Farmacia naturiiRecomandarea specialistuluiRecomandări

AFINELE, tratamente recomandate de un specialist în fitoterapie

AFINELE, SURSĂ DE SĂNĂTATE! Afinele sunt bogate în antioxidanţi, se spune că o singură porţie (50 grame) poate fi echivalentul a cinci porţii de mere, broccoli sau morcovi. Se pot consuma atât proaspete, cât şi congelate, dar și în ceaiuri și preparate naturiste. Pentru a afla beneficiile consumului de afine, echipa LEACBUN.RO a stat de vorbă cu fitoterapeutul Anca Suşnea.

Încercați să alegeți afine BIO!

“În primul rând, afinele cele mai bune de consum sunt cele BIO sau cele care cresc în culturile bio-dinamice, în niciun caz cele de cultură sau care sunt stropite cu substanţe chimice. De obicei le găsim doar la persoanele care se ocupă cu plantarea şi creşterea acestora, mai ales în zonele de munte. În plus, aveți garanția că, dacă le cumpăraţi direct de la producător, nu pot fi contrafăcute.
Afinele pot fi consumate în mai multe forme, puteţi face sosuri, sucuri, ceaiuri, prăjituri, tarte, piure de afine împreună cu alte fructe, chiar şi cu legume pentru a le da un plus de savoare. Atunci când luaţi în calcul să faceţi o cură cu afine, trebuie să ştiţi în primul rând sub ce formă vă doriţi să le consumaţi, fie pentru un tratament, fie pentru o cură de detoxifere.
Consumul de afine alături de o dietă echilibrată poate fi considerat un tratament ce oferă rezultate vizibile, puteţi consuma pudră de afine din fructe uscate, dar fără zahăr. Atunci când includeţi afinele într-un tratament nu mai este indicat să consumaţi zahăr şi nici proteină animală”, a declarat pentru LEACBUN.RO fitoterapeutul Anca Suşnea.

Tratamente utile cu afine
Consumul de afine este benefic pentru circulaţia sângelui. Totodată, afinele au un conţinut ridicat de vitamina C, fiind astfel recomandate pentru îmbunătăţirea imunității.
“Datorită proprietăţilor anti-inflamatorii, afinele pot reduce şi pot preveni riscul apariţiei bolilor paradontale, pot avea un rol benefic împotriva bolilor cardiovasculare, diminuând astfel riscul apariţiei accidentelor vasculare.
Consumul regulat de afine poate reduce riscul de boli degenerative, se observă îmbunătăţiri la nivelul memoriei, pot reduce alterarea funcţiilor cognitive provocate odată cu înaintarea în vârstă.

Nivelul ridicat de antocianozide aflat în compziţia afinelor ajută la încetinirea pierderii vederii. Datorită acestor compuşi puteţi preveni sau întârzia problemele legate de îmbătrânire cum ar fi cataracta, miopia, uscăciunea ochilor, dar şi infecţiile la nivelul retinei.

Afinele menţin sănătatea creierului prin conţinutul de vitamina A, B, C şi E pot preveni degenerarea ori distrugerea neuronilor şi a celulelor creierului, dar şi menţinerea sănătăţii sistemului nervos central.

Consumul de afine s-a dovedit a fi un bun tratament ce luptă împotriva cancerului. Acestea conţin compuşi precum pterostilbene şi acid aleagenic ce sunt potriviţi ca şi remediu împotriva cancerului de colon, dar care în combinaţie cu antocianina şi alţi antioxidanţi pot preveni sau chiar vindeca cancerul.
Doza minima pentru a obţine aceste beneficii este de 150 – 400 de grame pe zi de afine, dacă este vorba despre o cură de tratament ori detoxifiere”, și-a închis declarația Anca Sușnea, Fitoterapeut.

Citește și Cătina – 20 de recomandări pentru sănătate
Text: Camelia Diaconu