7 sfaturi care te ajută să scapi de insomnie
Stresul permanent, emoţiile puternice sau oboseala sunt cauze ce pot provoca apariţia insomniei. Obiceiurile proaste și alimentația necorespunzătoare își aduc și ele contribuția. Totuși, LEACBUN.RO vine cu soluții naturiste pentru un somn ușor și odihnitor.
Insomnia- cauze și simptome
Insomniile apar în urma problemelor de ordin psihic ori fiziologic sau în urma unor activităţi stresante ce presupun o serie de schimbări majore în stilul de viață. Cel mai des întâlnite cauze ale insomniei pot fi:
- Evenimente traumatice cu repercusiuni negative la nivelul psihicului;
- Diferenţe de fus orar, de climat, de acomodare;
- Statul în exces în faţa calculatorului;
- Stresul, extenuarea pot avea ca efecte negative ore de somn insuficiente, cu vise urâte și întreruperi;
- Consumul de cafea și produse pe bază de cofeină;
- Turele de noapte pot schimba și ele calitatea şi cantitatea somnului;
- Durerile cronice creează disconfort și pot întrerupe somnul adesea;
- Anumite pastile creează hiper-activitate;
- Obiceiurile alimentare proaste care ne trezesc în miez de noapte ca să ronțăim ceva;
- Afecțiunile neurologice și, mai ales, tratamentul prescris pentru ele poate da insomnii;
- Sindromul picioarelor neliniștite cauzează un somn întrerupt și agitat.
Un stil de viață sănătos vă scapă de insomnii
Faceţi mişcare în fiecare zi– exerciţiile fizice vă pot ajuta să vă îmbunătăţiţi calitatea somnului, dar nu este indicat să faceţi sport cu trei ore înainte să dormiţi.
Eliminaţi nicotina, cafeina şi alcoolul– cafeina vă afectează calitatea somnul, iar alcoolul, deși îndelung speculat consumul de alcool în speranţa obţinerii unui somn odihnitor, acesta se pare că este este un obicei greşit şi nu dă efectul scontat. De fapt, calitatea somnului este alterată şi scade simţitor dacă bem câteva pahare seara înainte de culcare,
Nu mâncaţi înainte să dormiţi
Chiar şi o mică gustare înainte de somn vă activează sistemul digestiv şi în acest fel nu veţi putea adormi în timp util. Mai mult, dacă aveți obiceiul de a ronțăi dulciuri înainte de culcare, renunțați la el imediat!
Beţi un ceai înainte de culcare
Ceaiul de plante este recomandat de toți fitoterapeuții în tratarea insomniilor și a tulburărilor de somn. Poate fi de tei, ciuboţica cucului, sunătoare, rădăcină de valeriană, conuri de hamei, lavandă sau coji de mere. Pentru acesta din urmă se fierb cojile merelor timp de 3-6 minute în apă şi se beau una sau două ceşti după orele 16.
Apelați la suplimente cu melatonină
Melatonina este o substanță produsă de epifiză, care joacă un rol esențial pentru sănătatea noastra. Ea este cea care ne asigură un somn profund și odihnitor, dar reprezintă, în același timp, unul dintre cei mai puternici antioxidanți.
Reduceţi stresul
Stresul amplifică stările nervoase, agitația, acțiuni care induc insomnia. Încercaţi să găsiţi tehnici de relaxare precum meditaţie sau tehnici de respiraţie pentru a nu vă băga stresaţi în pat.
Renunțați la telefoane seara
Cercetătorii de la Centrul Somnului din Edinburgh au demonstrat că verificarea e-mailurilor pe telefon sau actualizarea informațiilor din social media înainte de culcare pot avea același efect cu cel al unui espresso.
Citește și Tratează insomnia cu ajutorul ceaiurilor din plante
Text: Camelia Diaconu