5 ceaiuri care-ţi ajută digestia
Balonare, greaţă, gaze, disconfort… o stare generală de rău provocată de o digestie dificilă.
Sigur, ca să nu ajungem în situaţia aceasta, trebuie să ne gândim cum putem avea un stil de viaţă sănătos, trebuie să avem grijă la alimentaţie, la consumul de lichide, la combinaţiile pe care le facem şi, bineînţeles, la activitatea fizică şi la odihnă.
Există, însă, situaţii când neplăcuta digestie greoaie se instalează şi, cumva, trebuie combătută. ”Apelăm, din nou, la beneficiile plantelor şi vă povestesc, în continuare, care sunt cele mai eficiente 5 ceaiuri de plante care vă ajută să aveţi o digestie mai uşoară.”, începe Laura Velicu, specialist terapii naturiste.
- Ceaiul de ghimbir
“Ghimbirul este recunoscut pentru capacitatea de a neutraliza enzimele care cauzează flatulenţă, de aceea este foarte indicat în tratarea problemelor digestive. Atenţie, însă, dacă există suferinţe de genul ulcerului, arsurilor la stomac sau un colon spastic, ar fi mai bine să se evite consumul ceaiului de ghimbir”, explică specialistul Laura Velicu.
- Ceaiul de mentă
Să ne amintim de recomandările bunicelor noastre. De fiecare dată când aveam probleme cu digestia, în copilărie, ne pregăteau rapid o cană de ceai de mentă. Problemele parcă treceau instantaneu. De aceeaşi părere este şi specialistul nostru, Laura Velicu: “Ceaiul de mentă este recomandat foarte des atunci când apar problemele digestive. Este recomandat şi în cazul scaunelor proaste, dar şi atunci când apar dureri de stomac. Atenţie, însă, la cantitatea consumată. Ceaiul de mentă poate provoca constipaţie”, continuă terapeutul.
- Ceaiul de sunătoare
Beneficiile acestei plante sunt binecunoscute din moşi strămoşi. “Se ştie că ceaiul de sunătoare ajută la funcţionarea normală a sistemului digestiv, protejează mucoasa gastrică şi stimulează producerea şi eliminarea de bilă. În plus, ceaiul de sunătoare susţine funcţiile hepatice şi reduce spasmele tractului intestinal ”, continuă Laura Velicu.
- Ceaiul de chimen
O linguriţă şi jumătate de chimen se pune într-o cană de apă fierbinte şi se lasă la infuzat. Cum acţionează acest ceai? “Chimenul este recunoscut pentru proprietăţile de ameliorare ale arsurilor la stomac”, explică specialistul naturopat.
5. Ceaiul de muşeţel
În final, nu puteam să nu recomandăm ceaiul de muşeţel. Arsurile stomacale, balonarea sau durerile de stomac pot fi combătute, fără doar şi poate, de ceaiul de muşeţel.
Text: Ileana Voicu Ghinea
Foto: Shutterstock