Bun sau rău pentru sănătateFarmacia naturiiRecomandarea specialistuluiStil de viațăUncategorizedVIDEO

Produse naturiste care înlocuiesc cu succes zahărul

Există sute de discuţii contradictorii despre rolul zahărului în alimentaţia noastră. Conform noilor studii, specialiştii ne îndeamnă să evităm pe cât posibil consumul acestuia pentru că ne face mai mult rău decât bine.

Ca să înţelegem cum stau exact lucrurile, am stat de vorba cu Dr. Cristina Pavel, medic specialist medicină de familie, competenţă în apifitoterapie, acupunctură şi homeopatie.

Leacbun.ro: De ce se recomandă să înlocuim zahărul în alimentaţie?

Dr. Cristina Pavel: Zahărul alb induce o creştere rapidă a glicemiei, după consumare, urmată de o scădere la fel de bruscă şi reapariţia senzaţiei de foame. Ca atare, suntem tentaţi să consumăm din ce în ce mai mult din acelaşi produs cu zahăr, ceea ce ne face, astfel, dependenți.

Leacbun.ro: Care sunt produsele naturiste pe care le putem utiliza ca să înlocuim cu succes zahărul?

Dr. Cristina Pavel: Cel mai bun şi mai recomandat produs este mierea de albine naturală, nepasteurizată. Pentru cei care nu pot consuma miere, rămân ca alternative: zahărul brun, melasa, ștevia, fructele dulci deshidratate (stafide, smochine, curmale etc.) sau proaspete (struguri, pere, prune etc.).

Leacbun.ro: Care este diferenţa între acţiunea zahărulului asupra organismului şi acţiunea suplimentelor naturiste?

Dr. Cristina Pavel: Suplimentele naturiste nu conţin zaharoză, ci glucoză şi fructoză, şi ca atare, produc o creştere blândă, fiziologică, a glicemiei și, în timp, o descreştere lentă a sa, astfel încât, după consumul lor, apare senzaţia de saturaţie pentru mult timp şi nu mai simţim nevoia să consumăm din nou, în scurt timp, un alt aliment dulce.

Leacbun.ro: Există contraindicaţii în cazul vreunul înlocuitor de zahăr?

Dr. Cristina Pavel: Mierea şi celelalte fructe foarte dulci sunt contraindicate în diabet şi hiperaciditate gastrică. Persoanele care au diverse deficienţe enzimatice sau tulburări de absorbţie ar trebui să nu consume fructele crude, ci preparate termic sub formă de piure, gem, compot.

Text: Ileana Voicu Ghinea