Bun sau rău pentru sănătateȘtiai că...Stil de viață

Surse naturale de energie: Câtă cafea este bine să bem pe zi și cu ce o putem înlocui

Pentru foarte mulți dintre noi, cafeaua reprezintă o sursă de energie pe care ne-am obișnuit să o savurăm în fiecare dimineață și nu numai. Dr. Ruxandra Pleșea, medic specialist în nutriție, diabet și boli metabolice, atrage însă atenția că un consum ridicat de cofeină nu este soluția pentru a combate oboseala, ci, dimpotrivă, poate conduce la probleme de sănătate pe termen mediu și lung.

”O cafea medie pe zi este binevenită, însă excesul de cafea este foarte dăunător pentru că induce, în final, epuizarea glandelor suprarenale, ducând la o senzație de oboseală cronică. De asemenea, recomandat este și ceaiul verde sau negru, tot cu mențiunea de a nu se depăși doza recomandată – de o ceașcă sau maxim două pe zi”, a explicat pentru LeacBun.ro medicul specialist care este motivul pentru care se recomandă consumul unei singure cafele pe zi.

Dr. Ruxandra Pleșea recomandă consumul de ceaiuri de plante cu efect energizant, dar și un aport suplimentar de glucide. ”Ceaiurile de plante, datorită fito-chimicalelor, polifenonilor din compoziție pot fi considerate adjuvanți în asigurarea nivelului de energie. În generarea de energie este foarte importantă încărcătura glucidică. Energia se produce prin arderea glucidelor în celulă și cu cât nivelul de glicemie este menținut constant și la un nivel bun, cu atât ne simțim și noi mai bine, fizic și psihic”, ne-a explicat medicul specialist.

Nu există ceaiuri-minune

Referitor la ceaiurile pe eticheta cărora scrie că reprezintă surse de energie, mediul Ruxandra Pleșea are un avertisment dur: nu există ceaiuri-minune!

”Nu există niciun ceai care să ne ofere, pe moment ”un foc de artificii”. Există un consum regulat de ceaiuri de plante care, prin proprietățile lor, administrate constant, ne îmbunătățesc, în general, nivelul de energie, nu ne lasă să ne simțim epuizați, lipsiți de vlagă, fără energie”, a adăugat doctorul Pleșea.

Pentru a afla ce alimente trebuie să consumăm dacă vrem să ne ”energizăm” în mod natural, vă invităm să urmăriți înregistrarea ”Leac Bun”, emisiune care se difuzează zilnic, de luni până vineri, de la ora 7:25, pe România TV.