Bun sau rău pentru sănătateSuplimente pentru sănătate

Bărbații și femeile au nevoie de multivitamine dedicate, la fel și vârstnicii

MULTIVITAMINE PENTRU FEMEI ȘI PENTRU BĂRBAȚI! Au început să apară și suplimente individualizate de vitamine și minerale, pentru femei și pentru bărbați. Este aceasta doar o găselniță de marketing sau chiar avem nevoi nutriționale diferite?

Un studiu efectuat de cercetătorii de la Tuft University atestă faptul că bărbații și femeile ar trebui să ia suplimente diferite, dedicate. De asemenea, profesorii implicați în studiu recomandă și categorisirea lor pe etape de vârstă, deoarece suplimentele unui adult nu i se potrivesc și unui adult în vârstă, trecut de 50 de ani.

Profesorul de nutriție Jeffrey B. Blumberg afirmă că “Există argumente raționale, dovedite, pentru acest rezultat al studiului. Nevoile nutriționale ar trebui stabilite la fiecare supliment în parte, atât în funcție de sex, cât și de vârstă. Formulele de multivitamine, de exemplu, pentru cei care au trecut de 50 de ani, nu ar trebui să includă și fier, dat fiind că acesta este un factor de risc pentru bătrâni. Totodată acestea ar trebui să aibă mai multă vitamina D dar și vitamina B12, pe care persoanele în vârstă o absorb cu greu din alimentație.

 Jeffrey B. Blumberg  le recomandă pacienților să ia suplimente multivitaminice sau multiminerale preventiv, pentru a fi siguri că își acoperă necesarul zilnic de nutrienți, totuși alți doctori îi dezaprobă ideile, afirmând că suplimentele trebuie luate doar la nevoie, la recomandarea unui medic. Cu toții cad însă de acord asupra unui adevăr general: SUPLIMENTELE NU POT ÎNLOCUI UN REGIM ALIMENTAR VARIAT SAU UN STIL DE VIAȚĂ SĂNĂTOS!

Text: Cătălina Buzdun-Rafailă