Farmacia naturiiRecomandăriTerapii pentru sănătate

Buze crăpate? Iată tratamentele naturiste care te ajută

Cheilita actinică (în termeni populari buze crăpate), este cel mai des întâlnită afecţiune la nivelul feţei. Fiind în zona cea mai expusă, buzele ajung să fie atacate de toți factorii externi, iar în sezonul rece afecțiunea se agravează determinând exfolierea buzelor și chiar ruperea lor, până la sângerare. Cum ne protejăm buzele ca să nu mai crape, citiți într-un nou articol LEACBUN.RO.

De ce ne crapă buzele

Buzele nu furnizează umiditate deoarece nu deţin glande sudoripare, drept urmare acestea se deshidratează mai repede decât orice altă parte a feţei.

Principalii factori medicali din cauza cărora buzele crapă sunt:

  • Factori fizici: radiații termice, frig, ger, umezeală
  • Factori chimici: alcool, condimente, rujuri și produse cosmetice
  • Inflamații locale, cum ar fi herpesul
  • Factori mecanici: tartru, carii, îngrijire orală defectuoasă

Cum ne protejăm buzele de frig 

Produsele pe care le folosim uneori pot îngreuna tratarea afecţiunii dacă nu sunt corect utilizate și ne referim aici la diverse rujuri, balsamuri de buze și creme special concepute pentru zone delicate.

Pentru protejarea buzelor recomandăm o mască hidratantă, ideală pentru întreaga față, cu efect de maximă hidratare. Aveţi nevoie de un avocado, patru linguri de cremă hidratantă, două linguri de gel din aloe vera, trei linguri de iaurt simplu şi patru linguri de miere. După aplicare, păstraţi masca pe față pentru 15-20 de minute şi masați cu apă cu un prosop moale, până când e înlăturată complet. Pielea feței și inclusiv buzele vor fi vizibil hidratate.

Cum ne hidratăm buzele

Vă recomandăm să aplicaţi balsam de buze special conceput pentru buze uscate şi crăpate, gras, sau cu propolis, de fiecare dată când ieşiţi din casă.

Totodată, puteţi încerca să folosiți puțină cremă de gălbenele în fiecare dimineaţă şi seară. Gălbenelele au efect de hidratare şi o puternică acţiune cicatrizantă.

Și uleiul de cocos vă poate ajuta în menținerea hidratării buzelor, dacă îl folosiți de câteva ori pe zi, lăsându-l să intre în piele.

Alte lucruri de care trebuie să țineți cont dacă tenul se usucă foarte tare în sezonul rece

Hidratarea din interior este cea mai importantă, așa că nu lăsați nicio zi să treacă fără a consuma cei 2 litri de apă, plus ceaiuri, în sezonul rece. Nu stați prea mult cu aeroterme, radiatoare și aparate de aer condiționat în priză, dacă acestea usucă foarte tare aerul. Indicat ar fi chiar să apelați la un umidificator, se găsesc în toate farmaciile. Consumați minimum 5 porții de fructe și legume pe zi. Urmați toate regulile de îngrijire a tenului: demachiere, spălare pe față, tonifiere, hidratare, mască și scruburi săptămânal.

Citește și Soluții simple și naturale pentru un păr sănătos

Text: Camelia Diaconu