Cearcăne și pungi sub ochi: tratamente naturale
Când observați apariția cearcănelor, tindeţi să daţi vina pe nopţile nedormite și stresul acumulat? Aveți grijă, acestea pot fi primele semne ale unor afecțiuni grave! Ce sunt cearcănele, cum le identificăm și cum le tratăm aflați din noul articol LEACBUN.RO, realizat împreună cu Georgiana Trancă, cosmetician Nomasvello.
De ce apar cearcănele
Ați observat că pungile de sub ochi apar pe măsură ce înaintaţi în vârstă, pielea se subţiază, iar cearcănele vineții devin proeminente. Nu mai puteți ascunde nici cu cel mai scump anticearcăn zonele hiperpigmentate. Prima fază în diagnosticarea corectă a tipului de cearcăne de care suferiți este să mergeți la un dermatolog sau un cosmetician care să vă explice cauza particularizată a apariției acestora.
“Cearcănele sunt cauzate de excesul de melanină de la nivelul pielii, de retenția de apă sau pe fondul stresului și a oboselii acumulate. De fapt, cearcanele implică ruperea vaselor capilare de la nivelul pielii de sub ochi, care este atât de subțire, încât trădeaza orice imperfecțiune a epidermei. În momentul descompunerii hemoglobinei, aceasta se oxidează și dă naștere aspectului hiperpigmentat de sub ochi, adica acelor așa-zise pungi.
Ca să aflam cauza exactă putem face un exercițiu: dacă pielea se albește la simpla apăsare, atunci cauza apariției cearcănelor este retenția de apă sau circulația deficitară a sângelui. Dacă nu își schimbă culoarea, ele implică o hiperpigmentare, de care suferă persoanele cu tenul mai închis”, ne-a declarat Georgiana Trancă, specialist cosmetică la centrele de înfrumusețare Nomasvello.
Există și cearcăne care se moștenesc
Este adevărat că factorul genetic poate contribui, de asemenea, la un aspect încercănat al feței. Cearcănele se pot moșteni și din familie, însă stresul, oboseala și consumul de alcool, cafea, tutun sau dulciuri amplifică această afecțiune și creează senzația de față umflată, ca urmare a inflamării glandelor suprarenale.
Cum scăpăm de cearcăne simplu, în mod naturist
Iată câteva sfaturi din partea specialistului:
– dormiți cel puțin 8 ore/noapte și adoptați un regim de viață sănătos, fără a abuza de cafea, zahar, tutun și alcool;
– aplicați zilnic comprese cu ceai de mușețel sub ochi- rolul său antiimflamator va atenua aspectul neplăcut al cearcanelor;
– reduceți la minimum consumul de sare, principalul factor care cauzează retenția de apă, circulația deficitară și, implicit, apariția venelor albăstrui sub piele;
– aplicați felii de castravete proaspăt direct pe ochi și stoarceți suc de castravete pe o dischetă demachiantă, apoi masați ușor zona de sub ochi. Efectul va fi unul de hidratare și de revigorare a epidermei, iar aspectul pielii se va îmbunătăți rapid;
– aplicați în jurul ochilor un amestec pe bază de: suc de cartofi cruzi, suc de castravete și zeama de la o lămâie. Vitamina C va conferi luminozitate tenului, iar sucurile proaspete de cartofi și castravete vor hidrata și vor atenua hiperpigmentarea pielii;
– masați zona de sub ochi cu suc de roșii, va conferi luminozitate pielii.
Boli asociate cearcănelor
Dacă acestea nu cedează după minimum 6 luni de la apariție deși ați încercat mai multe tratamente pentru a le reduce, este indicat un set de analize pentru că, în general, cearcănele pot ascunde boli grave.
Retenţia de apă, de exemplu, e un factor de risc pentru cearcăne, dar mai ales pentru apariţia bolilor cardiace, a bolilor de ficat sau ale glandei tiroide.
Culoarea cearcănelor poate indica motivul apariţiei
Se spune că cenușiul cearcănelor poate ascunde anemie sau o afecţiune sistematică, culoarea albastră ascunde o circulaţie periferică deficitară, probleme cardiace ori pulmonare, iar culoarea roşie ascunde o vascularizare intensă.
Citiți și:
Buze crăpate? Iată tratamentele naturiste care te ajută
Text: Camelia Diaconu