VĂ AMORŢESC MEMBRELE? Iată care sunt explicaţiile specialistului în medicină sportivă
AMORȚELI ALE MEMBRELOR! Simţiţi furnicături la nivelul mâinilor, genunchilor şi nu ştiţi care este cauza? Amorțiți des, chiar dacă vă schimbați poziția, și nu știți de ce? LEACBUN.RO a stat de vorbă cu doctorul Alin Popescu, medic primar medicină sportivă şi vă oferă toate informațiile.
“Termenul de amorţeală înseamnă afectarea nervului, iar membrele pot amorţi din cauza afectării nervoase, ce poate afecta nervul de la coloană până la periferie. În acest caz, medicul neurolog este specializat pentru tratare, iar investigaţia potrivită este electromiografia (EMG), investigaţie ce permite evaluarea nervilor periferici sau a activităţii musculare. Categoric, pot fi şi amorţeli date de boli de circulaţie, însă este important de văzut ce fel de caracter au amorţelile, dacă au caracter tranziţional sau continuu, dar şi ce zonă afectează”, a mărturisit pentru LEACBUN.RO medicul Alin Popescu.
Ce indică amorţelile
„Amorţelile pot indica multe afecţiuni, dar în principiu afecţiuni nervoase, 90% din aceste afecţiuni trebuie tratate la neurolog. În sport, de exemplu, anesteziile pot avea şi un caracter tranzitor, după lovituri puternice, până zona afectată îşi revine. Pot să fie şi afecţiuni în contextul unei hernii de disc pe care o puteţi recupera prin mijloace existente în acest moment, respectiv intervenţie chirurgicală.
Dacă amorţeşte degetul mic de la picior, este recomandat să faceţi RMN de coloană lombară, chiar dacă coloana pare departe, rădăcina nervului sciatic de acolo pleacă şi este indicat să descoperiţi dacă discul hernian nu apasă pe rădăcina nervului. Este 100% indicat să mergeţi la un control către medicul neurolog pentru a identifica o cauză exactă şi după, în funcţie de cauză, se adaptează un tratament”, a continuat Dr. Alin Popescu.
Tratamente şi remedii împotriva amorţelii
“Sunt multe tratamente şi remedii împotriva amorţelii musculaturii, dar în primul rând este important să identificăm de unde provine şi de ce fel este. Eu sunt de părere că, întotdeauna când încercăm un tratament sau chiar sfaturi generale, trebuie foarte clar să ştim diagnosticul. Din păcate, în România este relativ frecvent întâlnit să ne lansăm în a încerca tratamente sau soluţii teraputice, neştiind exact cauza. Eu nu văd posibil un tratament, fără un diagnostic clar.
Sunt de acord cu tratamentele naturiste, însă în această zonă nu prea se merge pe acest gen de tratamente. Cremele cum ar fi Perozin sau Fleximobil, pot reprezenta o soluţie, însă medicul este cel care hotărăşte, sunt creme care au un conţinut de arnică, mentol sau cuişoare.
Puteţi să luaţi suplimente pe bază de vitamina B, acestea sunt cele mai indicate, Acizi Lipoici, Milgamma, Triogamma, Alanerv.
Se poate merge către recuperare medicală, kinetoterapie, către bazin, înot, mai ales înot pe spate dacă este vorba despre o hernie. Se poate începe cu un tratament agresiv, chiar cortizonic, dar pe o perioadă foarte scurtă de timp, după care continuaţi cu vitaminele din grupa B.
Înainte de a apela la orice fel de tratament trebuie să ştiţi dacă aveţi un picior diabetic, de exemplu, sau orice alte afecţiuni separate de care suferiţi, orice aspect trebuie verificat”, a încheiat declaraţia pentru LEACBUN.RO doctor Alin Popescu, medic primar medicină sportivă.
Citește și Depozitul de calciu, esențial pentru organism
Text: Camelia Diaconu