Cum citim corect eticheta ceaiurilor: 5 sfaturi utile din partea președintelui InfoCons, Sorin Mierlea
Fie că sunteți răciți sau suferiți de o anumită afecțiune, întotdeauna sunteți în căutarea ceaiului perfect care trebuie neapărat să aibă o aromă plăcută și un efect benefic asupra organismului, ameliorând simptomele pentru care este destinat.
Cu toate acestea, multitudinea de producători de ceai și gama sortimentală variată vă determină să comiteți o serie întreagă de greșeli. Poate cea mai importantă este legată de faptul că, din lipsa timpului, atunci când mergeți la cumpărături într-un supermarket alegeți un ceai doar după denumire, fără să analizați atent eticheta.
1.Citiți cu atenție ingredientele de pe etichetă!
Ingredientele înscrise pe etichetă sunt cele care ar trebui să vă influențeze decizia de cumpărare și nu culorile atrăgătoare de pe ambalaj.
”A devenit o nebunie curată cu ceaiurile în această perioadă. Fie că te duci într-un supermarket la cumpărături, fie că ești cazat la un hotel, dimineața găsești 20-50 de sortimente de ceai, multe dintre ele nu mai aduc cu ceea ce înseamnă ceaiul în adevăratul sens al cuvântului. Aceste ceaiuri conțin tot felul de substanțe, tot felul de arome, coloranți și conservanți și nelipsitele E-uri. Pe de altă parte se găsesc în comerț ceaiuri reci, ceaiuri îmbuteliate, ceaiuri care se fac cu infuzie sau fără infuzie. Cu toată această gamă diversificată de ceaiuri, uităm o serie întreagă de lucruri esențiale cum ar fi acela de a ne uita pe etichetă”, a declarat pentru Leac Bun, Sorin Mierlea, președintele InfoCons – Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România.
2.Verificați locul de proveniență al ingredientelor!
În cazul majorități produselor alimentare, locul de proveniență al ingredientelor și numele producătorului nu sunt foarte importante, dar când vorbim despre ceaiuri este important să cunoaștem țara de unde provin florile sau porțiunile din plante utilizate la ceai, pentru că, acestea trebuie să provină din surse nepoluate, pentru a avea un efect benefic asupra organismului.
”Atunci când cumpărăm un clasic ceai de mușețel sau de tei, pe etichetă, la ingrediente ar trebui să se regăsească doar un singur ingredient: flori uscate de tei sau mușețel, nimic altceva. Trebuie să ne uităm foarte atent cine a făcut produsul respectiv și cine-l comercializează. Firma producătoare este extrem de importantă pentru că este o problemă de credibilitate și trebuie să știm ce cumpără și de la cine cumpărăm. Dacă cumpărăm un ceai de mușețel trebuie să vedem dacă nu cumva ceaiul respectiv provine din România sau vine dintr-o altă țară, cu un nivel de poluare foarte ridicat. În funcție de țara de proveniență ne putem da seama dacă plantele din care se obține ceaiul sunt crescute într-o atmosferă poluată sau nu”, ne-a explicat președintele InfoCons.
3.Solicitați și păstrați bonul fiscal!
Indiferent de tipul de ceai pe care îl achiziționați, este foarte important să solicitați și să păstrați bonul fiscal, pentru că în cazul unor probleme, aveți dovada clară a faptului că ați cumpărat produsul respectiv și puteți demonstra faptul că ați avut de suferit de pe urma consumului respectivului ceai.
”Mai este un alt lucru demn de luat în seamă atunci când cumpărăm ceaiuri: acela că trebuie neapărat să cerem și să luăm bonul fiscal pentru că s-ar putea ca produsul respectiv, nevenind dintr-un lanț de trasabilitate, să genereze niște probleme de sănătate, în loc să ne facă bine”, a adăugat Sorin Mierlea.
4.Ceaiurile ECO trebuie să aibă ștampila organismului de certificare
Este foarte important să citim eticheta ceaiurilor deoarece doar aceasta ne poate indica, dacă ceea ce cumpărăm este ce ar trebui să fie. Ceaiurile aduse din import tebuiesc atent analizate din punct de vedere al producătorului și distribuitorului, dar și al ingredientelor.
”Toate ceaiurile care au mențiunea eco, bio trebuie neapărat să conțină însemnul organismului de certificare. Dacă este un ceai ecologic care nu are acest însemn, atunci putem spune că nu este un ceai care să vină dintr-o zonă de trasabilitate, poate să fie luat dintr-o pădure sau mai știu eu de unde. Este obligația noastră să reclamăm aceste nereguli autorităților competente”, a subliniat specialistul de la organizația pentru protecția consumatorilor.
5.Folosiți cu încredere aplicația InfoCons de ”descifrat” etichete
De cele mai multe ori atunci când citiți eticheta unui produs, indiferent din ce categorie provine, observați la ingrediente, tot felul de denumiri pe care nu le înțelegeți. Tocmai de aceea, pentru a veni în întâmpinarea consumatorilor, cei de la InfoCons au lansat o aplicație care vă ajută să ”descifrați” etichetele poduselor, foarte ușor și intuitiv.
”Chiar dacă stăm la o cană de ceai este important să ne facem timp și să citim eticheta. Recent am lansat o aplicație care se numește InfoCons, o aplicație extrem de simplă. Prin simpla scanare a codului de bare a produsului respectiv primim toate informațiile de pe eticheta produsului, iar dacă pe etichetă se folosește o anumită terminologie pe care nu o înțelegem, dacă dăm click pe cuvântul respectiv, primim și explicațiile. Totul depinde de noi: avem mecanisme, putem face ceva, cu condiția să luăm atitudine”, a declarat pentru Leac Bun Sorin Mierlea, președintele InfoCons- Organizație pentru Protecția Consumatorilor.
Text: Gabriela Gimbășanu