Farmacia naturiiRecomandarea specialistuluiStudii și cercetăriTotul despre plante

Merişorul nu vindecă infecţiile urinare! Mitul este demontat de către oamenii de știință americani și confirmat de specialistul LEACBUN.RO

MERIȘORUL NU VINDECĂ INFECȚIILE URINARE! Peste 50% dintre femei suferă la un moment dat de o infecție urinară. Dacă aceasta reapare, devenind afecțiune cronică recurentă, se va trata exclusiv cu antibiotice, la recomandarea medicului curant. Totuși, mult timp s-a vehiculat că un consum regulat de merișor poate preveni, trata și chiar vindeca infecțiile urinare. Studiile recente demonstrează însă contrariul. LEACBUN.RO a stat de vorbă cu doctorul Laurenţiu Petre, care ne-a oferit toate detaliile.

Doctorul Manisha Juthani – Mehta, specialist în boli infecţioase la Şcoala de Medicină YALE, autorul principal al unui studiu realizat în revista JAMA, a demonstrat că nu există nicio reducere a infecţiilor tractului urinar pentru persoanele de sex feminin care au consumat doze mari de merişoare pe zi, timp de un an. “Eu am sperat să fie așa și să avem și variante naturiste. Acum nu sunt sigură că merită să cheltui banii pe acest tratament”, a mărturisit Dr. Manisha.

Într-un editorial din cadrul aceleiași reviste, Dr. Lindsaz E. Nicolle, expert în infecţii ale tractului urinar, de la Universitatea din Manitoba a concluzionat astfel: “Medicii nu ar trebui să promoveze consumul de merişoare sugerând că este o metodă eficientă împotriva infecțiilor urinare, acestea nu aduc niciun beneficiu”.

Doctor Kalpana Gupta, profesor de medicină la Universitatea din Boston, expert în infecţiile urinare la femeile cu vârsta reproductivă, a explicat că: “Factorii de risc sunt mai mari la femeile mai tinere, care au activitate sexuală, deoarece sexul promovează mişcarea bacteriilor în uretră, iar femeile au o uretră mai scurtă, în comparaţie cu bărbaţii, aşa că odată ce bacteriile ajung acolo, ele pot migra cu uşurinţă către vezica urinară. Infecţiile urinare nu provin din probleme legate de igienă. Nu există o dovezi că igiena sau purtarea lenjeriei necorespunzătoare poate duce în mod clar către aceaste infecţii”.

 Doctorul Laurenţiu Petre ne confirmă că tratamentul cu merișor pentru infecții urinare E UN MIT!

“Extractele de merişor nu sunt folosite pentru tratarea infecţiilor urinare, nu au o direcţie clară în tratarea acestor afecţiuni. Pentru tratarea acestor infecţii sunt indicate alte tipuri de plante sau ceaiuri cum ar fi: ceaiurile de afine, de mătase de porumb, cozi de cireş, acestea au potenţial diuretic”, a mărturisit pentru LEACBUN.RO doctorul Laurenţiu Petre, medic specialist medicină de familie.

Merișoarele sunt pline de vitamine, fiind recomandate în afecțiuni virale datorită conținutului bogat de Vitamina C

„Merişoarele se remarcă ca şi produs natural prin conţinutul extrem de bogat în vitamina C, asta poate aduce un beneficiu în special pentru infecţiile de tip viral. Vitamina C vine şi întăreşte membrana celulară şi protejează organismul în afecţiunile de acest tip. Datorită conţinutului bogat în fibre, merișoarele menţin un tranzit intestinal corect, în felul acesta putem să spunem că sunt de un real ajutor pentru digestie.

Un consum regulat de merişoare vă ajută în primul rând prin conţinutul lor de vitamine: A, B1, B2, C, E şi K, dar şi prin conţinutul de magneziu, zinc, calciu, sodiu, tot ce adună planta din sol. Merişoarele trebuie consumate sub formă de ceaiuri și decocturi, fiind întâi deshidratate.

Toate aceste elemente nutritive plus conţinutul de lichide, trec într-adevăr prin traseul rinichi-vezică şi spală tractul urinar, efectul diuretic fiind inerent.

Doza recomandată variază foarte mult de la o persoană la alta, un consum excesiv din aceste extracte poate duce la tulburări de tip digestiv, este singurul neajuns care ar putea să apară. Astfel, consumul de merişoare nu reprezintă un pericol pentru sănătate, dar nu este neapărat recomandat pentru tratarea infecţiilor urinare”, conchide specialistul nostru, Dr. Laurenţiu Petre.

“Ce-i clar este că, dacă bem suc de merișor ne vom hidrata. Dar ca să aibă și efect diuretic, iar prin urină să se elimine bacteriile, e foarte greu, pentru că ar trebui să bem cantități enorme. Nici suplimentele nu ne ajută pentru că dozarea lor e inexactă”, a închis seria declarațiilor pentru New York Times Betsy Foxman, epidemiolog la Universitatea de Sănătate Publică Michigan.

Surse: jamanetwork.com, www.nytimes.com

Text: Camelia Diaconu