CUM SCAD SUPLIMENTELE GLICEMIA SAU COLESTEROLUL? Iată care este explicaţia specialistului!
SUPLIMENTE CARE SCAD COLESTEROLUL ȘI GLICEMIA! Cu siguranţă aţi auzit despre suplimentele care scad glicemia ori colesterolul, dar cum funcţionează acestea? Cui îi este indicat consumul? Dar, mai ales, care sunt contraindicaţiile acestora? LEACBUN.RO a stat de vorbă cu Diana Iacob, famacist, ca să vă ofere detaliile toate detaliile.
Întâi de toate, ce este glicemia?
“Prin glicemie se înţelege nivelul glucozei din sânge, glucoza fiind foarte importantă în special pentru creier şi globulele roşii deoarece este un furnizor de energie în organism. Atunci când anumite mecanisme ale corpului sunt afectate, au drept consecinţă creşterea permanentă a glicemiei şi apariţia diferitelor tipuri de diabet.
Glicemia normală, măsurată dimineaţa pe nemâncate pentru o persoană sănătoasă, poate să varieze între 70 şi 100 miligrame pe decilitru(mg/dl) după o masă, creşte până la 140 mg/ dl, iar după două ore, scade din nou sub 100 mg/dl. Dacă valoarea nu scade niciodată sub 125 de mg/dl este considerată hiperglicemie”, a declarat pentru LEACBUN.RO, Diana Iacob, specialist farmacie.
Suplimente recomandate pentru glicemie ridicată
“În stadiile incipiente ale hiperglicemiei, un rol important îl are stilul de viaţă. Este recomandată multă mişcare, mese calculate şi regulate, evitarea dulciurilor cu zahăr şi înlocuirea lor cu fructe, înlocuirea carbohidraţilor cu proteine care stimulează arderea grăsimilor şi scad glicemia, evitarea stresului, dar mai ales respectarea orelor de somn.
Tot acum pot fi eficiente şi suplimentele alimentare cum ar fi: ceaiul verde care are efect hipoglicemic şi poate fi folosit preventiv de către persoanele sănătoase, scorţişoara, un miligram de scorţişoară pe zi este benefică pentru sănătate şi poate fi adăugată în ceai, cafea sau salată de fructe.
Extractul din seminţe de grapefruit are, de asemeneam un efect pozitiv asupra glicemiei.
Suplimentele cu vitamina C şi complexul de vitamine B combat daunele produse de diabet asupra nervilor.
Un rol semnificativ pentru scăderea glicemiei îl au şi suplimentele pe bază de zinc şi crom, soia sub formă de boabe are un indice glicemic scăzut astfel, determină creşteri lente ale glicemiei.
Aloe vera şi ghimbirul îmbunătăţesc transportul glucozei în celulele organismului, sunt şi plante care se pot consuma sub formă de ceai cu efect hipoglicemiant precum: urzica, păpădia, cicioarea, anghinarea, afinul, frunzele de nuc ori tecile de fasole”, a continuat specialistul nostru.
Ce este colesterolul?
“Este o substanţă grasă care se găseşte în organismul fiecărui om fiind responsabilă de formarea membranelor celulare şi a unor hormoni. După ce este produs de către ficat, colesterolul este transportat prin sânge la toate celulele corpului. Un ficat sănătos poate produce tot colesterolul de care are nevoie fără a fi ajutat din exterior.
Cunoaștem două tipuri de colesterol: colesterolul rău – LDL sau colesterolul bun – HDL.
Dacă colesterolul rău trece peste limite, acesta se depune sub formă de plăci pe vasele de sânge, le micşorează diametrul, blocând chiar trecerea sângelui, eventual provocând atac de cord sau accident vascular cerebral.
Colesterolul bun poate strange colesterolul rău depus pe vase, ca să îl elimine. Din nefericire, colesterolul rău poate fi absorbit din alimente, precum carne sau din lactate, în schimb, colesterolul bun nu poate fi absorbit, acesta fiind motivul pentru care apelăm la diverse suplimente alimentare care pot creşte nivelul colesterolului bun.
Valorile normale pentru adulţii sănătoşi ar fi sub 200 de mg/dl pentru colesterolul total, sub 200 de mg/dl pentru colesterolul rău, şi peste 60 de mg/dl pentru colesterolul bun.
Suplimente recomandate pentru reducerea colesterolului rău
Vitamina B3 sau niacină reduce numărul de celule grase, o altă soluție naturală ar mai fi Omega-3 din uleiul de peşte, cel mai indicat ar fi uleiul de somon sau macrou, care scad valoarea trigliceridelor şi a fibrinogenului.
Extracte combinate din muguri de mesteacăn cu mlădiţe de ienupăr, mlădiţe de măslin, rozmarin, tei argintiu, ceai verde, ceai de păpădie, ghimbir, frunze de dafin, anghinare, cicioare, mesteacăn, rostopască.
Aceste suplimente alimentare pot fi consumate preventiv de către orice persoană sănătoasă, însă nu pot înlocui un tratament medicamentos fără aprobarea medicului specialist şi controlului strict al glicemiei şi al colesterolului.
Cel mai frecvent, aceste suplimente alimentare sunt administrate sub formă de pastile, preferate în general de către persoanele cu un stil de viaţă activ, sau sub formă de ceaiuri simple ori în amestec, neîndulcite, consumate zilnic sau în cure periodice.
“În general aceste suplimennte nu au contraindicaţii, excepţie face extractul din seminţe de grapefruit care poate interacţiona cu alte tratamente medicamentoase prin anularea sau potentarea efectelor, cum ar fi medicamente pentru hipertensiune, pentru scăderea colesterolului, anticoncepţionale, alergii, depresii, infecţii tratate cu antibiotic.
Persoanele cu valori ale colesterolului cu mult peste limita normală trebuie obligatoriu să consume medicul de familie sau medicul cardiolog în vederea prescrierii unor tratamente medicamentoase cu efect puternic şi mai rapid asupra scăderii colesterolului,. Acelaşi lucru se aplică şi în cazul persoanelor cu hiperglicemie permanentă”, conchide declaraţia pentru LEACBUN.RO, farmacista Diana Iacob.
Citește și Produsele Hofigal: unde le găsim și la ce prețuri
Text: Camelia Diaconu