Farmacia naturiiGhid practic de preparate naturisteRecomandarea specialistuluiSuplimente pentru frumusețeTerapii pentru frumusețeUncategorized

Interviu cu esteticianul Aliona Tintu despre puterea terapeutică a plantelor asupra pielii

Părerea avizată a specialiştilor este un “must” atunci când vrem să informăm corect, aşa că am stat de vorba cu esteticiana Aliona Tintu, care are la baza pregătirea în chimie. Despre cum vă puteţi îngriji tenul cu un minim de efort şi prepara măşti pe bază de plante chiar la voi acasă, descoperiţi în interviul de mai jos.

”Atracţia pentru chimie am avut-o din prima clipă în care această nouă materie s-a introdus ca studiu în perioada şcolii, astfel am devenit chimist. Pasiunea pentru domeniul frumuseţii şi pregătirea mea în cadrul acestuia, s-au întâmplat mult mai târziu. Aş putea s-o numesc reinventare. Nu am bănuit nicio clipă că voi putea insera chimia într-un domeniu artistic, însă poate chiar acest lucru a punctat şi a determinat un traseu lin, dar sigur.”

Leacbun.ro: Cât de important este să cunoaştem puterea terapeutică a plantelor atunci când ne ocupăm de îngrijirea pielii noastre?

Estetician Aliona Tintu: Încă din cele mai vechi timpuri, omul a găsit diverse modalităţi de a se îngriji şi de a se înfrumuseţa. Practic, aproape toate metodele şi tehnicile cosmetice naturiste au fost inventate încă de acum câteva milenii şi multe dintre reţetele şi ingredientele folosite atunci se regăsesc şi în tratamentele actuale.

Plantele au fost folosite timp de mii de ani, zi de zi, pentru că sunt cele mai la îndemână “preparate” naturale. Totul este să le cunoaştem cu exactitate proprietăţile. Există o strânsă legătură între aspectul pielii şi modul de viaţă, cunoscută fiind sintagma “pielea este oglinda sufletului”. Aceasta ne trădează atunci când avem o suferinţă interioară sau când radiem de sănătate.

Cosmetica foloseşte numeroase plante ca şi remediu natural pentru unele probleme minore sau majore ale tenului. Puterea lor terapeutică asupra pielii s-a demonstrat fără niciun dubiu, iar utilizarea lor corectă este importantă şi ţine de o informare corespunzătoare a celor ce folosesc plantele în scop cosmetic.

Leacbun.ro: Ce plante putem folosi în realizarea unor măşti de hidratare pentru îngrijirea tenului în sezonul rece?

Estetician Aliona Tintu: Într-adevăr, în funcţie de anotimp, trebuie să adaptăm şi produsele de îngrijire a tenului. Iar pe timp de iarnă este necesar să avem mai multă grijă, mai ales în ceea ce priveşte menţinerea hidratarii şi prevenirea uscăciunii pielii, care este expusă la factorii externi mai agresivi (frig, vânt puternic). În acest scop este nevoie de o pregătire prealabilă a feței la intrarea în sezonul rece, pe care o putem realiza cu succes chiar acasă, iar plantele recomandate sunt:

  1. Muşeţelul

Este planta cu cele mai largi aplicaţii în cosmetică, datorită principiilor sale active, având proprietăţi antiinflamatoare, dezinfectante, cicatrizante, emoliente. Creşte pretutindeni: la șes, la deal, lângă casă. Florile de muşeţel se folosesc în special sub formă de infuzie, pentru îngrijirea ochilor, a tenului şi a părului. În tratamentul tenurilor deshidratate, se recomandă folosirea preparatelor hidratante sub formă de loţiuni, creme, măşti. Spălarea obrazului în cazul tenului deshidratat este indicat să se facă cu infuzie de muşeţel în locul apei obişnuite. De altfel, în cosmetică, este o plantă nelipsită în orice schemă de tratament.

Infuzia de muşeţel se prepară repede şi simplu: peste o linguriţă de plantă se toarnă aproximativ 200 ml apă clocotită şi se lasă să se răcească acoperit. Sunt folosite pulverizările sau cataplasmele cu infuzie rece.

O mască hrănitoare şi tonifiantă, indicată pentru sezonul rece, se prepară din:

-2 linguri infuzie de muşeţel;

-1 lingură lapte praf;

-1 lingură miere de albine.

Pasta va fi aplicată pe faţă în strat subţire şi menţinută 15 minute, după care se va scoate tot cu infuzie de muşeţel.

