Bun sau rău pentru sănătateRecomandarea specialistuluiRemedii naturiste în dietăStil de viațăTerapii pentru slăbitUncategorized

De vorbă cu Cori Grămescu despre dieta de sărbători

Coach-ul de lifestyle şi nutriţie Cori Grămescu ne învaţă de fiecare dată cum putem adopta un stil de viaţă sănătos. Şi pentru că sărbătorile de iarnă bat la uşă, iar noi ne dorim să arătăm cât mai bine în această perioadă, am vrut să aflăm de la Cori cum reuşim să slăbim câteva kilograme, ce alimente ar trebui să avem pe masă în această perioadă, cum ţinem post şi de ce combinaţii alimentare ar trebui să ne ferim.

LeacBun.ro: Care sunt sfaturile tale pentru cei care doresc să slăbească câteva kilograme înainte de sărbători?

Cori Grămescu: Numărul de kilograme pe care le putem slăbi înainte de sărbători depinde de perioada în care începem, şi menţinem, un regim de slăbire. Totuşi, acţiunea de a reduce aportul caloric înaintea unei perioade prelungite de exces alimentar, nu este întotdeauna o idee prea bună pentru că astfel putem întreţine un comportament de tip yo-yo în dietă.

Ca regulă generală: nu este sănătos să ne propunem să slăbim mai mult de 1 kg pe săptămână, iar slăbirea trebuie să se facă printr-un plan alimentar echilibrat, care să asigure toţi nutrienţii esenţiali corpului uman şi care să nu reducă aportul caloric mai mult decât valorile determinate pentru metabolismul bazal.

LeacBun.ro: Este adevărat că o dietă disociată înainte de sărbători poate încetini procesul de îngrăşare atunci când dăm iama în feluritele bucate de pe masa de Crăciun?

Cori Grămescu: Sunt câteva combinaţii alimentare care îngraşă şi pe care e bine să le evităm, în general, dar nu aş spune că e o idee bună să urmăm un regim disociat. Ca regulă, e important să evităm asocierea între glucide (făină albă, zahăr, miere, amidon) şi grăsimi (unt, ulei, nuci şi seminţe, caşcaval, smântână, carne grasă).

 

“Sunt indicate perioadele în care consumăm doar legume, fructe, seminţe şi nuci”

LeacBun.ro: Cât de benefic este postul pentru organism?

Cori Grămescu: Este indicat să avem perioade de timp în care să consumăm multe legume şi fructe, seminţe şi nuci . Dacă asta înseamnă să ţinem post, atunci postul este benefic pentru organism. O perioadă în care consumăm alimente uşoare, preparate dietetic, practicăm introspecţia, iertarea şi bunătatea este benefică pentru trup şi minte. Până la urmă, asta ar trebui să fie esenţa postului.

LeacBun.ro: Ce produse consumi tu în perioada de post?

Cori Grămescu: Mănânc multe legume, seminţe şi leguminoase. Încerc să mă feresc de paste, orez şi cartofi în exces şi nu consum semipreparate de post, ci încerc să le fac în casă, din alimente naturale. În loc de pate-ul de post, apelez la diferite hummus-uri de casă, iar în rest mă bazez mult pe mâncăruri de legume, salate şi fructe de sezon.

LeacBun.ro: Cum va arata masa ta de Crăciun?

Cori Grămescu: Masa mea de Crăciun va însemna curcan la cuptor, preparate tradiţionale din porc de mangaliță, multe salate şi murături de casă.

Text: Andreea Drăgan