Farmacia naturiiRecomandarea specialistuluiRemedii naturiste în dietăȘtiai că...Stil de viațăUncategorizedVIDEO

Ghimbirul și beneficiile sale pentru sănătate

Pe lângă faptul că poate fi folosit ca şi ingredient în reţetele pe care le preparăm zilnic, există, mai nou, zeci de studii despre beneficiile ghimbirului, consumat ca şi leac în tratarea unui spectru larg de afecţiuni.

Am stat de vorba cu specialistul naturopat Laura Velicu, care ne-a explicat pe larg despre ce este vorba şi de ce este atât de căutat ghimbirul în zilele noastre.

„Chiar dacă la noi există o falsă impresie că tratamentele pe bază de ghimbir au fost introduse de curând în tratamentele naturiste, medicina ayurvedică demonstrează de sute de ani efectele miraculoase ale acestei legume. Rădăcina de ghimbir este bogată în magneziu, vitaminele B6, C şi D, potasiu, calciu, cupru sau zinc. De asemenea, ar fi greşit să uităm de conţinutul ridicat în uleiuri esenţiale precum gingerol, cineol, elemen, bisabolen sau curcumen”, explică specialistul naturopat.

Pentru că trebuia să înţelegem beneficiile consumului de ghimbir şi din punct de vedere medical, am stat de vorba şi cu doctor Mihaela Frîncu, Medic medicină generală cu competenţă în medicină de urgenţă în prespital, care ne-a spus în câteva cuvinte de ce este bine să consumăm această rădăcină. „Consumul de ghimbir este, fără doar şi poate, recomandat ca antiseptic, expectorant, antiemetic, antiviral, analgezic, hipotensiv, antiinflamator, antibacterian, antifebril sau antispasmotic”, explică specialistul.

Vom discuta în continuare, punctual, despre beneficiile consumului de ghimbir:

  1. Combate disconfortul digestiv datorită proprietăţilor de absorbtie a substanţelor benefice din alimente. „Este recomandat a fi consumat după mesele copioase. Împiedică supraalimentatia”, explică specialistul. În plus, este recomandat celor care au predispoziţie către indigestie sau diaree, flatulenţă sau balonare.
  2. Ghimbirul este recomandat ca şi adjuvant în combaterea durerilor menstruale. Interesant de spus că acest efect este resimţit fie că alegem să consumăm ceaiul de ghimbir, fie că punem pe zona dureroasă o compresă îmbibată în acest elixir. Ghimbirul are rolul de a relaxa muşchii şi, aşa cum am spus şi mai sus, are rol antinflamator şi antispasmotic.
  3. Întăreşte sistemul imunitar. „Este adevărat, consumat zilnic, ghimbirul scade riscul apariţiei infecţiilor, scade colesterolul şi reduce, de asemenea, riscul apariţiei unui accident vascular cerebral. Să nu uităm că, datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi, combate apariţia cancerului.”, explică Laura Velicu.
  4. Ceaiul de ghimbir înlătură răul de mişcare, de aceea este indicat a fi consumat înainte de a pleca într-o călătorie lungă cu maşina.
  5. Ghimbirul are, de asemenea, beneficii asupra sistemului circulator , previne apariţia cheagurilor de sânge şi ajută la oxigenarea optimă a creierului.
  6. Ceaiul de ghimbir este recomandat şi celor care au probleme cu articulaţiile. „Apariţia artritei reumatoide poate fi împiedicată datorită faptului că această legumă conţine substanţe chimice care controlează foarte bine enzimele COX 1 şi COX 2, cele care determina apariţia proceselor inflamatorii în organism. Mergând mai departe, putem spune că un consum regulat al ghimbirului are efecte benefice în înlăturarea migrenelor, a durerilor de spate sau a crampelor musculare”, conchide dr. Mihaela Frîncu.

Text: Ileana Voicu Ghinea