Farmacia naturiiRecomandarea specialistuluiTerapii inteligente

PIETRE LA RINICHI – Ceaiuri și plante care favorizează eliminarea pietrelor la rinichi

Statisticile arată că peste 25% dintre români suferă de pietre la rinichi, principalii afectaţi fiind bărbaţii, însă şi numărul femeilor afectate a crescut considerabil în ultima vreme. În 90% din cazuri, organismul le elimină uşor, fără dureri. Totuși, există cazuri în care durerile la eliminare pot fi insuportabile și chiar pietrele se pot bloca. Cum puteți preveni astfel de situații, aflați din articolul LEACBUN.RO.

Ce sunt pietrele la rinichi?

Pietrele la rinichi, denumite medical – calculi renali, apar atunci când anumite substanțe din urină, inclusiv acidul uric și calciul, se cristalizează, iar cristalele se lipesc între ele formând mici pietricele. Consistenţa calculilor poate avea dimensiuni diferite, de la câţiva milimetri, până la câţiva centimetri în diametru,fiind eliminate prin tractul urinar, vezică şi uretră. Când calculii renali se mişcă spre tractul urinar, deseori pot provoca dureri în zona spatelui, în zona genitală, senzaţie de arsuri în timpul urinării sau chiar ameţeli şi vărsături. Dacă este vorba de pietre mai mici, acestea nu prezintă simptome în majoritatea cazurilor, se elimină fără probleme.

Tipuri de calculi renali

  • Cel mai des întâlnite sunt pietrele formate din calciu sau oxalat de calciu;
  • În cazul în care au fost prezente infecţii ale tractului urinar, îşi fac apariţia pietrele struvitice care conţin magneziu cristalizat şi amoniac;
  • Persoanele care au o aciditate ridicată a urinei riscă să fie purtătoarele unor pietre din acid uric;
  • Forma cea mai rară de pietre la rinichi este cea din pietre de cistină, dar cazurile sunt puţin întâlnite.

Soluţii naturale care vă scapă de pietre la rinichi

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist Medicina de familie, specialist apifitoterapie, biorezonanță, iridologie ne ajută cu sfaturi!

“În cazul în care ne confruntăm cu infecții sau inflamații la nivelul aparatului urinar, avem nevoie de cure periodice cu plante care cresc imunitatea generală și locală, au efect antiseptic, antiinflamator, diuretic. Putem încerca: meri;orul,  afinul, urzica, coada-calului, m[tase de porumb, cozi de cireșe, mesteacăn, pătrunjel, muguri de plop, sulfină. Acestea pot fi luate sub formă de ceaiuri (infuzie, decoct, macerat, 2-3 căni/zi), tincturi, gemoderivate.

Pentru efecte antiseptice și antibiotice durabile, fără efecte adverse, se pot folosi amestecuri de uleiuri esențiale: cui;oare, cimbru, lavandă, pin, ienupăr, eucalipt, geraniu. Se fac cure de câte 10-15 zile în care se iau câte 3-5 picături de 2-3 ori pe zi.

Propolisul are efecte antiinfecțioase și antibiotice deosebite: se recomandă tinctura de propolis, din care se administrează câte 20-30 de picături de două-trei ori pe zi.

În caz de microlitiază urinară, se fac cure prelungite cu ceaiuri din combinații de plante cu acțiune diuretică, antiseptică, antiinflamatoare și antispastică la nivelul căilor urinare. În cazul unor pietre mici, pot ajuta la dizolvarea acestora și eliminarea lor  următoarele plante: măceșul, mesteacănul, urzica-moartă, coada-calului și pufulița cu flori mici, semințele de anason, semințele de pătrunjel, traista-ciobanului, frunzele de strugurii-ursului, rădăcinile de leuștean, rădăcinile de păpădie, mugurii de pin, cozile de cireșe.

Gemoterapia este deosebit de utilă, se pot utiliza extracte din mladițe de afin, mladițe de iarbă-neagră. Seva de mesteacăn este recomandată, câte 50 picături/zi, în cure de câte 2-3 luni.

Foarte utilă este și aromoterapia, folosind un amestec de uleiuri esențiale – tămâie, ienupăr, lămâie, portocal, geranium, cu acțiune antispastică la nivelul căilor urinare, diuretică, antiinflamatorie, previne formarea calculilor urinari și favorizează eliminarea celor existenți”.

Din alimentație nu trebuie să lipsească:

-Alimente bogate în vitamina C;

-Morcovi;

-Verdeţuri precum pătrunjel sau urzică;

-Fibre luate din fasole verde, cereale integrale ori varză.

Adoptați un stil de viață sănătos!

Evitaţi consumul de carne de porc, de pui ori de vită. De asemenea, consumaţi cu moderaţie alimente bogate în oxalaţi precum cafea, ciocolată, ceai negru roşii, coacăze sau arahide.

Reduceţi consumul de sare, sodiul poate duce la creşterea cantităţii de calciu şi poate provoca apariţia pietrelor la rinichi.

Evitaţi medicamentaţia de lungă durată, dacă nu este pe baza unui tratament prescris de către doctor. Anumite medicamente de tip analgezic ori antiinflamatoare nesteroidiene, luate în exces, o perioadă lungă de timp, pot fi dăunătoare pentru rinichi.

Renunţaţi la fumat, unul dintre factorii de risc în apariția bolilor renale este fumatul.

Citește și Cătina – 20 de recomandări pentru sănătate

Text: Camelia Diaconu