Farmacia naturiiGhid practic de preparate naturisteTotul despre planteUncategorizedVIDEO

Terapii cu preparate naturiste pe bază de păducel

Păducelul este un arbust spinos care crește la marginea pădurilor, cu flori frumos mirositoare și fructe comestibile, denumit științific Crataegus Monogyna, iar popular păducel sau mărăcine, din cauza țepilor. Din punct de vedere terapeutic, fructele sunt mai active decât frunzele.

Păducelul conține compuși cu acțiune cardiotonică, vitamina C, acizi organici, uleiuri vegetale și altele. În fructe se găsește, în plus, și vitamina B.

Infuzia de păducel, utilă în tulburări de ritm cardiac

Infuzia preparată cu 2 lingurițe de plantă la o cană cu apă din care se beau treptat două căni pe zi, are următoarele efecte: scade valoarea tensiunii arteriale prin vasodilatație centrală și periferică; influența se constată mai ales la nivelul coronarelor, fapt care trebuie reținut mai ales de către cei care suferă de cardiopatie ischemică. De asemenea, are efect sedativ asupra sistemului nervos central. Infuzia de păducel este eficace în distoniile neurovegetative, însoțite sau nu de tahicardie, în aterosclerozele cerebrale, la care reduce stările de labilitate psihică și de emotivitate; de asemenea, infuzia de păducel este indicată în tulburări ale ritmului cardiac (extrasistole).

Alte preparate naturiste din păducel, recomandate de specialiști

Păducelul stimulează centrul respirator și ajută la bronhodilatație, efecte indicate celor care suferă de astm. In stările de menopauză, infuzia de păducel rărește și elimină palpitațiile nocturne și acționează ca sedativ nervos și circulator. S-a constatat că efectele păducelului cresc atunci când este amestecat cu rădăcina de valeriană, luată în proporție egală. Din fructele de păducel se prepară un decoct cu 1-2 lingurițe la o cană, după ce au fost în prealabil zdrobite. Mai întâi se macerează la rece timp de 1-2 ore, apoi se încălzește până ce începe să clocotească, se acoperă și se bea fracționat în cursul zilei – 2 căni.

Text: Alina Lupa