Diana Matei: „Cătina este aliatul meu pentru întărirea sistemului imunitar”
Diana Matei, artista care a reuşit să transpună muzica tradiţională românească pe ritmuri moderne, este o mare pasionată a unui stil de viaţă sănătos. De-a lungul timpului s-a informat şi a cules diverse trucuri de frumuseţe şi nutriţie, care au ajutat-o să aibă un corp armonios. Tânără mămică, Diana vrea să îi inspire şi fiului sau acest stil de viaţă şi ne-a împărtăşit şi nouă câteva secrete de frumuseţe, îngrijire şi nutriţie, pe care le pune în practică în această perioadă.
Leac Bun: În sezonul rece scade imunitatea, iar pe ţine te considerăm încă proaspătă mămică. Cum faci să nu răceşti?
Diana Matei: În general încerc tot felul de tratamente naturale. Sunt de acord şi cu tratamentele homeopate, care întăresc imunitatea organismului, dar în principiu merg pe lucruri naturale şi recomand cu foarte mare căldură cătina. Eu mă aprovizionez cu cătină pentru două- trei luni de zile şi, în fiecare dimineaţă, după ce mănânc, beau un păhărel cu suc de cătină. Este foarte bun şi polenul uscat, care se regăseşte în magazine naturiste. Şi acesta ajută sistemul imunitar şi îl poţi asocia cu alte ingrediente, în shake-uri de exemplu. O linguriţă de polen pe zi este recomandată atât pentru copii, cât şi pentru adulţi.
„Pentru vitaminizare, recomand cură cu suc de spanac”
Leac Bun: Când consideri că ai nevoie de suplimente (vitamine, minerale), le iei din farmacii sau măreşti consumul de fructe/legume?
Diana Matei: Le iau uneori şi de la farmacie, dacă trec printr-o perioadă foarte grea, foarte stresantă, cum a fost în perioada de după naştere. Atunci imunitatea a scăzut puţin, asta pentru că bebeluşul a consumat din propriile mele rezerve de vitamine şi minerale şi a trebut să mă ajut puţin cu suplimente de magneziu şi fier. În principiu, sunt însă adepta naturalului şi recomand cu toată încrederea spanacul. Eu îl pun în blender, dimineaţa, mai ales toamna şi primăvara, şi îl asociez cu sucul de grepfrut, adaug o lingură de ulei de măsline şi iese un shake incredibil. O cură cu această băutură este ideală pentru organism dacă o ţinem două săptămâni.
Leac Bun: Ce leac băbesc ştii din familie şi funcţionează?
Diana Matei: Bunica m-a învăţat că, dacă ţi se apleacă, poţi pune cenuşă cu oţet în buric. Nu este un obicei care ar putea să te atragă, dar garantat dacă există ceva ce ai consumat şi îţi solicită bila, poţi face acest lucru şi va trece greaţa. Ca să aibă efectul scontat, repetăm procedeul de trei ori.
Leac Bun: Ai un bebeluş frumos. Când are colici sau probleme cu dinții apelezi doar la medicamente sau încerci şi remedii naturiste?
Diana Matei: Medicamentele pentru colici oricum sunt pe bază de plante şi acestea i le dau şi eu lui Ianis. În general nu ştiu ce ai putea da naturist bebeluşului să îi treacă colicii, mai ales dacă îl alăptezi. Oricum nu sunt de părere că poţi da copilului plante sau alte lucruri doar pentru că sunt naturale. Totuşi, pentru că lui Ianis îi dau dinţişorii, am observat că sunt benefice produsele pe bază de muşeţel şi mentă.
Leac Bun: Pe timpul sarcinii ştiu că nu ai voie să iei medicamente, dacă însă ai dureri sau neplăceri, poţi încerca cu ceaiuri sau remedii din plante. Tu ai avut vreo problemă pe parcursul sarcinii, pe care ai tratat-o natural?
Diana Matei: În perioada celor mai importante evenimente din timpul sarcinii mele, concerte şi alte activităţi, s-a întâmplat să fiu chiar foarte răcită şi a funcţionat la mine destul de bine cura cu polen. În plus, îmi făceam foarte des şodouri cu ou şi miere, uneori adăugam şi lapte şi alteori pur și simplu lăsam compoziţia să se prelingă pe gât. Tot în această perioada am consumat foarte multe sucuri de lămâie şi de grepfrut, care m-au ajutat foarte mult.
Leac Bun: Cum combaţi stresul şi oboseala?
Diana Matei: Consider că sunt foarte greu de combătut în mod natural. Pe mine mă ajută foarte mult cerealele, consumate dimineaţa. Ele nu doar ne hrănesc, ci conţin şi fibre. Am fost foarte atentă la cursurile de nutriţie şi încerc, pe cât se poate, ca dimineaţa să îmi mănânc bolul de cereale. Chiar şi într-un iaurt poţi pune cereale, fulgi de ovăz, nucifere, migdale, mixuri fel de fel, merişor pentru gust şi vei avea energie pentru întreaga zi. Şi sucurile naturale cu spanac şi grepfrut îţi dau energie. Conţin vitamine şi automat suplinesc carenţele organismului.
Leac Bun: Ai ţinut dietă, după ce ai născut? Cum ai reuşit să slăbeşti?
Diana Matei: Eu nu am ţinut o dietă anume, pur şi simplu am mâncat sănătos, ca întotdeauna. Nu pot să spun că nu m-am răsfăţat din când în când cu ceva dulce, doar că am făcut-o cu moderaţie. Dacă organismul meu simte nevoia de ceva, îi dau. Şi, în plus, bioritmul se schimbă după naştere, faci mai multă mişcare, te agiţi mai mult şi dormi mai puţin, astfel că slăbirea a venit de la sine. Asta pentru că într-o astfel de perioada e un efort pe care organismul îl face suplimentar pentru a face faţă unei perioade mai agitate.
Leac Bun: Cum faci faţă programului încărcat, când ai concerte şi cel mic te aşteaptă acasă şi “te ia de bună”, cum se zice popular?
Diana Matei: Am marele noroc că am o bonă care mă ajută foarte tare. Uneori plec dimineaţa şi mă întorc noaptea, am filmări şi concerte, dar fac tot posibilul să îmi petrec timp cât mai mult cu Ianis. Chiar şi atunci când sunt obosită, nu mă dau în lături când vine vorba de fiul meu. Băiţa de seară şi momentele în care îl hrănesc sunt sfinte pentru mine.
Leac Bun: Ai avut momente de depresie postnatală? Cum le-ai depăşit?
Diana Matei: Nu pot să spun că am trecut prin asta, dar eram sensibilă imediat după naştere, bucuria şi tristeţea erau mai mari, pur şi simplu sentimentele erau mai intense.
Text: Andreea Drăgan