Uleiul de muşeţel înmoaie şi catifelează pielea, păstrându-i supleţea şi tinereţea. Datorită proprietăţilor sale decongestionante, dezinfectante şi emoliente, uleiul de muşeţel se foloseşte în urma expunerii neraţionale la soare.

  1. Arborele de cocos

Nuca de cocos este utilizată atât în alimentaţie, cât şi pentru îngrijirea pielii, având în compoziţie un complex de grăsimi săturate benefice. Uleiul de cocos este excelent pentru masarea pielii, acţionează ca o crema hidratantă pentru toate tipurile de piele, inclusiv cea uscată. Nu produce efecte secundare negative asupra pielii, este o soluţie sigură pentru a preveni uscarea şi exfolierea pielii, întârzie apariţia ridurilor. Prin urmare, uleiul de cocos este ingredientul de bază în diverse produse de îngrijire a corpului, cum ar fi săpunuri, loţiuni, creme.

O mască de faţă foarte simplă pe care o puteţi prepara acasă constă în amestecarea unei linguriţe de miere de albine cu una de ulei de cocos. Rezultă o compoziţie care, lăsată să acţioneze timp de 10 minute, va reda tenului strălucirea şi hidratarea.

“Dacă nu consumaţi ceai, ar fi o idee bună să începeţi!”

Leacbun.ro: Cât de mult ne putem “juca” acasă pentru a obţine diferite combinaţii între ceaiuri din plante şi uleiuri naturale? De ce anume trebuie să ţinem cont?

Estetician Aliona Tintu: Dacă avem un minimum  de ingrediente naturale, câteva ustensile de bucătărie şi un dram de imaginaţie, putem să ne “gândim” singure produsele cosmetice. Trebuie să ţinem cont neapărat de tipul de ten al fiecăruia, de anotimp şi posibil de mediul în care activăm. În cazul unui ten problematic sau sensibil, nu ne prea permitem să facem “experimente” pe seama lui. Una dintre condiţii ar fi să ne alegem cu grijă ingredientele naturale folosite la reţetă, provenienţa lor, să ne informăm despre efectul lor asupra pielii şi dacă pot fi compatibile unele cu celelalte, în funcţie de starea lor (solidă, lichidă sau uleioasă).

De asemenea, igiena este extrem de importantă în manevrarea întregii operaţiuni. Atunci când ne apucăm de lucru, vom dezinfecta mâinile, ustensilele şi recipientele în care vom transfera produsul nostru. Deoarece vorbim despre un produs cosmetic natural, care nu conţine deloc conservanţi, cu atât mai mult trebuie să luăm în calcul acest aspect.

Leacbun.ro: Consumul de ceaiuri ne ajută la îmbunătăţirea aspectului pielii? Ce ceaiuri ar trebui să consumăm?

Estetician Aliona Tintu: Frumuseţea pleacă din interior… Aşa se mai spune! Dacă nu consumaţi ceai, ar putea fi o idee bună să începeţi! Dovezile arată că o cană sau două de ceai consumat zilnic ar putea preveni şi controla multe dintre bolile obişnuite ale corpului, implicit ar avea un efect benefic asupra pielii. Se cunosc foarte multe proprietăţi ale ceaiului verde, un foarte bun antioxidant şi un remediu de menţinere a imunitatii organismului. O cană de ceai este uşor de preparat, pur şi simplu se adaugă apă fiartă peste o cantitate mică de plante proaspete sau uscate, care pot fi cumpărate de la piaţă sau magazine naturiste.

În cosmetică, ceaiurile se utilizează extern, aplicate pe subrafata pielii sub formă infuziilor, compreselor şi cataplasmelor sau încorporate într-un produs cosmetic realizat acasă (mască, cremă etc).

Există o variatate foarte mare de plante cu efect cosmetic: teiul, muşeţelul, nalba, urzica, coada-şoricelului, păpădia, ceaiul verde, busuiocul. Spre exemplu, Luminiţa de seară şi Limba-mielului calmează mâncărimile şi protejează tenul. Aloe Vera tratează pielea şi calmează muşcăturile de insecte. Sunătoarea ajută împotriva vânătăilor şi arsurilor şi repară pielea crăpată.

“Cosmetica foloseşte numeroase plante ca şi remediu natural pentru unele probleme minore sau majore ale tenului”

Leacbun.ro: Ce fel de plante putem folosi pentru tenul sensibil, intolerant?

