Farmacia naturiiGhid practic de preparate naturisteRecomandarea specialistuluiRecomandăriRemedii naturiste în dietăȘtiai că...Stil de viațăUncategorizedVIDEO

Imunitate scăzută? Învață să prepari un smoothie cu afine!

Atunci când sezonul rece pune la mare încercare imunitatea organismului nostru, natura ne pune la dispoziție o gamă întreagă de produse naturale, care mai de care mai eficiente, în prevenirea și combaterea răcelilor de sezon. Sistemul imunitar este cel care luptă constant cu răcelile specifice sezonului rece și pentru a-l ajuta trebuie să consumăm cât mai multe fructe bogate în vitamina C, așa cum sunt citricele sau fructele românești de cătină și afine. Afinele sunt recunoscute pentru conținut bogat în vitamina C, dar și pentru aportul de antioxidanți pe care îl aduc organismului.

Pentru că nu tot timpul reușim să consumăm în stare proaspătă fructe într-o cantitate suficient de mare, cât să facă diferența, cea mai la îndemână soluție rămâne sucul, făcut în casă. Anca Alungulesei, specialist în nutriție raw vegan și fondatoarea primei ceainării- cofetării raw vegan din București a devăluit pentru cititorii Leac Bun o rețetă de smoothie de afine numai bun pentru fortificarea sistemului imunitar.

Imunitatea trebuie să fie o preocupare constantă

Sistemul imunitar trebuie să se găsească în permanență în parametrii normali, indiferent că traversăm sezonul rece, sau cel cald. Orice modificare a nivelului imunității ne poate face vulnerabili în fața bolilor grave.

”Tot timpul anului ar trebui să ne preocupe imunitatea, dar în special în perioada rece, pentru că organismul trece de la căldură la răcoare într-un timp relativ scurt, lucru care ar putea să devină agresiv pentru organism. În acest sens avem la îndemână câteva soluții așa cum sunt citricele, dar avem și soluțiile românești cu o acțiune mult mai puternică decât cea a citricele. Cătina și afinele au o concentrație mult mai mare de vitamina C, conțin foarte mulți antioxidanți”, a declarat pentru Leac Bun Anca Alungulesei, specialist în nutriție raw vegan și fondatoarea primei ceainării, cofetării raw vegan din București.

Rețetă de smoothie din afine, lapte vegetal, propolis, cuișoare și pudră de baobab

Pe scurt cam astea sunt ingredientele de care avem nevoie pentru a prepara un smoothie pentru imunitate care nu poate fi un substitut al medicamentele, având mai mult un rol terapeutic.

”Pentru rețeta sucul de afine avem nevoie de un blender, cu putere mare care este capabil să mixeze toate ingredientele și la orice smoothie trebuie să folosim neapărat o bază lichidă, ori apă, ori lapte vegetal. De cele mai multe ori, aleg să folosesc laptele vegetal, pentru că este mai sănătos și mai hrănitor. Laptele vegetal se poate prepara din orice tip de nuci sau semințe, pentru că sunt foarte sățioase și  au un conținut bogat în proteină. Pentru această rețetă de smoothie de afine folosesc lapte obținut din nuci de caju care au fost hidratate în prealabil. Peste laptele de caju adăugăm 3-4 linguri de afine, îndulcim cu miere, adăugăm câteva cuișoare, pudră de baobab și câteva picături de propolis, pentru a conjuga efectul de biostimulare a imunității. Pornim blender-ul și în mai puțin de 30 de secunde avem un smoothie cu efecte benefice asupra întăririi sistemului imunitar”, ne-a explicat specialistul raw vegan, cum se face un smoothie pentru imunitate.

 

Text: Gabriela Gimbășanu