Unghiile ne prezic starea de sănătate. Iată cum să avem grijă de ele!
Puţini dintre noi ştim că unghiile sau, mai exact, aspectul lor, poate indica existenţa unor afecţiuni destul de serioase. De la probleme hepatice sau renale, până la circulaţie proastă sau probleme cardiovasculate, unghiile îţi pot spune unde sunt instalate problemele tale de sănătate.
Sigur, este foarte important să aflăm care sunt soluţiile naturiste pentru întărirea unghiilor, însă este important de aflat şi care sunt cauzele care duc la distrugerea lor. Ca să ne lămurim cum stau lucrurile, am stat de vorba cu doctor Mihaela Frîncu, Medic medicină generală cu competenţă în medicină de urgenţă în prespital, care ne-a explicat pe îndelete cum stau lucrurile.
- Care sunt problemele de sănătate pe care le putem “citi” în aspectul unghiilor?
Cu sinceritate spun că întreagă noastră stare de sănătate poate fi descifrată de aspectul unghiilor. Probleme hepatice, probleme renale, circulatorii sau infecţii bacteriene… toate acestea, şi multe altele, îşi găsesc semnificaţia în aspectul unghiei.
- Puteţi să ne daţi câteva exemple de situaţii în care ar trebui să fim atenţi?
De exemplu, dacă există probleme renale – o jumătate de unghie este albă, cealaltă este roz. Dacă există afecţiuni ale tiroidei unghiile sunt fragile, se rup cu uşurinţă. Psoriazisul este semnalizat de unghiile fragile, cu striaţii pe suprafaţă lor. Infecţiile bacteriene determina o culoarea galbenă a unghiilor, iar în cazul polipilor nazali sau în cazul infecţiilor cronice ale sinusurilor, unghiile devin galbene. Acestea sunt o parte dintre modificările apărute pe unghii. Diabetul zaharat sau problemele cardiovasculare sunt semnalizate de o culoare închisă spre vârf, iar atunci când sunt instalate boli pulmonare unghiile sunt curbate în jos.
- Înţeleg că, medical vorbind, unghiile foarte sensibile sunt determinate, de exemplu, de psoriazis, însă există situaţii în care unghiile se rup foarte uşor din cauza unor carenţe de vitamine sau minerale?
Da, aşa este… există situaţii în care deficitul de vitamine şi minerale este cel care determină această fragilitate extremă a unghiilor. Ce putem face? Ne asigurăm că nu avem deficit de vitamina B sau minerale, zinc, fier, calciu. De asemenea, la fel de importantă este vitamina D – esenţială pentru sănătatea unghiilor şi a întregului organism, per total. Dacă mă întrebi care sunt alimentele pe care trebuie să le consumăm că să suplinim deficitul, sugerez să mâncăm gălbenuş de ou, unt de arahide, brânză, conopidă, cereale integrale, linte, lapte, pește.
- Pe lângă tratamentele prescrise, cu siguranţă există şi tratamente naturiste care pot rezolva această problema a frigilității unghiilor? Ne puteţi da câteva exemple?
În primul rând, recomand cu mare încredere uleiul de măsline, în care, după ce se încălzeşte, se pot ţine unghiile 5 minute. De asemenea, mierea este, iarăşi indicată. Se poate face o soluţie dintr-o linguriţă de miere cu 2 gălbenuşuri de ou şi 4 linguri de lapte călduţ. La fel, 10 minute este suficient.
Vitamina A poate fi folosită drept emulsie. Unge unghiile preţ de câteva minute cu vitamina A sau apelează la lămâie, ţine unghiile 5 minute în sucul ei. Pentru unghii exfoliate se recomandă tratamentul cu ulei de susan.
Pentru sănătatea unghiilor putem apela şi argilă: 2 linguri de argilă plus 2 linguriţe de ulei de măsline, rezultă o pastă pe care o poţi pune peste unghii şi o laşi să acţioneze 10 minute, după care se clăteşte cu apă călduţă.
Text: Ileana Voicu Ghinea