Estetician Aliona Tintu: Un exemplu foarte bun este Coada-şoricelului. Este o plantă folosită în tratamentul şi întreţinerea tenurilor alergice şi iritate. De asemenea, are efecte bune asupra tenurilor îmbătrânite în sensul că, aplicat frecvent, cataplasmele cu infuzie sunt un foarte bun regenerator. De la această plantă se folosesc frunzele şi florile, fiind bogată în azulen şi uleiuri volatile.

În cazul tenurilor lipsite de supleţe şi elasticitate, se recomandă următoarea masca:

-2 linguri infuzie de coada-şoricelului;

-2 linguri de tărâţe de grâu;

-1 lingură miere de albine.

Prin amestecare se obţine o pastă care va fi aplicată pe faţă sub formă de mască şi menţinută 15 minute, după care va fi scoasă tot cu infuzie de coada-şoricelului.

Leacbun.ro: Au produsele cosmetice cu extracte naturale şi riscuri? Ce se poate întâmpla dacă nu le alegem corect?

Estetician Aliona Tintu: Gama produselor utilizate în cosmetică cunoaşte în ultimii ani o diversificare fără precedent, majoritatea lor fiind fabricate pe baza extractelor din plante medicinale, legume, fructe şi din alte produse naturale. Aceste “materii prime” pot fi folosite cu aceeaşi eficiență şi în formă naturală sau după o minimă prelucrare, la îndemână oricui, cu condiţia să le știe calităţile şi efectele, pentru a utiliza cât mai eficient principiile active conţinute. Evident, folosirea produselor cosmetice preparate industrial sau în casă nu se poate face la întâmplare, fără o cunoaştere a efectelor acestora şi a particularităţilor tenului. O folosire inadecvată poate determina efecte contrare celor dorite.

Leacbun.ro: Ce lucruri fac incorect româncele în domeniul îngrijirii pielii?

Estetician Aliona Tintu: Un lucru foarte important în îngrijirea pielii constă în a ştii cu exactitate ce tip de ten avem, să ne cunoaştem foarte bine. Astfel vom ştii şi ce produse să folosim, ce îmbunătăţiri să aducem şi ce probleme de ten să combatem. La modul general, sunt cunoscute 4 tipuri de ten: normal, gras, uscat şi mixt. Evident că, ceea ce este benefic pentru tenul gras, va fi nefavorabil pentru cel uscat şi viceversa. Sau, dacă exagerăm în anumite tratamente, putem “transforma” un ten normal într-unul uscat sau chiar acneic.

Există însă ingrediente şi preparate naturale care funcţionează pentru toate tipurile de ten. Spre exemplu uleiurile de migdale dulci sau măsline, măştile făcute în casă din tărâţe de grâu şi infuzie de tei, nalbă ori sunătoare. La fel, în fiecare casă, ar trebui să existe un ghiveci cu Aloe Vera, o plantă de apartament cu un potenţial terapeutic extraordinar, pentru pentru piele şi întreg organismul în general. De asemenea, sunt de părere că ce-i mult strică. Dacă avem baia plină cu cosmetice, nu reprezintă neapărat că le folosim corect sau că respectăm condiţiile adecvate de păstrare. Sunt suficiente câteva produse necesare pentru curăţarea, tonifierea şi hrănirea tenului, cărora le putem îmbogăţi efectul cu suplimente naturale, astfel acestea devin mai hidratante (Apă de trandafiri), mai nutritive sau au efect de reglare a sebumului (Ulei din arbore de ceai).

Intoxicarea cu un exces de informaţii sau “recomandările” prietenelor și a vecinelor, ar putea constitui un motiv de aplicare incorectă a unor tratamente naturiste.

Leacbun.ro: Pro sau contra în ce priveşte plantele? Concluzia ta este…

Estetician Aliona Tintu: În acest secol al vitezei şi al produselor fabricate mecanizat pe scară largă, cu foarte multe chimicale, întoarcerea la beneficiile naturii pare a fi o soluţie sănătoasă pentru corpul uman. Inspirându-ne din reţete tradiţionale şi cunoştinţe despre beneficiile plantelor de leac, vom putea crea propria bucătărie de produse cosmetic sănătoase, naturale şi de încredere. Este nevoie de puţină inventivitate şi curiozitate în combinarea plantelor, a aromelor şi esenţelor.

Text: Ina Mojoiu Alampournos