Farmacia naturiiRecomandarea specialistuluiStil de viațăTotul despre planteUncategorized

Cum tratăm depresia de toamnă cu ajutorul plantelor

 Nu instalarea sezonului rece este factorul principal al apariției depresiei sezoniere, ci lipsa orelor de soare cu care organismul s-a obișnuit în perioada verii, afirmă Dr. Andreea Dragomirescu, medic specialist în medicină de familie, cu competențe în apifitoterapie, care ne-a explicat cauzele care generează  depresia, dar și cum poate fi ea tratată cu ajutorul plantelor medicinale.

Depresia apare din lipsa zilelor însorite

”Deși spunem că este o despresie de sezon rece, cauza principală a instalării acestei afecțiuni nu ține de temperatură, ci de lipsa zilelor cu soare. Lipsa soarelui este cea care ne afectează, nu avem destul de multă lumină solară și asta poate declanșa simptome asociate cu depresia. Este bine cunoscut faptul că, în zonele de pe glob unde numărul de zile însorite este mai scăzut, incidența depresiei este mai crescută, din cauza acestui fenomen. Dacă ne referim la această depresie sezonieră, de obicei, cele mai afectate sunt femeile care au în jurul vârstei de 30 de ani și persoanele tinere, în general”, a declarat pentru Leac Bun Andreea Dragomirescu, medic specialist în medicină de familie, cu competențe în apifitoterapie.

Factorii care agravează simptomele asociate depresiei

În general depresia se instalează în urma unui cumul de factori, ce pot fi asociați cu starea de tristețe și supărare.

”Dacă ne referim la depresie în mod general, există mai mulți factori de risc care accentuează depresia. Aici intră factorii genetici, factorii care țin de tipul de personalitate, persoanele mai puțin încrezătoare în ele însele, au tendința către agravarea simptomelor depresive. De asemenea, și factorii de mediu favorizează instalarea depresiei. Persoanele care trăiesc în medii defavorizate, care sunt predispuse la abuzuri sau violențe, au tendința să devină mai ușor depresive”, a adăugat medicul specialist.

Cum tratăm depresia sezonieră?

Dacă vorbim de o depresie sezonieră, aceasta poate fi tratată cu un regim alimentar și cu multă mișcare în aer liber:

”Este foarte înțelept ca, persoanele care simt că sunt predispuse către acest tip de depresie, să facă o formă de mișcare ușoară, poate chiar plimbări în aer liber. După aceea ne referim și la alimentație, pentru că există o corelație între anumite tipuri de alimente care cresc nivelul de serotonină în organism. Consumul de cereale integrale, fructe de pădure, produse apicole, cum este polenul sau lăptișorul de matcă, semințe de susan, de in, semințe de chia, alune și nuci contribuie la creșterea nivelului de serotonină și ne ajută să trecem mai ușor peste aceste simptome ale depresiei”, ne-a menționat specialistul, despre felul în care contribuie alimentația și mișcarea la eliminarea simptomelor asociate cu depresia.

Plante medicinale care tratează depresia

Există plante medicinale care ne pot ajuta foarte mult în lupta cu depresia sezonieră:

Sunătoarea, în legătură cu care s-au făcut multe studii în ceea ce privește ameliorarea simptomelor depresive, funcționează foarte bine. Sunt și alte plante medicinale care dau rezultate foarte bune, cum este busuiocul, rozmarinul, roinița, obligeana și isopul, care ne ajută să luptăm cu depresia sezonieră”, a conchis medicul Andreea Dragomirescu.

Text: Gabriela Gimbășanu