Bun sau rău pentru sănătateFarmacia naturiiGhid practic de preparate naturisteTotul despre planteUncategorizedVIDEO

După sărbători, ne detoxifiem cu CEAI NEGRU și CEAI VERDE

Denumit științific Thea sinensis sau Camellia sinensis, ceaiul negru este originar de pe versanții indieni și chinezesti ai munților Hymalaia, iar ca arie de răspândire actuală se cultivă în Rusia și America de Sud. Frunzele de ceai pot fi sau nu parfumate cu ajutorul diferitelor flori mirositoare. Dacă adăugăm la acestea numărul speciilor de ceai, realizăm de ce sunt atâtea sortimente de ceai în comert (câteva sute). Frunzele plantei reprezintă materia primă din care se prepară infuzia, care are aromă placută și efect stimulant.

Ceaiul negru infuzie are același efect ca și cafeaua, întrucât conține același principiu activ – cofeina (cofeina din ceai este un stimulent mai slab). O cană de ceai preparată corect are același efect cu o ceașcă de cafea tare. Infuzia de ceai se poate îndulci cu zahăr, miere sau zaharină și eventual se adaugă o feliuță de lămâie, când este mai tare, întrucât cofeina se dizolvă în cantitate mai mare.

Efecte terapeutice

Efectele ceaiului zis “chinezesc” sau “rusesc” sunt de stimulare a aparatului digestiv prin activarea peristaltismului intestinal, implicit a digestiei precum și a activității cerebrale. Din aceasta cauză englezii beau mult ceai, în special după mese. Ceaiul este indicat înaintea eforturilor intelectuale mari și prelungite, a examenelor, în cazul tulburărilor de circulație cerebrală, precum și ca revigorant, prin îndepărtarea oboselii. Este recomandat să se bea ceai decât cafea pentru stimularea diurezei, a reflexelor și pentru creșterea atenției în cazul conducătorilor auto sau de tren, mai ales pe timpul distanțelor mari. Ceaiul previne depunerile de colesterol pe pereții vaselor de sânge. Datorită cantității mari de ceai consumate, la englezi este diminuată ateroscleroza.

Ceaiul conține o variantă chimică a cofeinei, teină, apoi teofilină și teobromină, tanin, vitamina C (mai ales în cel verde) în cantitate destul de mare, vitaminele B, P și acid pantotenic. Mai conține numeroase săruri minerale. Ceaiul de Paraguay, denumit maté, este o variantă a plantei. Ceaiul verde are aceeași origine ca și ceaiul negru, cu diferența că, după recoltare, frunzele sunt supuse unui tratament termic care distruge enzimele. Acesta conține, față de cel negru, o cantitate mai mare de vitamina C. Ceaiul verde are aceleași indicații, în plus, se mai administrează în unele forme de cancer, sub formă de infuzie.

REȚINEȚI!

În mod corect, infuzia de ceai se prepară astfel: într-un bol sau ceainic se pun atâtea lingurițe de ceai câte căni dorim să obținem și, în plus, înca una care este a bolului. Apoi se adaugă apă clocotită peste frunzele de ceai și se lasă să infuzeze acoperit timp de cinci minute.

Text: Alina Lupa