GUSTUL AMAR DIN GURĂ- De unde vine şi cum îl tratăm
Gustul amar şi neplăcut din gură poate semnala de multe ori instalarea unei boli grave. O alimentație proastă, un stil de viață dezorganizat, deficitul de bilă sau arsurile stomacale, precum și afecțiuni dentare sau gingivale sunt printre cauzele ce pot provoca senzaţia gustului amar din gură. LEACBUN.RO te ajută cu sfaturi și de data aceasta!
GUST AMAR ÎN GURĂ- cauze
Atunci când simţiţi un gust amar în gură, vă gândiți imediat la o igienă inadecvată, sau la halitoză, însă vinovații principali pot fi anumite boli: digestive, de fiere, alergii, polipi nazali, infecții în gât, sinuzită, deficit de zinc, afecţiuni ale cavităţii bucale sau dentare. Chiar şi fumatul are legătură cu gustul amar pe care îl simțiți, mai ales dimineața.
Senzaţia de gust amar în gură poate apărea şi dacă urmaţi un tratament cu antibiotice sau medicamente foarte puternice, care vă distrug stomacul. Și pastilele care tratează răceala pot da astfel de senzații, dacă sunt utilizate îndelung.
Pentru a scăpa de primul dubiu, acela al unei igiene incomplete, iată ce trebuie să faceți zilnic!Un periaj complet implică curăţarea dinţilor, a limbii şi folosirea aţei dentare, în caz contrar resturile de mâncare rămase printre dinţi pot provoca diverse complicaţii cum ar fi dezvoltarea cariilor. Un periaj de două ori pe zi, câte două minute, după care folosiţi obligatoriu aţă dentară şi apă de gură este suficient pentru a vă menține sănătatea dinților. Nu neglijați însă vizita la stomatolog, de două ori pe an!
Puteţi suferi de probleme hepatice atunci când, alături de acest gust ciudat, pe limbă aveţi un strat albicios, aveţi dureri abdominale sau vă simţiţi gura uscată. Vizita la un specialist este cea mai bună soluţie.
Tratamente naturiste care vă scapă de gustul amar
– Puteţi încerca o metodă de curăţare cu ajutorul boabelor de ienupăr. În prima zi mestecaţi patru boabe, apoi adăugaţi câte un bob în plus, în fiecare zi până ajungeţi la ziua 12. Când se ajunge la 15 boabe mestecate pe zi, scădeţi câte un bob în fiecare zi pentru a ajunge din nou la patru. Dacă gustul amar nu dispare la sfârșitul acestei cure, puteți încerca și:
– Clătiţi-vă gura zilnic, de câteva ori, cu o soluţie din bicarbonat de sodiu combinat cu apă.
– Apelați cu încredere și la decoctul de cicoare. Se folosește rădăcina, frunzele şi florile de cicoare, o lingură din amestecul obţinut se fierbe pentru 5 minute în 250 ml de apă, decoctul se bea cald timp de 3-4 zile. Mai puteți consuma și o linguriţă de pudră de rădăcină de cicoare, înaintea meselor principale timp de 15 zile.