Sistemul imunitar al copiilor nu trebuie suprastimulat cu suplimente vitaminice!
Iarna și-a intrat în drepturi și odată cu ea apar și problemele specifice sezonului rece, cum sunt răceala, virozele și gripa. Tocmai pentru a-și proteja copii împotriva acestor afecțiuni specifice sezonului rece, foarte mulți părinți aleg să le administreze după ureche suplimente pe bază de vitamine, pentru a le întări sistemul imunitar.
Doctorul Ruxandra Pleșea, medic specialist în nutriție, diabet și boli metabolice ne învață care sunt factori care stau la bază formării unui sistem imunitar puternic și cum putem ajuta la formarea unui sistem imunitar puternic, cu ajutorul alimentelor bogate în proteine.
La copii sistemul imunitar este în formare
Sistemul imunitar este o arhitectură complexă care nu poate fi copiată sau forțată și dacă la adulți sistemul imunitar poate fi stimulat, la copii nu este indicată administrarea de suplimente întrucât sistemul imunitar este în formare.
”Tocmai de acceea sistemul imunitar al copiilor se formează astfel: cu somn de calitate, cu hrană de calitate, cu soare, cu apă și cu o igienă emoțională. În niciun caz sistemul imunitar al copilor nu se formează cu produse de sinteză. Dacă pompăm vitamine copilului nostru nu obținem niciun beneficiu. Din hrană corpul știe cel mai bine să preia anumite elemente astfel încât să producă anticorpi și alte particule necesare luptei cu mediul înconjurător”, a declarat pentru Leac Bun Ruxandra Pleșea, medic specialist în nutriție, diabet și boli metabolice.
Sistemul imunitar nu trebuie suprastimulat
La copii sistemul imunitar nu trebuie suprastimulat, iar răcelile de sezon și contactul cu germenii nu fac altceva decât să formeze un sistem imunitar puternic care învață să lupte singur cu răceli și viroze.
”Răcelile, virozele, contactul cu ceilalți copii care îi pot aduce anumiți germeni înseamnă de fapt un antrenament imunitar, așa se clădește un sistem imunitar puternic. Sistemul imunitar nu poate fi influențat cu una cu două, nu se află la degetul nostru mic. În niciun caz nu trebuie să-l suprastimulăm, pentru că și autoimunitatea pândește din umbră. O luptă prea acerbă cu un agresor prea mic ne poate duce la declanșarea acelor boli autoimune, greu de controlat după aceea. Nu suprastimulăm, ci susținem formarea sistemului imunitar cu o igienă de viață bine pusă la punct”, ne-a spus Ruxandra Pleșea, despre modul în care trebuie ”tratat” sistemul imunitar.
Un copil care răcește nu are un sistem imunitar slăbit
Chiar dacă copiii răcesc pe timpul iernii nu înseamnă că aceștia au un sistem imunitar slăbit, ci este semnul cel mai vizibil că, în corpul copiilor, anticorpii formați luptă cu invadatorul.
”În mod cert fiecare copil mai răgușește, mai face febră, acestea sunt deja semnale că, în corpul copilului se întâmplă ceva, se duce o luptă, organismul câștigă lupta de fiecare dată și capătă memorie, astfel că la reîntâlnirea cu același agresor va ști foarte la obiect și foarte concret cum să reacționeze. Un copil care răcește nu înseamnă că are un sistem imunitar scăzut, ci din contră înseamnă că corpul copilului intră în contact cu anumiți microbi și învață să lupte împotriva lor”, ne-a explicat medicul specialist în nutriție, diabet și boli metabolice.
Alimentația ajută sistemul imunitar
Pentru ca cei mici să formeze un sistem imunitar puternic este important să le asigurăm o alimentație bogată în proteine și legume.
”Trebuie să avem grijă ca micuții să aibă acces la proteine de calitate. Aportul de proteine trebuie urmărit zilnic și trebuie să ne asigurăm că aportul necesar este asigurat, pentru că din proteine organismul nostru își construiește anticorpi, care sunt structuri proteice. La fel de importante sunt și vegetalele care aduc o bogăție de minerale, enzime, antioxidanți și fitochimicale care pun și ele umărul la construcția unui sistem imunitar puternic și la întreținerea acestui sistem imunitar de calitate. Variația extrem de mare în alimentația copilului, împreună cu emoțiile care sunt la fel de importante contribuie la construirea unui sistem imunitar puternic”, a adăugat Ruxandra Pleșea.
Sistemul imunitar depinde de starea emoțională a copilului
Există o legătură demonstrată științific între stare emoțională a copilului și sistemul imunitar. Copiii care sunt stresați, pe care se pune o presiune prea mare se îmbolnăvesc mai des.
”De asemenea, copii care sunt feriți foarte mult de contactul cu microbii, nu sunt lăsați să pună mâna pe animale, să se joace afară cu crenguțe, sunt prea feriți în copilărie de microbi și nu învață să lupte cu invadatorul. În copilărie este foarte important să antrenăm acest sistem imunitar și să petrecem foarte mult timp în natură pentru că doar așa se poate forma sistemul imunitar”, a declarat pentru Leac Bun Ruxandra Pleșea, medic specialist în nutriție, diabet și boli metabolice.
Text: Gabriela Gimbășanu