Trusa de prim-ajutor pentru sărbători. Ce nu trebuie să-ți lipsească din casă
Vin sărbătorile și odată cu ele, din păcate, cu siguranță că vor veni și ceva neplăceri legate de starea noastră de sănătate.
Fie că vorbim despre o banală durere de cap, fie că ne lovește o criză de bilă, ori tragem ponoasele unor pahare în plus pe care le-am băut cu o seară înainte, fiecare dintre aceste probleme, dar și altele care pot apărea, trebuie tratate rapid și profesionist. Din păcate, nu de fiecare dată putem avea medicul cu noi, așa că astăzi o să vorbim fix despre acele remedii naturiste pe care trebuie să le avem în casă de sărbători.
”În primul rând, carnea de porc, consumată în exces, crește colesterolul, produce dezechilibre digestive, crizele biliare sau cele hepatice fiind omniprezente în această perioadă. În aceeași zonă ar putea fi trecut și consumul de alcool care, în plus, determină și neplăcutele migrene”, explică dr. Mihaela Frîncu, Medic medicină generală cu competență în medicina de urgență în prespital.
De asemenea, chiar dacă vremea pare să fie prietenoasa anul acesta, nu uitați – frigul afectează cardiacii și copiii! De asemenea, virusul gripal este în floare, la fel și sinuzitele, amigdalitele, cistitele și tot ce are legătură cu frigul.
Problemele digestive se rezolvă cu…
”Există experiența anilor trecuți în care am văzut clar că pacienții afectați de crize biliare, hepatice sunt sensibil mai mulți în perioada sărbătorilor, de aceea este bine să ne asigurăm că avem ce ne trebuie în casă, pentru a acționa ca și tratament de urgență”, explică specialistul.
”În aceste cazuri este obligatoriu să aveți în casă ceai hepatic, ceai pentru vezica biliară. De asemenea, nu strică să vă alimentați și cu ceaiuri care reglează tranzitul intestinal, ceai împotriva constipației sau, din contră, ceai antidiareic. La capitolul medicamentelor, recomand protector hepatic, tratament antiemetic – metroclopramidul, de exemplu – și un calmant biliar care se poate achiziționa fără prescripție medicală”, ne sugerează dr. Mihaela Frîncu.
Ca să fim mai clari, vă spunem așa… De sărbători, nu trebuie să îți lipsească din casă:
- ceaiul verde – reglează tranzitul intestinal;
- ceaiul de chimen – ameliorează senzația de arsură la stomac;
- ceaiul de ghimbir – previne balonarea și flatulența;
- ceaiul de mușețel – luptă împotriva arsurilor stomacale, balonării și a durerilor de stomac;
- ceaiul de mentă – combate diareea, ameliorează durerile de stomac iritante;
- ceaiul de sunătoare – ajută la funcționarea normală a sistemului digestiv, prin protejarea mucoasei gastrice.
Durerile pot fi rezolvate cu…
Vorbim despre durerile de cap provocate de mahmureală, despre cele provocate de oboseală, sau de fumatul excesiv. De asemenea, să nu ne amăgim, putem să ne pricopsim cu o durere de măsea de zile mari. În aceste situații putem să apelăm la…
“Fără doar și poate în această perioadă nu trebuie să ne lipsească din casă medicamentele pe bază de ibuprofen sa paracetamol, asta pentru durerile de orice fel. Însă, înainte de a ne arunca în trusa cu medicamente, trebuie să avem grijă la hidratare – de multe ori o proastă hidratare determină migrene insuportabile, dar și la odihna – două ore de somn ar putea rezolva situația… dureroasă”, explică medicul.
Specialistul ne mai spune că un medicament devine mult mai puternic dacă este luat cu un pahar mare de apă. De ce? Apa activează multe medicamente.
Dacă ne referim la remedii naturiste împotriva durerilor de cap, putem încerca ceai de cicoare, ceai de dafin, ceai de busuioc și schinduf sau ceai de salcie. Dacă ne jenează însă, o măsea, putem încerca spălături cu ceai de mușețel – dezinfectant și calmant, ceai de salvie, de cimbru, sunătoare, flori de coada-șoricelului, sulfină, flori de nalbă, rădăcină de tătăneasă sau gălbenele care au acțiune antiseptică, antiinflamatoare și calmantă.
Răceala poate fi tratată cu…
Durere de cap, dureri musculare, usturime pe nas, ochi injecți și dificultă în respirație… E clar, te-ai pricopsit cu o răceală de toată frumusețea. “Dacă nu este grav, putem trata răceala acasă cu ibuprofen sau paracetamol, ceaiuri cu multă vitamina C, miere, lămâie, o frecție cu carmol, o baie fierbinte cu sare… Însă, dacă febra este mare, durerea de gât insuportabilă… sfatul meu este să vizitați camera de gardă. Este bine să se vadă cum funcționează plămânii, ce se întâmplă cu durerea de gât și, mai ales cu durerea de cap”, conchide dr. Mihaela Frîncu, Medic medicină generală cu competență în medicina de urgență în prespital.
Ca și recomandare, cele mai bune ceaiuri împotriva răcelilor sunt: ceaiul de tei teiul și de soc (de la care se folosesc florile), ceaiul de busuioc, de sunătoare sau mentă (utilizată în stările febrile asociate cu migrenele), ceaiul de măceșe, de coacăze sau ceaiul de coada-șoricelului (se utilizează mai ales florile). De asemenea, ceaiul de ceapă este minunat împotriva tusei sau durerilor de gât – ceapa conținând alicină, un antibiotic natural. Usturoiul are, de asemenea, puternice efecte antibacteriene .
De Craciun vă dorim sănătate, în primul rând!
Text: Ileana Voicu Ghinea