Suplimente alimentare pline de E-uri. Iată lista medicamentelor care sunt pline de aditivi periculoși
Asociația Pro Consumatori (APC) a elaborat un studiu privind compoziția a 12 suplimente alimentare, printre cele mai cunoscute, care se comercializează în România și au foarte multe E-uri.
Astfel, din cifrele date publicității de către APC aflăm că în topul suplimentelor cu cei mai mulţi aditivi se află Aspazia şi Supradyn, fiecare dintre acestea având câte 10 E-uri.
Urmează MemoPlus, care are nouă aditivi, Urinal Hot Drink, Imunotus, S-Line System și Apuretin- 4 aditivi, Forte Crom, Calcidin și Sanohepatic- 5 aditivi.
Beneficii, temeri și riscuri în consumul de suplimente alimentare
Lumea medicală rămâne pe poziția de critic al utilizării de suplimente alimentare pentru scopuri considerate subiective și stăruie ca utilizatorii acestor produse să se concentreze pe aspecte de fond: consolidarea sănătății, recuperarea pierderilor de energie și vitalitate în activitățile solicitante impuse de ritmul vieții cotidiene.
Denaturările și falsificările suplimentelor alimentare constituie o temă generatoare de temeri îndreptățite pentru că adăugarea aditivilor în număr mare scade rezistența fizică și a metabolismului și devine factor de risc pentru îmbolnăviri.
Iată ce efecte devastatoare au E-urile din medicamente!
- E171 – dioxid de titan, colorant artificial. Din studiile efectuate pe animale, s-a observat faptul că E171 ar provoca diferite leziuni la nivelul aparatului cardiovascular, dar și la nivelul ficatului. De asemenea, s-au observat modificări și la nivelul splinei și rinichilor, dar și sistemului imunitar. Dioxidul de titan sau E171 a fost clasificat de Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului ca posibil cancerigen pentru oameni. În Germania, acest aditiv alimentar a fost interzis.
- E300 – acid ascorbic este un agent antioxidant obținut din glucoză și care, în cantități mari, poate produce diaree, atacă smalțul dinților și duce la formarea calculilor la rinichi.
- E320 – butilhidroxianisol (BHA), aditiv alimentar folosit ca antioxidant. Poate provoca alergii şi stări de somnolenţă. Poate induce sindromul de hiperactivitate (ADHD), este carcinogen şi cu efecte estrogenice.
- E321 – butilhidroxitoluen (BHT), aditiv alimentar folosit ca antioxidant. Poate provoca alergii şi stări de somnolenţă. Poate induce sindromul de hiperactivitate (ADHD), este carcinogen şi cu efecte estrogenice.
- BHT poate provoca leziuni la nivelul ficatului în concentrații mari și apariția de tumori, poate produce astm și probleme de comportament la copii, este alergen pentru piele și ochi și de asemenea este potențial cancerigen şi posibil perturbator al sistemului endocrin.
Text: Cătălina Buzdun-Rafailă
Sursa: APC