Durerea în gât: cauze și tratamente naturiste
Odată instalat sezonul rece apar şi primele simptome la nivelul gâtului. Iritaţii, usturimi, sensibilitate la băuturi fierbinți sau reci, dureri la înghiţire sau răguşeli sunt cele mai frecvente complicaţii întalnite. LEACBUN.RO vă învață cum să vă tratați în mod eficient.
Ce este durerea în gât?
Răspândite cu uşurinţă prin strănut, tuse, sărut, suflarea nasului sau prin folosirea în comun a obiectelor de mâncat ori băut, virusurile de cauză virală și bacteriană sunt, de cele mai multe ori, responsabile pentru durerea în gât.
În spatele neplăcerilor în gât, se ascund afecţiuni simple, de obicei gripă sau răceală, ce pot fi tratate cu uşurinţă, dar pot avea şi consecinţe grave dacă rămân netratate.
In funcţie de cauză, simptomele durerii în gât pot varia, însă pot include:
- Dificultăţi la înghiţire;
- Gât uscat;
- Răguşeală sau voce înfundată;
- Umflarea sau înroşirea amigdalelor;
- Pete albe sau chiar puroi la nivelul amigdalelor;
- Glande inflamate la nivelul gâtului sau a maxilarului;
- Senzaţie de iritaţie în gât;
- Febră, frisoane, tuse, strănut;
- Alergie;
- Stare generală alterată.
Simptomele principalelor afecțiuni ale gâtului
Durerea în gât poate însoţi şi afecţiuni precum laringita, faringita sau amigdalita, iar în cazul în care durerea persistă puteţi suspecta o infecţie bacteriană cu streptococ, rezultat oferit doar de către analizele prescrise de medicul specialist.
Amigdalita presupune inflamarea de origine infecţioasă a amigdalelor, furnicăturile în gât sunt simptomul principal, dar se pot accentua până la febră, oboseală, vărsături, dureri la înghiţire, sau dureri la nivelul urechilor.
Faringita este una dintre cele mai întâlnite afecţiuni care se manifestă prin dureri la nivelul urechilor, febră şi poate fi însoţită de otită sau bronşită acută.
Laringita este infecţia laringelul ce afectează corzile vocale, se manifestă prin voce răguşită, dureri la nivelul gâtului şi poate fi confundată cu o tuse seacă, gripă ori un disconfort respiratoriu.
Tratamentul natural pentru durerile în gât include ceaiuri
În cele mai des întalnite cazuri, durerile în gat cauzate de răceala sau gripă se tratează natural şi pot trece în două sau trei zile, depinde de cauză, însă în cazul unor infecţii cronice, cel mai indicat este să cereți ajutorul medicului.
Împachetări în jurul gâtului– sunt benefice deoarece reuşesc să amelioreze durerea. Scufundaţi un prosop în apă caldă, zeamă de lămâie sau iaurt, îl stoarceţi şi îl aşezaţi în jurul gâtului. Deasupra prosopului umed, aşezaţi un prosop uscat sau un fular şi lăsaţi să acţioneze 30 de minute.
Gargară cu apă caldă şi sare– până la patru linguriţe de sare în 250 ml de apă. Amestecaţi şi încercaţi de mai multe ori pe durata zilei. De asemenea, puteţi folosi şi ceai de muşeţel sau de salvie pentru gargară.
Consumaţi multe lichide pentru a evita deshidratarea, lichide calde ce menţin gâtul umed. Recomandate pentru efectul antiinflamator sunt ceaiurile de arnică, cimbrișor, mușețel, gălbenele, coada-șoricelului, salvie, muguri de brad.
Utilizaţi un umidificator de aer ce va contribui la îmbunătățirea calității aerului uscat, evitând astfel iritarea excesivă a gâtului.
Când se recomandă exudatul faringian
Recoltarea exsudatului faringian se recomandă în cazul persoanelor ce prezintă dureri sau usturimi în gât repetate, la cele ce acuză dificultăţi sau dureri la înghiţire care nu se tratează cu pastile fără prescripție sau plante medicinale și remedii de acasa, sau atunci când există multiple episoade de faringoamigdalite. Este un examen important, deoarece astfel putem afla dacă trebuie adăugat antibiotic tratamentului şi ce fel de antibiotic este cel mai indicat.
Citește și Epuizat și fără vlagă? Iată de ce vitamine are nevoie corpul
Text: Camelia Diaconu