pofta de viață!

O situaţie financiară precară, probleme raţionale sau de muncă, tracasări familiale (trecerea de adolescenţă, consumul de droguri) sau o insatisfacţie prelungită în viaţa de cuplu sunt suficiente pentru a provoca angoasă, nelinişti şi frământări emoţionale. Tensiunea nervoasă se manifestă în principal printr-o senzaţie că eşti mereu urmărit, prin dureri de cap şi schimbări bruşte de dispoziţie.

Pentru a învinge această stare perfidă, trebuie să scoţi din priză mintalul favorizând detensionarea şi relaxarea fizică prin mijloace blânde, evitând total dependențele (somnifere, alcool, droguri).

Practicarea meditaţiei este un mijloc excelent de a face cunoştinţă cu spiritul şi corpul propriu. Trebuie să înveţi să-ţi asculţi nevoile fundamentale şi să descoperi punctele slabe ale propriului organism, ca şi trăsăturile personalităţii pentru a le insufla o nouă energie şi pentru a schimba direcţia în care te conduci singur.

Poţi, de asemenea, să înlocuieşti băuturile excitante, precum ceaiul verde şi cafeaua, cu ceaiuri mai potrivite.

MORE-SLEEP_TEA

Iată câteva ceaiuri din plante care te-ar putea ajuta:

– ceai din tei;

– ceai din părţi aeriene de verbină;

– ceai din părţi aeriene de roiniță (mai ales când nervozitatea produce tulburări digestive);

– ceai din rădăcina de valeriană (poţi adăuga puţină mentă ca să-i ameliorezi gustul);

– ceai din sunătoare;

– ceai din flori de muşeţel;

– ceai din flori de portocal.

Depresia nervoasă este uneori consecința stărilor de stres și nervi acumulate

Depresia se caracterizează prin dezinteres, lipsă de motivare şi descurajare faţă de orice potenţial proiect, prin nesiguranţă şi depreciere personală, prin lipsă de concentrare, printr-un mare întuneric şi prin senzaţia că timpul se scurge picătură cu picătură. Această stare de tristeţe interioară antrenează lipsa de apetit şi alte probleme digestive, insomnie, dureri de cap, apatie şi o reducere a libidoului, oprirea menstruaţiei şi, în unele dintre cazuri, se poate solda cu o sinucidere.  Această criză interioară necesită un serios examen de conştiinţă, o întâlnire cu un psihoterapeut, pentru că sursa răului poate fi adânc înrădăcinată de mulţi ani şi poate că nu are nimic de-a face cu evenimente recente. În astfel de cazuri, evenimentele negative nu sunt decât elementul declanşator al impasului.

Există ceaiuri pe care și doctorii le recomandă, cu efect antidepresiv, care acţionează ca nişte remontante!

Iată unele dintre ele:

– infuzie din părţi aeriene de sunătoare;

– decoct din seminţe de ovăz;

– infuzie din petale de trandafir;

– suc extras din frunze şi flori de limba mielului;

– infuzie din flori de portocal;

– infuzie din conuri de hamei;

– infuzie din frunze de roiniță;

–  infuzie din părţi aeriene de rozmarin;

– rădăcină de valeriană macerată.

Text: Alina Lupa