Farmacia naturiiGhid practic de preparate naturisteTerapii pentru sănătate

Plante și ceaiuri pentru tratarea infecțiilor genitale

Infecțiile genitale încep de la dureri sau discomfort în timpul actului sexual până la scurgeri neplăcute în zona intima și, netratate la timp, pot fi precursoare unor boli extrem de grave, a avorturilor spontane și a cancerului. LEACBUN.RO vă descrie cele mai frecvente infecții genitale și modul în care acestea pot fi tratate.

Afecțiunile genitale sunt principalul motiv pentru care femeile acuză dureri ori simptome cum ar fi secreţii neobişnuite, miros neplăcut, usturimi ori mâncărimi în zona intimă.

Care sunt cele mai frecvente infecţii genitale?

Infecţia urinară

Este afecțiunea cel mai des întâlnită, care afectează vezica urinară și rinichii, iar în cele mai multe cazuri este cauzată de bacteriile ce ajung în intestinul gros, pătrund în uretră şi ajung în tractul urinar, dar şi la rinichi şi vezică. Orice persoană, de orice vârstă (chiar și bebelușii), poate suferi de infecţie urinară, dar femeile adulte, cu viața sexuală începută sunt mai susceptibile.

Primele simptome care apar sunt: nevoia de a urina în mod frecvent, dureri sau arsuri în momentul urinării, urină tulbure sau chiar cu miros neplăcut.

Metodele de prevenţie sunt: hidratarea corectă și completă, deoarece apa curăţă tractul urinar, consumul de alimente precum pepene, ţelină sau pătrunjel şi un aport adecvat de vitamina C. De asemenea, nu amânaţi momentul urinării atunci când simţiţi nevoia!

Tratamente naturiste pentru infecțiile urinare:

  • Băi locale cu ceai de mușețel. 5 linguri de mușețel uscat se fierb în 2 litri de apă, se lasă la răcit, se strecoară și se fac băi locale în fiecare seară.
  • Decoct de afine. Se folosesc 50 de grame fructe uscate în 500 ml apă și se bea zilnic.
  • Tinctura de merișor. O găsești în farmacii și magazine naturiste. Se iau între 10-30 picături pe zi, în reprize, puse în ceai sau apă, după recomandarea menționată pe eticheta produsului.

Candidoza

Candida este una dintre cele mai obişnuite infecţii gastrointestinale şi apare în urma proliferării în exces a unei ciuperci asemănătoare cu un ferment, numită Candida albicansInfecţia cu Candida albicans este cunoscută şi sub denumirea de candida, candidoză sau candidoză vulvo-vaginală şi aproximativ 75% dintre femei sunt predispuse o dată în viaţă să facă această infecţie vaginală.

Candida poate fi eliminată cu ajutorul unui tratament de scurtă durată cu medicamente antifungice, recomandate de doctorul ginecolog sau medicul de familie. Se recomandă spălări zilnice fără produse parfumate, evitarea duşurilor vaginale sau a tampoanelor interne.

Dacă suferiți de candidoză puteți recurge și la câteva remedii naturiste:

  • Infuzia de pelin. 3 lingurițe de plantă la un litru de apă vor fierbe, apoi licoarea se va strecura și se va utiliza pentru spălături vaginale, zilnic.
  • Propolis picături. Găsiți formule cu propolis picături în orice farmacie sau plafar. Respectați indicațiile de pe eticheta produsului pentru o administrare corectă.
  • Sucul de aloe vera. Mergeți în magazine naturiste și achiziționați un produs pe bază de aloe vera. Poate fi gel sau suc, important este să fie organic și să aibă în conținut extract de peste 75% aloe vera. Puteți consuma zilnic, este util pentru sănătatea întregului organism.

Infecţiile cu transmitere sexuală (BTS)

Printre cele mai răspândite se află gonoreea caracterizată prin sângerări, scurgeri vaginale şi dureri urinare. Este provocată de o bacterie, Neisseria gonorrhoeae, care determină apariția uretritelor la bărbați și femei. Bacteria poate să infecteze și gâtul, ochii, rectul, vaginul și articulațiile. Din punct de vedere al tratamentului, antibioticele sunt cele mai potrivite şi vindecă boala rapid, bineînţeles la recomandarea medicului ginecolog.

Dar și pentru gonoree există tratamente naturiste care dau roade:

  • Ceaiul de ulm roșu. Recomandat pentru consum zilnic, minimum 8 pahare pe zi.
  • Infuzie de salcie neagră. O linguriță cu vârf de plantă se lasă la infuzat timp de o jumătate de oră într-o cană cu apă clocotită. Se strecoară și se bea zilnic, minimum de două ori pe zi.

Chlamydia

Agentul cauzal al clamidiozei este o bacterie microscopică Chlamydia trachomatiscare poate popula celulele stratului superficial al tractului urinar şi a organelor genitale la bărbaţi şi la femei. Infecția cu Chlamydia poate provoca dureri în timpul urinării sau scurgeri vaginale anormale, dar se poate trata cu ajutorul tratamentului prescris de către medicul specialist, precum și cu ceaiuri și plante.

Tratamente din plante pentru Chlamydia

  • Uleiul de cătină sub formă de picături sau capsule – prin aportul de vitamine A, E, D, K – reduce durerile și disconfortul general. Recomandat este și uleiul de pește, tot sub formă de capsule.
  • Spălături intime cu ceai de gălbenele. Indicate zilnic, seara, înainte de culcare, acestea se realizează cu un ceai făcut din 5 linguri de gălbenele uscate la 2 litri de apă. Se strecoară, se lasă la răcit și se folosește fie în cadă, când faceți baie, fie doar pentru spălături vaginale.
  • Masaj cu tinctură de sunătoare. Se recomandă ca masaj extern, folosirea pe abdomen, a unei tincturi de sunătoare.

Infecţia cu papiloma virusul uman HPV

Deşi majoritatea infecţiilor cu HPV nu cauzează simptome şi  se rezolvă spontan, o infecţie persistentă cu tipuri HPV oncogene specifice (cel mai adesea tipurile 16 şi 18) poate duce la leziuni precanceroase care, netratate, pot evolua către cancer de  col uterin.

Rareori,  poate favoriza apariția negilor vaginali sau a verucilor de culoare albă sau roz în zona vulvei, în zona vaginului sau pe colul uterin. Negii se pot elimina prin metode chirurgicale, prin cauterizare sau prin laser, dar pot recidiva fiind nevoie de o nouă extirpare, iar tratamentul poate fi de lungă durată.

Text: Camelia Diaconu