Ceai verde, ceai negru sau cafea? Cum faci alegerea potrivită?
Ceai verde, ceai negru sau cafea? Aceasta-i întrebarea. Depinde de foarte mulţi factori ce vom alege. De la obişnuinţă, până la noile descoperiri ale cercetătorilor, informaţii la care avem uşor acces. De la programul pe care îl avem, până la tipul de efort pe care îl realizăm zilnic. De la gusturi până la nevoi. Dar, dacă trecem la subiectul sănătate, vom alege conştient, asumat şi cu măsură.
Fiecare dintre ele, ceaiurile ori cafeaua, vă pot aduce un aport de energie, o doză de antioxidanţi, precum şi satisfacţie papilelor gustative, dar vă pot crea şi neplăceri, dacă faceţi excese. În schimb, un consum echilibrat vă poate aduce satisfacţia unei preocupări conştiente pentru o bună funcţionare a organismului. Dar să le luăm pe rând…
Ceaiul verde
Este primul pe care ar trebui să îl gustaţi deşi, din raţiuni pur comerciale, a fost depăşit de ceaiul negru.
Proprietăţile strălucitoare ale ceaiului verde sunt recunoscute şi de specialişti. El este bogat în aminoacizi, uleiuri esenţiale, teină, vitamina C şi un număr de vitamine B, fiind totodată şi o importantă sursă de fier, fluor şi calciu. Studii recente demonstrează că poate fi folosit în tratarea bolilor de inimă şi a anumitor tipuri de cancer.
Totuşi, persoanele ce suferă de afecţiuni renale, hepatice, ulcere sau de stări depresive şi de anxietate ar trebui să îl evite ceaiul verde sau măcar să limiteze consumul. Ideal ar fi în aceste cazuri să fie consultat un specialist.
Ceaiul negru
Consumul de ceai negru este un remediu curativ. Ceaiul negru contribuie la purificarea sângelui, curață mucoasa ochiului, normalizează funcţia ficatului şi a splinei, îndepărtează somnolenţa şi moleşeala, înviorează muşchii corpului. Trebuie să recunoaştem că ceaiurile negre au mai multă cofeină decât cele verzi, dar conţinutul este mai mic decât la cafea. Este evident de ce are mai mulţi fani şi e mai popular ceaiul negru: efectele stimulatoare ale cofeinei sunt mult mai eficiente.
Tufele de ceai, ca şi cele de cafea, se dezvoltă în cinci ani. Aroma ceaiului diferă de la zi la zi, şi depinde de vreme, de climatul general şi de sol. A amesteca ceaiurile verzi cu cele negre este uneori cea mai bună recomandare.
Dacă aveţi carenţe de calciu, ar fi bine să evitaţi ceaiul negru. Persoanele care au probleme cu calciul se simt slăbite după ce beau ceai negru. Iar dacă în acel moment, nivelul calciului se află la limita inferioară, acestea pot să aibă ameţeli sau, mai grav, senzaţii premergătoare pierderii cunoștinței.
Cafeaua
Cafeaua este combustibilul acţiunii, sursa care da startul după un mic-dejun bun, lubrifiantul gândurilor măreţe şi al coversațiilor excelente. Dar cine mai poate dormi după o ceaşcă de cafea tare? Mult mai incitantă decât ceaiurile, cafeaua are proprietăţi energizante, revigorante, datorate, bineînţeles, conţinutului mărit de cofeină.
Cafeaua conţine mai multe componente care afectează corpul uman la nivel chimic. Însuşi bobul de cafea conţine, ca un mecanism de apărare al plantei de cafea, substanţe chimice care sunt considerate psihotropice uşoare pentru om. Aceste substanţe pot deveni toxice în doze mari, declară cercetătorii.
Printre beneficiile cafelei menţionăm reducerea riscului de Alzheimer şi Parkinson, creşterea tensiunii la hipotensivi, stimularea energiei şi a memoriei, puternice efecte diuretice, prevenirea cariilor dentare, datorită taninului.
Totodată, nu putem să nu clasificăm şi câteva din afecţiunile pe care cafeaua se pare că le agravează. După sute de cercetări se pare că un consum regulat de cafea poate creşte considerabil riscul de gastrită, din cauza deteriorării mucoaselor gastrointestinale. De asemenea, consumul mărit de cafea poate duce la anemie feriprivă, precum şi la o malabsobtie a fierului. Să nu uităm de faptul că ne creşte tensiunea şi, în combinaţie cu unele medicamente, cafeaua interacţionează în mod negativ, ducând la grave probleme ale ficatului. Şi, nu în ultimul rând, cafeaua, fiind un puternic excitant nervos, poate duce la insomnii şi stări de irascibilitate.
Prin urmare, alegerea vă aparţine, avem “pretenţia” doar să “cerneţi” bine informaţiile.
Text: Ina Mojoiu Alampournos
Foto: Shutterstock