Farmacia naturiiRecomandarea specialistuluiRemedii naturiste în dietă

SEMINŢELE ŞI FRUCTELE USCATE ne mențin sănătatea și tinerețea. Iată explicația nutriționistului

CONSUMAȚI SEMINȚE ȘI FRUCTE USCATE! În ultima vreme, seminţele de chia, quinoa sau goji au început să fie din ce în ce mai prezente pe piaţa noastră. Românii sunt însă reticenți la tot ce înseamnă noutăți în paleta de alimente cu proprietăți terapeutice. Pentru a ne convinge de beneficiile acestora, LEACBUN.RO a stat de vorbă cu medicul nutriționist Ruxandra Pleşea.

Quinoa este o pseudo-cereală, face parte din categoria cerealelor, fiind un aliment bogat în proteine care se digeră mai uşor faţă de proteinele din carne, fără să producă colesterol sau o rigidizare a arterelor. Binecunoscutul grâu la care multe persoane sunt intolerante, se poate înlocui cu quinoa, făcând parte din aceeaşi grupă alimentară.

Cât despre alimentaţie, quinoa este versatilă, o puteţi integra uşor în meniu, în diverse salate sau preparate pentru mic dejun, ori budincă. Este o sursă bogată de proteine vegetale, în dietele vegane fiind un aliment preţios, conţine fibre, vitamine şi minerale din grupul B.

Boabele de quinoa ameliorează tulburările ficatului leneş, oboseala, alergiile, balonarea, indigestia cronică. Quinoa este inclusă în categoria superalimentelor alături de germeni, seminţe de in, lucernă, orz, aloe vera, floarea soarelui sau pătrunjel.

Seminţele de chia sunt nou venite la noi, dar au proprietăţi benefice şi o cantitate foarte mare de Omega 3 şi antioxidanţi, au rol antiinflamator, iar consumate în mod regulat, sprijină detoxifierea colonului. Sunt potrivite pentru afecţiuni cu caracter inflamator.

Includeți CHIA în dietă!

Seminţele de chia sunt pline de fibre şi oferă saţietate, consumul acestora ajutând digestia, consumate în combinaţie cu sucuri gastrice, pot ţine ţine sub control senzaţia de foame. Fiind bogate în Omega 3, seminţele de chia ajută la stoparea durerilor de articulaţii şi au efect detoxifiant.  Seminţele de chia sunt o sursă naturală de energie, datorită conţinutului bogat de fibre şi proteine, atunci când aveţi o zi plină, cu siguranţă sunt alegerea ideală.

Fructele uscate au fost întotdeauna în cultura noastră sub formă de poame, mere sau măceşe uscate. Sunt surse foarte bune de fier, vitamine, minerale, fibre şi antioxidanţi, sunt dulci, iar consumate cu măsură, reprezintă o sursă valoărăasă pentru sănătate. Caisele sunt o sursă bogată de magneziu, calciu, fier şi vitamine, merele sunt sărace în grăsimi, dar au un conţinut ridicat de fibre dietetice, prunele uscate sunt bogate în potasiu şi vitamina D, afinele ajută la regenerarea vaselor de sânge şi prozejează organismul împotriva radioactivităţii.

Puteţi consuma fructe uscate la micul dejun împreună cu iaurt, cu seminţe şi nuci sub forma unei gustări, sau ca şi îndulcitori pentru prăjituri”, a mărturisit Ruxandra Pleşea pentru LEACBUN.RO.

Fructele de goji ne mențin tinerețea

Goji au un conţinut ridicat de antioxidanţi ce pot proteja organismul de stres, reduc oboseala şi protejează împotriva agenţlori nocivi. Consumul de goji este recomandat şi datorită beneficiilor pentru frumuseţe, conţin o sursă importantă de fibre, dar şi de vitamina B şi împiedică îmbătrânirea prematură a pielii, hrăneşte tenul, curăţă porii şi luptă împotriva radicalilor liberi. Consumul de goji este contraindicat doar în cazul în care urmaţi un tratament medicamentos pentru subţierea sângelui deoarece pot anula efectul tratamentului, dar şi în cazul în care sunteţi alergici la polen

ATENŢIE LA FRUCTELE CONFIATE!

Chiar dacă sunt asemănătoare, există o mare diferenţă între ele. Fructele confiate conţin foarte mult zahăr, acestea sunt fierte în sirop de zahăr, scoase şi uscate. Pe lângă asta, odată fierte, fructele îşi pierd din culoare, iar producătorii adaugă anumiţi coloranţi artificiali pentru a căpăta culoare”, a încheiat declaraţia pentru LEACBUN.RO, Ruxandra Pleşea, nutriţionist.

Citește șiConsumul de echinaceea, recomandat de fitoterapeuți

Text: Camelia Diaconu