Bun sau rău pentru sănătateSă descifrăm etichetele

Tinerii care fumează țigări electronice pot avea tulburări de creștere și de comportament

ȚIGARETELE ELECTRONICE, O PROBLEMĂ DE SĂNĂTATE LA NIVEL GLOBAL! O problemă globală îngrijorătoare este creșterea uzului de țigări electronice la tineri și adolescenți. Considerate mult mai puțin nocive pentru sănătate, se pare că țigările electronice au prins la public atât de tare la americani, spre exemplu, încât au surclasat consumul de țigări tradiționale. Un nou studiu relevă că în SUA a crescut ponderea fumătorilor de E-țigarete cu 900% în ultimi 4 ani.

Țigările electronice transformă nicotina într-un vapor inhalabil, așadar sunt periculoase pentru creierul fumătorului, dar și pentru cei car stau pe lângă acesta. Așadar, la fel ca și la țigările tradiționale, vor exista fumători pasivi, intoxicați fără intenție de vaporul de nicotină al fumătorilor de țigară electronică.

Totuși cea mai mare categorie de risc este cea a adolescenților care aleg acest tip de fumat deoarece nicotina inhalată poate da tulburări de creștere, dar și de comportament.

Astfel, Matthew Myers, Președintele studiului Campaign for Tobacco Free Kids,  ne anunță că “folosirea zilnică a acestor E-țigarete devine un motiv de îngrijorare care necesită acțiunea fiecărui sistem de guvernare în parte, la nivel mondial”.

Chirurgul Dr. Vivek H. Murthy, inițiatorul studiului și președintele Centrul de Control al Bolilor SUA declară că “utilizarea țigaretelor electronice de către copii și adolescenți a crescut în SUA CU 900% din 2011 până în 2015“.

Text: Cătălina Buzdun-Rafailă

Sursa: nytimes.com