Stil de viață

Hoții de energie: Care sunt alimentele care favorizează instalarea oboselii?

Avem nevoie de energie pentru a face față unei zile epuizante la serviciu sau la școală. Tocmai de aceea este important să știm ce alimente trebuie să consumăm pentru a avea un nivel energetic constant, dar mai ales care sunt alimentele de care trebuie să ne ferim pentru că favorizează instalarea senzației de oboseală psihică și fizică.

Potrivit dr. Ruxandra Pleșea, medic specialist în nutriție, diabet și boli metabolice, organismul ar trebui ferit de ”șocuri” de energie. ”Cel mai bine este să ne dozăm energia pe parcursul întregii zile, nu avem nevoie de un șoc de energie dimineață. Șocurile nu sunt bune niciodată, organismului nostru îi plac foarte mult lucrurile constante și șocurile nu face altceva decât să-l epuizeze. Un organism supra-solicitat sfârșește prin a ceda”, atrage atenția medicul specialist în nutriție, diabet și boli metabolice.

Dr. Pleșea ne dezvăluie și care sunt alimentele care ne păcălesc: deși par adevărate ”bombe” de energie, în realitate, efectul lor este exact opus, adică ne induc o stare de oboseală la scurt timp după ce le-am consumat.

Trebuie să ne ferim de hoții de energie, cum sunt carbohidrații rafinați: dulciurile, sucurile dulci, cerealele rafinate. Aceste alimente, chiar dacă produc inițial o doză de energie, imediat după ce le consumăm la o oră sau două distanță, vom observa că se instalează senzația de oboseală. Nivelul glicemic prost controlat duce la manifestarea stării de hiperenergie, urmată de lipsa de vlagă”, a declarat pentru LeacBun.ro Ruxandra Pleșea, medic specialist în nutriție, diabet și boli metabolice.

Pentru a afla ce alimente trebuie să consumăm dacă vrem să ne ”energizăm” în mod natural, vă invităm să urmăriți înregistrarea ”Leac Bun”, emisiune care se difuzează zilnic, de luni până vineri, de la ora 7:25, pe România TV.