Farmacia naturiiRecomandarea specialistuluiRecomandăriRemedii naturiste în dietăȘtiai că...Stil de viațăUncategorizedVIDEO

Care sunt remediile naturiste cu care putem ține glicemia sub control

Hand writing Diabetes with blue marker on transparent wipe board.

Diabetul sau boala secolului cum este numită de unii specialiști pe bună dreptate, afectează anual foarte mulți oameni, fiind considerată o boală metabolică care se declanșează pe seama unui cumul de factori: alimentație, stres sau lipsa efortului fizic.

Dacă deja suferiți de diabet zaharat sau pur și simplu aveți o dereglare minoră a nivelului glicemiei, trebuie să știți că natura ne oferă o serie de remedii naturale care ne pot ajuta în menținerea unui nivel glicemic optim, acționând ca un tratament adjuvat, alături de medicamentația de specialitate, prescrisă de medicul curant.

Nicole Mindrescu

Doctorul Nicoleta Mîndrescu, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice a explicat în cadrul emisiunii Leac Bun de la România TV, care sunt plantele care ne ajută cel mai mult în menținerea unui nivel glicemic optim, cum acționează aceste plante și cât de des trebuie să ne verificăm nivelul de zahăr din organism.

Mișcarea ține glicemia în frâu

Chiar dacă vorbim de plante cu rol benefic în menținerea unui nivel glicemic optim, medicul specialist Nicoleta Mîndrescu a ținut să pună pe primul loc în clasamentul remediilor naturiste pentru menținerea unui nivel glicemic optim, mai mult o recomandare decât o plantă, așa că, poate cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru reglarea cantității de zahăr din organism este să aveți zilnic un efort suținut de cel puțin 30 de minute.

”Remendiile naturale cu care putem ține glicemia sub control sunt multiple. Aș începe cu primul dintre remedii, acela pe care îl recomandăm noi ca și mijloc de tratament în diabet și anume efortul fizic. Efortul fizic este chiar un mijloc natural de scădere a glicemiei, lipsit de reacții adverse. Se recomandă 30 de minute de efort fizic, măcar cinci zile pe săptămână. Recomandăm efortul fizic, mișcarea sub orice formă, fie că vorbim despre mersul vioi, mersul pe bicicletă sau chiar înotul. Aceste tipuri de mișcare au un efect important asupra scăderii glicemiei, pentru că se știe că mușchiul este un cuptor de ardere a zahărului din corp. Dacă faci mișcare îți corectezi mult mai bine glicemia. Înainte de a corecta glicemia crescută trebuie să avem grijă ca acest lucru să nu se întâmple”, a declarat pentru Leac Bun Nicoleta Mîndrescu, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.

Atenție la alimentație!

Fiind o boală metabolică, evoluția diabetului este influențată de hrana care se consumă zilnic și de tipul de alimente ingerate.

”În acest sens trebuie să avem un tip de alimentație corectă, cu mese mici, frecvente, pentru că dacă mâncăm mult și rar se produc vârfuri, creșteri mari ale zahărului din sânge, pe care pancreasul le poate corecta mai greu. Mesele mici și dese, la intervale mici de timp, un program de alimentație regulat, eventual un singur fel de mâncare, duce la creșteri mai mici ale zahărul în sânge și totul este mult mai ușor de controlat de un pancreas care suferă de diabet zaharat”, ne-a spus specialistul despre cantitatea și frecvența meselor zilnice.

Remedii naturiste pentru menținerea glicemiei sub control

În menținerea unui nivel glicemic optim se mai poate apela la remedii pe care le folosește medicina tradițională încă din cele mai vechi timpuri.

”Folosim foarte frecvent afinul, frunzele de afin sau chiar fructele de afin ce au efecte hipoglicemiante. Apoi la fel de indicate sunt tecile de fasole, frunzele de dud alb, mătasea de porumb, dar sunt și altele mai puțin cunoscute. În această categorie intră așa numitul castravete tibetan (castravetele amar- momordica – n.r.) folosit de multă vreme, mai ales în medicina indiană pentru scăderea valorilor glicemice. Schinduful este și el utilizat în medicina tradițională asiatică tot pentru scăderea glicemiei. Tinctura de afin are și ea efecte benefice”, ne-a vorbit Nicoleta Mîndrescu.

Remediile naturiste pot corecta glicemia

Toate aceste remedii naturiste realizează o reglare fină a glicemiei nu sunt suficient de puternice pentru a ameliora simptomele asociate diabetului.

”Dacă este vorba despre un pacient cu diabet dezechilibrat, cu valori foarte mari ale glicemiei este puțin probabil că, doar aceste remedii naturale pot corecta valoarea glicemică. Practic aceste remedii naturale realizează o ușoară corectare a glicemiei. În reglarea fină a glicemiei, aceste plante enumerate mai sus dau rezultate foarte bune, mai ales că aceste remedii nu vin singure. Aduc un aport de antioxidanți, minerale și vitamine, îmbogățind astfel tot efectul pe care îl au asupra stării de sănătate”, ne-a explicat medicul specialist.

Controlul glicemiei, în funcție de riscul de îmbolnăvire

Fie că suferim sau nu de diabet este indicat ca măcar odată pe an să ne controlăm nivelul glicemic.

”Pentru cei care nu prezintă factor de risc este suficient să controlăm glicemia odată pe an. Dacă ai un părinte sau o rudă de gradul doi cu diabet sau dacă ai un surplus de greutate sau ai alți factori de risc pentru diabet atunci este bine să-ți controlezi de două ori pe an valorile glicemice”, a declarat pentru Leac Bun Nicoleta Mîndrescu, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.

Text: Gabriela Gimbășanu