Farmacia naturiiRecomandarea specialistuluiTotul despre planteUncategorized

Ceaiuri împotriva durerilor de stomac

 

Pentru că aveam nevoie de explicaţii suplimentare despre durerile de stomac și cauzele lor, dar ne doream şi informaţii despre cum am putea să le alinăm, am stat de vorba cu dr. Cristina Pavel, medic specialist medicină de familie, competenţă în apifitoterapie, acupunctură şi homeopatie, care a avut amabilitatea să ne dea mai multe detalii.

Leacbun.ro: Care este particularitatea durerilor de stomac?

Dr. Cristina Pavel:  Durerile de stomac apar în general, fie când ne este foarte foame, fie imediat după consumul de alimente. În primul caz, ele sunt calmate de consumul de alimente emoliente sau pot fi agravate dacă se consumă alimente foarte iuţi sau foarte grele, cum sunt, de obicei, preparatele de sărbători. În al doilea caz, pot fi însoţite de un gust acru şi o senzaţie de arsură pe gât.

Leacbun.ro: Care sunt ceaiurile recomandate în momentul în care a fost instalată durerea de stomac?

Dr. Cristina Pavel: Este vorba despre plante care combat aciditatea gastrică şi formează un film de protecţie pe mucoasa stomacului. Exemple de astfel de plante sunt: gălbenele, lemn-dulce, nalbă mare, obligeană.

Leacbun.ro: Există produse pe care le-am putea folosi profilactic, în aşa fel încât să prevenim eventualele dureri de stomac?

Dr. Cristina Pavel: Da, cel mai bine este să nu consumăm alimente la o masă până la saturaţie, ci să ne ridicăm de la masă având încă loc în stomac. Se poate lua profilactic o linguriţă de argilă pulbere cu apă, gel de aloe sau ceaiuri de muşeţel şi gălbenele.

Leacbun.ro: Există contraindicaţii în folosirea ceaiurilor de plante, sau anumite combinaţii care afectează şi mai tare stomacul?

Dr. Cristina PavelObligeana nu se foloseşte în doze mari, deoarece poate avea efecte vomitive. Lemnul-dulce are un efect estrogenic şi nu ar trebui folosit de persoanele cu exces de estrogen, respectiv cele care au noduli sau chisturi la sâni, chisturi ovariene sau fibroame uterine.

Text: Ileana Voicu Ghinea